Mindfulness: Weerstand of acceptatie

Een veelvoorkomend thema wat ik tegenkom bij mijn klanten is weerstand. Weerstand en verzet tegen van alles. Tegen de baas die niet aardig is, tegen de partner die nooit doet wat je van hem of haar verwacht, tegen de kinderen die zo brutaal zijn, zelfs tegen het weer of de weerman als er regen is in plaats van de voorspelde zon.

Wat is weerstand?

Weerstand in deze context van relaties (met jezelf en met anderen) is een vorm van een nee gevoel. Er gebeurt iets dat je niet wilt. Je wilt niet voelen wat deze situatie je laat voelen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Veranderingen waar je geen behoefte aan hebt
  • Iemand zegt iets dat jij als kwetsend ervaart
  • Iemand probeert je in jouw beleving iets door de strot te drukken
  • Je moet iets waar je geen zin in hebt
  • Iemand heeft een negatief oordeel over je
  • Je hebt het idee dat je wordt aangevallen of onderuitgehaald

Directe weerstand

Als dergelijke situaties zich in je werkelijkheid voordoen dan kun je op een aantal verschillende manieren vanuit die weerstand reageren. Je kunt op een directe of indirecte manier in de weerstand schieten. Een directe manier van weerstand uiten is bezwaren inbrengen tegen wat er gebeurt. Je wordt bv. gevraagd om over te werken. Je hebt er geen zin in en schiet in de weerstand door te zeggen dat jij deze week al eerder hebt overgewerkt en Marloes nog niet. In feite wil je niet overwerken, maar dat zeg je niet rechtstreeks, maar via het inbrengen van bezwaren tegen het voorstel. Je vertelt al of niet direct wat je nee is, hoe het voor je voelt en wat je erin raakt.

Indirecte weerstand

Een andere manier van reageren op iets waar je weerstand bij voelt is meer indirect. Indirect in de zin van dat je niet rechtstreeks je bezwaren inbrengt, maar er meer omheen draait. Grofweg zijn daar twee vormen van: Je ontwijkt de veroorzaker van je weerstand of je valt hem aan. Ontwijken is weer een vorm van vluchtgedrag en uit zich onder meer in negeren, dichtklappen, ontkennen, van onderwerp veranderen of ja zeggen en nee bedoelen en andersom. Aanvallen kent ook weer verschillende uitingsmogelijkheden. De ander veroordelen en de schuld geven is er een van. Maar de ander belachelijk maken kan ook. Cynisme, sarcasme en kleineren zijn hierin veel gebruikt.

Energieverlies

Weerstand is een behoorlijk sterke energie. Het is een stevig nee tegen van alles wat er is. Nee tegen het willen voelen van wat er is. Want of het nu tegen de baas is die misschien wel dominant is, of tegen je partner die niet doet wat jij graag wilt, of tegen je kinderen die niet luisteren of tegen die zon, uiteindelijk wil je niet voelen wat gevoeld wil worden. Je wilt je niet klein voelen tegenover die dominante baas. Je wilt niet dat je partner je niet ziet, hoort of erkent. Integendeel je wilt je juist belangrijk voelen bij je partner. Net zo als bij je kinderen als die niet doen wat jij graag wilt, is de kans vrij groot dat je er de betekenis aan geeft dat je denkt dat je onbelangrijk voor de ander bent. En daardoor ga je je verdrietig, eenzaam, gefrustreerd of wat dan ook maar voelen. En dat wil je niet...

Boodschap van de weerstand

Terwijl daar nu juist zo'n waardevolle boodschap in zit. Het laat je zien wie jij bent en hoe jij naar jezelf kijkt. Als je tenminste bereid bent om daar naar te kijken. Als je bereid bent te voelen wat er gevoeld wil worden. Maar dat willen veel mensen dus niet. En ik moet eerlijk toegeven dat in de weerstand schieten ook lang een van mijn kwaliteiten was :-). En dat patroon ben ik nog niet 100% kwijt. Maar het gaat wel veeeeel beter. Ik kan veel meer zijn met wat er is en de boodschap ontvangen van mijn weerstand. De ene keer heb ik er meer tijd voor nodig dan de andere keer, maar per saldo is er steeds minder weerstand.

Minder weerstand is meer flow

En minder weerstand betekent dat er meer flow is. Dingen gaan meer vanzelf. Omdat ik meebeweeg met wat er is, in plaats van me er tegen te verzetten en in de weerstand te schieten. En dat komt weer heel veel dingen ten goede. Mijn humeur wordt er beter van, ik word er vrolijker door, mijn energie is toegenomen en mijn relaties zijn beter geworden.

Weerstand brengt energieverlies

Want weerstand in de vorm van verzet levert je meestal een groot energieverlies op. Je kunt je wel verzetten tegen het feit dat het vandaag regent, maar dat verandert niets aan het feit dat het regent. Het zorgt er wel voor dat je innerlijke staat, of hoe je je voelt negatief wordt beïnvloed. Je gaat je minder prettig of misschien wel heel rot voelen. En als je voor vandaag nu net een tuinfeest gepland had staan, dan helpt het je nog niet om je kwaad te maken dat het regent. Je kunt beter je energie steken in het bestellen van een of meerdere partytenten en eventueel een of andere vorm van terrasverwarming. Om je vervolgens weer verder te verheugen op het feest.

Acceptatie

Om je minder door je weerstand te laten leiden is acceptatie van wat er is een belangrijke voorwaarde. Er is nu een keer wat er is. Als je man, vrouw, kind, baas, vriendin, etc. lelijk tegen je doet accepteer dan eens dat dat zo is en zet eens vraagtekens bij jouw gevoeligheid daarop. Hoezo zou hij of zij niet een slechte bui mogen hebben en het op jou afreageren? Dat doen we vroeg of laat allemaal wel eens. Jij zelf ook. En het is veel effectiever om jezelf af te vragen wat maakt dat jij er zo gevoelig op reageert? En wat je nodig hebt om daar meer los van te komen.

Trigger

De kunst is om dan bij jezelf te blijven en jezelf af te vragen of hij of zij iets in jou triggert. Of jij daar misschien nog ergens oud zeer hebt zitten wat nog opgelost moet worden. Of de ander laat je zien dat er een stuk in jezelf is wat je mogelijk verwerpt. Misschien word je alleen maar de spiegel voorgehouden en is daar een kans op persoonlijke groei.

Winst van het verlies

Loskomen van je eigen gevoeligheden is waar het om draait. Accepteren van wat er is en bij jezelf nagaan welke kans er in schuilt om de situatie of jezelf beter te maken of te ontwikkelen. Daar zit de winst. De winst om alle vervelende dingen om te zetten in iets beters. Meer weten of de winst van het verlies? Lees, kijk en luister dan verder in het artikel: De winst van het verlies

Een van de allerbelangrijkste voorwaarden voor een lekker en leuk leven begint met acceptatie. Acceptatie van wie je op dit moment bent en hoe je situatie op dit moment is. Dat wil niet zeggen dat wie je bent of je situatie morgen, volgende week of volgend jaar niet heel anders zou kunnen zijn. Want uiteindelijk verandert alles altijd. We zijn wat dat betreft een afspiegeling van de natuur waarin ook alles altijd verandert.

Acceptatie

Want hoewel het nu is zoals het nu is kun je uiteraard voor jezelf gewoon doelen stellen en daar mee aan de slag gaan. Meestal echter is de acceptatie dat er is wat er is al een behoorlijke hindernis voor veel mensen om te nemen. In plaats van acceptatie dat er is wat er is, is er een flinke dosis weerstand. Bewust of onbewust vertel je jezelf en anderen dat het eigenlijk allemaal anders had moeten zijn. Je verleden, je heden, je partner, baas, kind(eren), huis of wat je allemaal wel niet zou kunnen invullen is niet zoals je dat het liefste hebt.

Verhalen maken

Kijkend naar hoe je bent geconditioneerd is dat ook niet zo heel gek. We hebben allemaal al heel jong geleerd ‘verhalen te maken’. En ook vaak om veel energie in die verhalen te stoppen. Want het is niet eerlijk wat er allemaal gebeurt in de wereld. In de wereld in zijn algemeenheid, maar ook in ons eigen leven. Het is niet eerlijk dat ik een onvoldoende heb gekregen, terwijl de rest van de klas wel is geslaagd. Het is niet eerlijk dat Klaas die promotie heeft gekregen en ik niet. Jan had Marie niet mogen slaan. enz.

Boodschap

Laat ik duidelijk zijn: Ik wil hier niet promoten dat alles kan en dat er geen grenzen zouden moeten worden gesteld aan niet acceptabel gedrag. Dat is niet waar het om gaat. Maar waar dan wel om? In al die zogenaamde zaken die anders zouden moeten zijn dan jij denkt dat ze zouden moeten zijn, schuilt een boodschap voor je. Misschien heb je een nare situatie uit je verleden nog niet helemaal geaccepteerd of is er een donkere kant in je die geleefd wil worden die er van jou niet mag zijn…. En hoe meer je leert accepteren dat er is wat er is, des te meer ontspannen zal je leven zijn.

Slaan

Ik ben er zelf ook regelmatig mee geconfronteerd. Soms stap ook ik in een oud verhaal. Bijvoorbeeld: In de periode dat ik alleenstaande moeder was heb ik mijn dochter wel eens een draai om de oren gegeven. Ik ben daar absoluut niet trots op, vertelde ik in een workshop over schaduwkanten. Sterker nog: Ik zat daar best wel mee.

Confronterend

Toch kreeg ik daar volkomen terecht de opmerking mee, dat ik bezig was dat ‘verhaal’  levend te houden. Die klap(pen) behoorden reeds lang tot het verleden en ik was bezig er opnieuw energie in te steken. Poeh, dat was best wel confronterend, maar oh zo waar. Ik was degene die er iets van maakte wat allang niet meer bestond. Het was dus aan mij te accepteren dat het gegaan is zoals het is gegaan en te accepteren dat die kant ook in mij zat/zit. Tja wel een mindswitch, maar volkomen terecht opgemerkt. ..

Het voelt anders

Vervolgens kreeg ik de vraag: Is het voor jou nu oké dat het is gebeurd? Heb je er nu vrede mee? En eerlijk is eerlijk. Het voelde echt anders na de acceptatie, dat er is wat er is… Meer rust en dat het op de een of andere manier toch oké is, ondanks mijn eigen oordeel dat slaan not done is in de opvoeding. Beetje dubbel, maar dat is precies waar het leven in de vorm om draait. Het verenigen van de tegendelen. Een mooi voorbeeld van het levend houden van verhalen is het verhaal van de twee monniken.

Wie draagt

Hoe is het met jouw weerstand?

Wat zijn situaties waarin jij in de weerstand of de gordijnen vliegt? Wat triggert je? Maar ook: Welke reactie op je gevoel van weerstand breng je in in de buitenwereld? Ben je duidelijk en direct over je nee? Schiet je in de verdediging of juist in de aanval? Ben je stellig of juist koppig? Hoe ga jij om met de weerstand in jezelf? Ben je bereid te voelen? En te kijken naar wat de situatie je wil vertellen?

Geleide oefening: Weerstand en acceptatie

Heb je moeite met het voelen van je weerstand en die om te zetten in acceptatie? Dan is de onderstaande oefening een mooie om je te helpen meer in contact te komen met wat je voelt en wat je lichaam je vertellen wil. Maar ook om juist uit de weerstand te gaan en te kiezen voor meer acceptatie. Hetgeen nogmaals, niet betekent, dat je niets zou kunnen doen om je situatie te verbeteren of te veranderen :-)

Deze geleide visualisatie (29 minuten) helpt je als je moeite hebt om bepaalde lastige situaties in je leven te accepteren. Hoe vaker je de visualisatie afspeelt des te meer ontspanning en acceptatie je zult gaan ervaren. Misschien ervaar je ergens verlies, of voel je weerstand, of ben je onrustig of boos. Wat het ook is dat je lastig vindt om te accepteren, je zult er zeker beter door gaan voelen.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?