Aandacht voor stress

Stress is overal om ons heen. Je ervaart het in je dagelijkse leven en je ziet je geliefden en andere mensen er ook vaak mee worstelen. Stress ervaar je als er een impuls van de buitenwereld (of soms ook van je binnenwereld) je vertelt dat je je in een situatie bevindt die niet is zoals jij wilt dat hij is. En vooral als het gaat om zaken waar je weinig of geen invloed op kunt uitoefenen.

Kleine stress en grote stress

Het kan om heel kleine dingen gaan, zoals, dat het ineens begint te regenen, terwijl je nog op de fiets naar je werk moet. Maar het kan ook gaan om sterker ervaren dreigingen: je vermoedt dat je partner vreemdgaat of je krijgt de diagnose van een ernstige ziekte of je dreigt je baan kwijt te raken.

De winst van stress

Als je vanuit het standpunt van overleving kijkt dan heeft stress ook een heel positieve werking. Stress zorgt er namelijk ook voor dat je in beweging gaat komen. Dat je gaat doen wat nodig is om die dreigingen en de daarmee gepaard gaande veranderingen te kunnen handelen.

Vechten en vluchten

Heel basaal zijn er twee reacties: je gaat vluchten of je gaat vechten. Hoe je reageert op een bepaalde situatie is afhankelijk van de situatie en van de patronen die je hebt ontwikkeld in je leven.

Fysieke kenmerken van stress

Welke reactie het ook is, wat in ieder geval gebeurt, is dat je lichaam in de ‘overleef’ stand gaat. Je adrenaline-spiegel en de spiegel van het hormoon cortisol in je lijf gaan omhoog. Je gaat sneller ademen, je hartslag gaat omhoog en dat zorgt ervoor dat je bloed naar je grote spieren gaat. Je spitst je oren en je pupillen vernauwen zich.

Klaar voor de dreiging

Vanuit het standpunt van de overleving, om bijvoorbeeld in de oertijd aan een tijger te kunnen ontsnappen, zijn deze reacties bedoeld om je te helpen die dreiging aan te kunnen. Het duurt altijd even voordat je lichaam na een stresservaring weer terug is op het normale niveau van functioneren.

Overprikkeld

Als je ternauwernood aan een aanrijding bent ontsnapt, voel je soms een paar uur later nog steeds dat je zenuwstelsel overprikkeld is. Het duurt gewoon een tijdje voordat je lichaam zijn oorspronkelijke balans weer heeft teruggevonden. In de dagelijkse praktijk echter is veel stress uiteindelijk niet echt levensbedreigend.

Uit balans door overmatige stress

Maar als je lichaam vaak in die fysieke toestand van stress schiet, raakt je systeem uit balans en jij raakt uitgeput van de fysieke gevolgen van je stress. Het resultaat is vaak het ontstaan van allerlei vage fysieke klachten zoals hoofdpijn, slecht slapen, moeheid, etc.

Stress als gewoontereactie

Juist omdat veel stress niet meer echt met letterlijke overleving te maken heeft, maar vooral een gewoontereactie is op omstandigheden die je ooit een bepaalde betekenis hebt gegeven, is het ook iets wat je jezelf onbewust ‘aandoet’. Veel van de dingen die niet zijn zoals jij wilt dat ze zijn, kun je ook leren accepteren.

Accepteren en loslaten

Vaak steken veel mensen die last van stress hebben hun energie in het veranderen van dingen die niet te veranderen zijn. Het gaat je echt niet lukken om de regen te laten stoppen. Accepteren dat je dingen die buiten je invloedssfeer liggen niet kunt veranderen zal al een deel van de stress verminderen. Maar ook loslaten van alles wat we allemaal ‘moeten’ van onszelf.

Bang om van alles te missen

We zijn ontzettend bang om van alles te missen. Als je in een intiem diner met je geliefde zit, staat jouw telefoon dan uit? Bij de meeste mensen niet. Sterker nog, als hij rinkelt, neem je hem nog op ook? En waarom? Is dat telefoontje het je echt waard om het intieme samenzijn te laten verstoren, omdat je niets missen wilt? Het gevolg is in ieder geval weer stress.

Perfectionisme

Ook perfectionisme is een grote stressbron en veroorzaakt bij veel mensen tijdsdruk. Tijdsdruk omdat die 8 halen meestal lukt in 20% van je tijd. Maar om van die 8 een 10 te maken kost de resterende 80% van je tijd. Tijd die je niet meer ergens anders aan kunt besteden. Meestal is het onderliggende idee dat je niet goed genoeg bent als je niet die 10 levert.

Wees eens wat liever voor jezelf!

Kom eens wat vaker in het hier en nu. Neem af en toe eens een break en ontspan je. Al is het maar voor de duur van een enkele diepe ademhaling. Doe je ogen eens dicht en vraag jezelf eens heel bewust af of wat moet ook echt moet? Vraag jezelf eens wat vaker op een dag af: Hoe is het met mij? En hoe is het met mijn lichaam? Waar heb ik op dit moment echt behoefte aan? En luister daar dan natuurlijk ook zoveel mogelijk naar en geef jezelf zoveel mogelijk wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Hoe vaker je dergelijke korte rustmomenten inbouwt, hoe beter je uiteindelijk ook op de lange termijn voor jezelf zorgt en hoe minder stress je zult ervaren.

Wat doe jij?

Wat doe jij om te voorkomen dat de stress de overhand krijgt? Hoe zorg jij goed voor jezelf? Maar ook: waarin kun je nog wat liever voor jezelf worden?

Rust en vrede in jezelf vinden?

Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Katrien op maandag 3 december 2012 om 13:34
Heel herkenbaar.
Ik merk bij mezelf dat mijn alarm heel gevoelig is voor negatieve zaken. Dit is deels aangeleerd door de vele ervaringen met negatieve prikkels, wat ook mijn angstige en perfectionistische trekje heeft uitvergroot. Ik ben dus constant op mijn hoede en dit vraagt heel veel van mijn lichaam. Soms ga ik naar een osteopaat, zij kan mijn hoofd dan wat "losser" maken.
Vroeger had ik wel een dagboek, maar daar schreef ik voornamelijk slechte dingen in, de problemen van mij afschrijven. Vanaf vandaag schrijf ik elke dag op wat goed is gegaan, en wat ik geleerd heb. Zo probeer ik meer aandacht te hebben voor goede dingen en hoop ik ook wat liever voor mezelf te kunnen zijn. Ik herinner me nog wat iemand ooit tegen mij gezegd had: je kan de mensen niet veranderen, je kan de wereld niet veranderen, je kan alleen jezelf veranderen.

Karin Krijnen op maandag 5 november 2012 om 12:54
Stress een ellendig gevoel waar ik geloof ik nooit vanaf kom, soms is mijn leven in rustig vaar water, maar door de ziekte van manlief en dood van onze hond viert die rotstress weer hoogtij, dan te bedenken dat je depressief bent, hoop ik dat ik er ooit nog eens uitkomt,Stress het woord alleen al dan wordt ik al weer misselijk, Op naar betere tijden hoe??? Geen idee maar met mijn psychologe proberen we eruit te komen, zal 2013 een beter jaar worden???

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen