Mindfulness: Geluk zit in jezelf
01 november 2011 

Mindfulness: Geluk zit in jezelf

Als je je gelukkig voelt, ben je in contact met een stuk oneindigheid in jezelf. Als je gelukkig bent voel je dat stukje oneindigheid in jezelf net even iets meer dan anders. En hoe meer je van dat stuk ervaart hoe gelukkiger je bent.

Geluk buiten jezelf?

Op de een of andere ongelukkige manier hebben we in de loop van ons leven vaak geleerd om geluk afhankelijk te maken van iets of iemand buiten onszelf.  Maar als je je naar binnen keert, naar binnen kijkt, dan ontdek je dat je echte geluk in jezelf, in je zijn zit en niet in die spullen of die persoon.  Op de een of andere manier leren we een vals idee te creëren wat ons vertelt dat ons geluk wel afhankelijk is van andere mensen of van allerlei spullen buiten onszelf.  Maar dat is dus niet zo. 

Zelf ervaren

De bron van alle geluk is ben je zelf. Maar je moet dat zelf ervaren. Alles wat ik zeg en ook al geloof je het krijgt pas waarde als je het zelf ervaart. Want dan weet je het. Net zoals je alle kennis uiteindelijk ook zelf moet ervaren. Ik kan jou niet leren. Je leert iets pas als je zelf ervaart dat het klopt met wat voor jou waar is. Je zult het zelf uit moeten zoeken, ervaren, zien, voelen. Het moet jouw kennis worden. Ik en anderen kunnen je alleen maar de weg laten zien, die je kunt gaan.  Ik kan er een lichtje op laten schijnen. Maar het lopen van de weg zul je zelf moeten doen.

Wat is voor jou waar?

De uitnodiging is dan ook om alleen datgene te accepteren wat je voor jezelf als waar ervaart. Want ook alleen dan is de informatie betekenisvol en bruikbaar voor je. Dus je zult je naar binnen moeten keren, het contact met jezelf aangaan, om te ervaren dat de oorsprong van geluk altijd in jezelf zit.

Heel en compleet in jezelf

Als je dit gaat ervaren, dan zul je merken dat alles en iedereen zijn grip op je verliest. Al die mensen en dingen waar je niet zonder kon. Je hebt ze dan  niet meer nodig om je gelukkig te voelen. Je wordt heel en compleet in jezelf. Als je ontdekt dat geluk in jezelf zit.

Verdriet en je ego

Aan de andere kant heeft alle ellende en verdriet zijn oorsprong in je ego. Alle ellende iets niets anders dan ego (je gedachten) frustratie. Je ego dat niets anders doet dan tegen je zeggen: mijn geluk hangt af van dit of dat of van die of die of van het hebben van dat ding. En als ik het niet krijg, dan voel ik me ongelukkig, gespannen en gestrest.

Ik moet dat hebben

Als je de bron, de aanleiding of de oorzaak van je ongeluk opspoort dan ontdek je dat het zijn oorsprong vindt in je ego. Ik ben een ego en ik moet dit of dat hebben of ik moet dit of dat doen. En als ik dat niet krijg dan voel ik me ongelukkig. En als je het wel krijgt voel je je heel kortstondig gelukkig, maar alleen omdat je de begrenzing nodig hebt gehad om iets te hebben.  Als je de behoefte om dingen te hebben loslaat dan keer je terug in je je oorspronkelijke zelf, in je zijns toestand.

Wijsheid en waarheid vinden

En in je zijns toestand, waarin je niets hoeft te hebben en te doen ben je in je staat van geluk. Alle geluk heeft zijn basis in het zelf en alle ellende ontstaat in het ego. Als je nu de aanleiding, de bron van je geluk of je verdriet opspoort, dan win je een stuk wijsheid, een stuk waarheid. Je ontwikkelt je dan in de richting van je oorspronkelijke zijn. Uiteindelijk is iedereen altijd onderweg om waarheid te vinden. Er zijn daar maar twee soorten mensen in. Degenen die bewust zoeken, of die onbewust zoeken. Jij bent een bewuste zoeker, daarom lees je dit artikel.  

Creatie

Denk wat je wilt, en dat is alles wat je zult ontvangen. Denk WAT je wilt en het is het enige wat je zult ontvangen. (Lester Levinson). Als je kijkt naar wat je denken inhoudt, dan zul je merken dat je geest, je denken, alleen maar aan het creëren is. Je denken doet niets anders dan creëren.

Gemis of verlangen

Je denken creëert wat je denkt. Als je creëert wat je niet leuk vindt, dan zaai je het gemis van je verlangen en als je dingen creëert dei je wel leuk vindt, dan zaai je je verlangen. Het proces is precies hetzelfde. Je denken doet niets anders dan creëren.

Ik ben bang...

Heel veel mensen denken vooral aan wat ze niet willen. Ik wil niet dat.... ik ben bang dat ik een ongeluk krijg, of dat ik ziek word, Ik ben bang dat ik mijn baan kwijt raak. Ik ben bang dat ik mijn geld kwijt raak, ik wil niet dat dit gebeurt. Je geest kent en begrijpt het woord niet niet. Je geest werkt in beelden. Als je het woord kast denkt, dan zie je een kast voor je. Je ziet niet het woord kast voor je.  Als ik zeg: je mag geen koekje. Dan denk je automatisch aan een koekje.  En de kans is groot dat je nu zin in een koekje krijgt.

Niet

Als ik zeg: je mag niet kijken hoeveel lampen er in de ruimte zitten waar je je bevindt, dan is de kans heel groot dat je stiekem naar boven gaat kijken om te tellen hoeveel lampen er in de ruimte zijn. En ook al kies je er bewust voor om dat niet te doen. Dikke kans dat je straks toch nog even kijkt. Dat is nu eenmaal hoe je denken werkt.

Wat wil je niet

En veel, heel veel mensen zijn erg goed in het denken aan dingen die ze niet willen. Het overkwam mij zelf vlak voor onze vakantie ook weer. Op de een of andere manier had ik een vervelende spier in mijn nek, die me behoorlijk plaagde. Elke onverwachte beweging deed zeer. En dit ging echt verder dan een gewone stijve nek. Als ik me in bed om wilde draaien kon ik wel janken van de pijn, de spanning en de stress.

Last

Eigenlijk kon ik alleen nog maar op mijn rug slapen, wat ik helemaal niet prettig vind. En ik maakte al plaatjes van hoe ik daar op vakantie natuurlijk veel meer last van zou gaan krijgen. Daarom ging ik op de dag van vertrek toch nog maar naar de apotheek om te kijken of ik bv. Een nek kraag of iets van spierverslappers zou kunnen krijgen. Een nek kraag had de apotheek niet, en spierverslappers moest via de huisarts. Ik raakte daar nogal geïrriteerd van.

Uitdaging

Toch besloot ik dat het kennelijk dus de bedoeling was dat ik zonder wat op vakantie ging. Ik ging de uitdaging aan. Maar bij diverse gelegenheden liet mijn lichaam me weten dat die nek toch wel verrekte zeer deed. Natuurlijk stapte ik verkeerd en kreeg weer een klap in mijn nek. Alle vliegen die rond mijn hoofd zoemden zorgden er ook voor dat ik onverwachtste bewegingen maakte die de pijn deden toenemen. 

Uitgestoken hand

Ik was best vervelend gezelschap voor mijn partner kan ik je zeggen. Gelukkig is er in dit soort situaties ook altijd een uitgestoken hand, als je hem wilt zien. Uit al mijn 160 gigabyte aan informatie en luisterboeken op mijn iPod pakte ik onbewust datgene wat ik op dat moment nodig had. Ik werd me bewust van mijn eigen negatieve gedachten stroom. Van hoe ik niet verbonden was met mezelf en in het ‘verhaal’  zat dat ik eigenlijk geen pijn in mijn nek mocht hebben op vakantie. Want dan zou het geen leuke vakantie worden. Want dat had ik een jaar of zes geleden ook al eens ervaren met de nek en schouderklachten die ik toen had.

Verhaal

Onmiddellijk toen ik me gewaar werd dat ik in dit ‘verhaal’  zat besloot ik om de zaak om te gooien. Ik gaf mijn verzet tegen de pijn op. De pijn mocht er zijn en ik richtte mijn aandacht op wat ik wel wilde. Ik gebruikte zeer regelmatig de affirmatie: Ik heb een soepele, gezonde, sterke en ontspannen nek en schouders. Het blijft een wonderlijk fenomeen, maar binnen twee dagen ebde de pijn langzamerhand weg. 

Anders met pijn leren omgaan?

Ik ben benieuwd of jij ook dergelijke ervaringen hebt. Reacties op mijn blogs worden erg gewaardeerd. Ik vind het erg leuk om ze te lezen. Wil je ook leren hoe je anders met pijn kunt omgaan, waardoor je je pijn veel minder wordt? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen