Misvattingen over stress

Niemand ontkomt aan stress. Allemaal komen we vroeg of later in ons leven oog in oog te staan met dingen of situaties die ons spanning bezorgen. Stress kan een hoge prijs van ons vragen.  En als je de laatste relevante onderzoeken mag geloven, dan neemt de mate van stress in ons leven gemiddeld gesproken alleen maar verder toe. Daarom is het leren omgaan met stress en spanning voor de meeste mensen een noodzaak. Het bewustzijn dat stress in bepaalde situaties schadelijk kan zijn neemt ook toe. En daarnaast de verschillende aanpakken van stress ook. Er zijn de nodige technieken en manieren waarop je effectief om kunt leren gaan met stress en spanning. We weten steeds meer over stress en wat er aan te doen. En toch… En toch zijn er ook een aantal misvattingen over stress. Misvattingen die beschadigend zijn of kunnen zijn.

1.  Om je stressniveau goed te houden, moet je zoveel mogelijk stress vermijden.

Misschien denk je dat je om je stress onder controle te houden je stress zoveel mogelijk moet vermijden. En ja, bepaalde stressvolle situaties vermijden kan bijdragen aan het in balans brengen van je stressniveau. Maar het compleet vermijden van stress leidt hoe tegenstrijdig dat misschien ook lijkt, juist weer tot nieuwe stress. Een van onze basisbehoeften is de behoefte aan veiligheid. Aan weten waar we aan toe zijn. Een andere basisbehoefte is de behoefte aan onveiligheid. Aan variatie. Als je vanaf vandaag precies zou weten waar je aan toe bent, wat er morgen, overmorgen volgende week en volgend jaar gebeurt, dan is er geen enkele uitdaging en groeikans meer.

Behoefte aan onveiligheid

In die zin hebben we ook behoefte aan onveiligheid. En die onveiligheid, die behoefte aan variatie brengt altijd een bepaalde mate van stress en spanning met zich mee. Die stress en spanning is er en hoort bij het groeiproces. Het is daarom in mijn beleving handiger en gezonder om te aanvaarden dat stress er op een bepaalde manier en tot op zeker niveau bij hoort in ons leven. Zoveel mogelijk vermijden van ongezonde spanning en leren accepteren en leren omgaan met gezonde spanning is waar het om gaat.

2.  Je kunt al je stress wegdenken met de juiste houding

Er zijn mensen die denken en zeggen dat je met de juiste mindset en de juiste houding nooit last van stress hoeft te hebben. Misschien dat dat voor iemand die verlicht is geldt, maar de meeste mensen zijn (nog) niet verlicht. Hoewel er veel boeken zijn geschreven over die mindset, waar overigens niks mis mee is, is het in mijn beleving niet zo,  dat er een mindset bestaat die je behoedt voor alle vormen van stress. Natuurlijk kan de juiste mindset bijdragen aan het verlichten van stress. Heel veel zelfs. Maar zelfs als je stress als een uitdaging ervaart, zelfs als je vooral of alleen positieve stress ervaart, dan nog is er een prijs voor teveel stress.

Ongezond stressniveau

Als ik bijvoorbeeld terug kijk op het afgelopen jaar, dan heb ik zelf keuzes gemaakt waarvan ik dacht dat ze me veel plezier zouden brengen. Met de aankoop van een vakantiehuisje in Frankrijk dacht ik makkelijk veel plezier te kunnen hebben. De praktijk zag er alleen (door allerlei zaken die geregeld moesten worden en zaken die er nog aan opgeknapt moesten worden) anders uit. En hoewel ik prima met spanning om kan gaan en het ook nodig heb, was het gevolg toch dat ik omdat het zakelijk ook erg druk was dat er te weinig hersteltijd was.

Vakantie geen vakantie meer

De vakanties waren geen vakanties meer en ik kwam niet meer tot rust. Daardoor liep mijn stressniveau toch op tot een ongezond niveau. Met het maken van andere keuzes heb ik daar wel weer wat aan kunnen doen, maar er was een prijs in de vorm van veel stress. Ik was me ervan bewust dat ik een uitdaging had, heb het ook wel als een leerervaring kunnen zien, maar mijn lichaam gaf aan iets anders nodig te hebben. Dus ja, de juiste mindset helpt, maar zorgt er echt niet voor dat je geen stress meer ervaart.

Negatief denken

Het gevaar van denken dat je met de juiste mindset alles op kan lossen is dat je negatief over jezelf gaat denken. Denken dat je het niet goed of niet goed genoeg doet, waardoor je jezelf weer stress bezorgt. Je kunt dan beter accepteren dat het soms veel is wat er voorbij komt in je leven en kijken op welke manier je ervoor kan zorgen dat het stressniveau verlaagd kan worden. Bijvoorbeeld door grenzen te stellen, andere keuzes te maken en door stress verlagende technieken te gebruiken.

3.  Als je maar de juiste stress verlagende technieken gebruikt, zul je geen stress meer ervaren

Hoewel meditatie, een gezonde positieve mindset en bijvoorbeeld beweging ervoor kan zorgen dat je stress niet of anders ervaart is het geen totaal oplossing voor alle stress in je leven. Geen enkele techniek zorgt ervoor dat je nooit meer enige vorm van stress ervaart. Ook hierin schuilt het gevaar dat je bij jezelf gaat denken dat er iets mis is met jou omdat je stress voelt. Sommige omstandigheden zijn nu eenmaal stressvol. Of je dat nu leuk vindt of niet. Waar je stress van krijgt kan per persoon overigens ook wel weer verschillen. Verhuizen staat bijvoorbeeld hoog op de lijst van stresserende factoren, maar ik heb het in mijn jongere jaren wel 7 keer gedaan in 6 jaar en vond het geen enkel probleem destijds. We zijn daarin allemaal verschillend en hebben allemaal zo onze eigen behoeften. Meer daarover lees je in het artikel en Ebook: Zes basisbehoeften

Gevoeliger

Of je iets als stressvol ervaart hangt daarom niet alleen af van de situatie, maar ook van wie jij bent en wat jij als stressvol ervaart. Sommige dingen raken je direct in je zenuwstelsel omdat je er gewoon gevoeliger voor bent dan anderen. Dat is niet te vermijden, maar je kunt wel altijd iets doen aan de stress. De stress zelf is niet altijd te vermijden, maar je hebt wel altijd invloed op hoe je ermee omgaat. Maar ook hiervoor geldt dat sommige technieken in de ene situatie wel werken en in de andere niet. Ze werken, ze helpen je en soms raak je je stress er compleet door kwijt en soms ook niet.

Waar heb je behoefte aan?

Laat je daarom niet van de wijs brengen als een bepaalde techniek in een specifieke situatie een keer niet werkt. Het zegt op zich niets over de techniek. Die kan en is best effectief, maar niet voor jou en niet in die specifieke situatie en niet op dat moment. Daarom is het voor mij altijd belangrijk dat mijn klanten een lijstje met minimaal vijf en liefst meer dingen hebben die ze kunnen doen om zich beter te voelen als ze last hebben van stress. Zodat je keuze hebt en je jezelf op dat moment kunt afvragen waar je behoefte aan hebt.

Als je wel stress hebt...

Op je lijstje met goed werkende opties bij stress kunnen in ieder geval de volgende dingen te staan:

  • Zet je favoriete dansmuziek op
  • Ga hardlopen, wandelen of anderszins bewegen
  • Mediteren
  • Ademhalingsoefeningen
  • Emotional Freedom Technique EFT
  • Hartcoherentie
  • Puzzelen
  • Lezen
  • Kijk een humoristische film (op bv youtube)
  • Ho opono pono
In het artikel tien oefeningen tegen onrust en stress vind je nog meer tips hoe om te gaan met stress.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen