Mindfulness: Ik win, jij verliest?
21 november 2011 

Mindfulness: Ik win, jij verliest?

Ik win, jij verliest, was zo’n beetje de uitgangssituatie van waaruit wetenschapsjournaliste Lynne McTaggert haar workshop begon. Het is ook de wereld waarin wij hier in het Westen leven. Mijn dochter werd vroeger gepest op school. En daar hebben we met de ouders van een van de pesters contact over gezocht en de reactie was: Dat doen kinderen nu eenmaal.

Er is wat er is

En ja dat klopt. Dat is inderdaad wat we doen. Hoe dat zo gekomen is? Lynne McTaggert vertelt over Newton (die man van de wet van Newton).  Newton beschreef het universum als iets wat uit deeltjes bestaat. Er werden ook steeds kleinere deeltjes gevonden en de wereld werd opgedeeld in tijd en ruimte. De mens werd als een individu beschouwd en niet meer als een onderdeel van een groter geheel.

Daarin waren vier aannames:

  • De wereld bestaat uit dingen
  • Ik ben een ding
  • Ik ben mijn gedachten
  • Gedachten zijn dingen

Energie in beweging

Nog steeds worden er kleinere deeltjes gevonden. Alleen…. Al die dingen, zijn geen dingen. Het is energie in beweging. Al die deeltjes bewegen alle kanten op en zijn geen deeltjes maar een verbinding.

Spiegelneuronen

En mocht je nu denken dat jij je gedachten bent, wat veel mensen inderdaad denken, dan kom je bedrogen uit. Je gedachten worden mede door allerlei factoren buiten jezelf bepaald. We hebben allemaal zogenaamde spiegelneuronen in onze hersenen. Die zorgen er voor dat wanneer je iets ziet gebeuren in je omgeving dat dezelfde neuronen in jouw hersenen oplichten. Je gedachten zijn een zeer complex geheel van jezelf en je omgeving.

Alles met alles verbonden volgens Lynne McTaggert

Volgens Lynne McTaggert geeft de natuur natuur weer hoe we in essentie zijn.  In haar visie is alles met alles verbonden en hebben we ook behoefte aan die verbinding en het gevoel heel te zijn. Om dat mogelijk te kunnen maken is het nodig dat er een eerlijker verdeling komt van de natuurlijke hulpbronnen. Delen is voor zowel mensen als dieren een natuurlijke reactie, net als zorgen voor de ander. Mensen doen soms allerlei heroïsche dingen uit een natuurlijk instinct waar ze niet over nadenken. Dieren doen dat ook. Die zorgen ook automatisch en uit een natuurlijk instinct voor een pasgeboren niet soortgenoot.

Rechtvaardigheid

Alleen als die verdeling niet eerlijk plaatsvindt, dan komt een ander ingebouwd natuurlijk mechanisme in het geweer. Onze behoefte aan rechtvaardigheid. Die behoefte aan rechtvaardigheid staat in ons huidige systeem onder druk. De verdeling in de wereld is niet eerlijk en wordt steeds oneerlijker. Dit weerspiegelt een systeem wat niet fair is. Een natuurlijke reactie daarop is dat mensen minder gaan delen en steeds meer voor zichzelf houden. Dat geldt niet alleen voor geld, maar ook voor gezondheid enz. Onze onderlinge verbinding is verbroken en om die verbinding te herstellen moeten we meer naar elkaar toe groeien.

In plaats van:

  • Ik win jij verliest
  • Ik moet de baas zijn
  • Ik moet winnen
  • Ik moet voor mezelf zorgen
  • Wij tegenover zij

Naar:

  • Ik win en we winnen allemaal
  • Hoe kan ik dienen?
  • Verbinding zoeken wat er ook voor nodig is
  • Ik zorg voor mezelf en de ander en de groep
  • Wij en de rest

Uiteindelijk zorgen we het best voor onszelf als we ook goed voor de rest zorgen. Wat is daarvoor nodig?

  • Een nieuw verhaal tot jouw waarheid maken
  • Het geheel leren zien
  • De onderlinge relaties in het geheel zien
  • Een nieuwe gemeenschap creëren

Anders leren kijken

Om dat te kunnen doen, moeten we anders leren kijken. De manier waarop we naar onszelf en de wereld kijken is ons aangeleerd. In het westen hebben we leren kijken vanuit een bepaalde focus. Als wij naar het schilderij de Mona Lisa kijken, is de kans groot dat onze aandacht naar de ogen gaat. Als een Japanner, die vanuit een totaal ander wereldbeeld leeft naar de Mona Lisa kijkt, dan ziet hij veel meer het hele plaatje en de onderlinge verbinding. In Japan (het oosten) wordt veel meer gedacht en geleerd vanuit onderlinge afhankelijkheid.

Invullen


Door onze manier van kijken missen we veel. Kijk maar eens naar het bovenstaande filmpje. Onze neocortex (deel van de hersenen) zit ons in de weg. Die vult steeds de ontbrekende stukken in waar hij informatie mist. De uitnodiging is om de wereld steeds weer opnieuw waar te nemen zoals hij is, zonder van alles in te vullen. Objectiever waarnemen dus en meer de onderlinge samenhang, het oorzaak en gevolg in het grotere geheel te gaan zien en minder of niet meer te oordelen.

Geborgen en verbonden

Als meer mensen dat zouden doen, dan zou er geen crisis meer zijn, maar zouden we met zijn allen kunnen toegroeien naar een wereld/samenleving die zich geborgen en verbonden weet in de zorg voor elkaar. Daardoor worden we collectief rijker, gezonder en gelukkiger.

Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen