Het licht van de vuurtoren
20 maart 2015 
in Doelen

Het licht van de vuurtoren

Wat een gedoe zeg, dat doelen stellen, heb ik lang gedacht. Ik heb jarenlang een soort van doelloos geleefd. Niet dat daar iets mis mee is hoor. Het was goed zolang het duurde. Ik was ook een soort van overtuigd doelloos… Ik verhield me prima met wat er in mijn leven was. Ik was een hele goeie overlever.

Re-ageren

Overleven betekende alleen wel dat een ander heel vaak bepaalde wat er in mijn werkelijkheid was. Er kwamen mensen, situaties en dingen voorbij en ik reageerde daar op. En dat reageren kon ik wel goed. Of het nu leuke dingen waren of minder leuke dingen. De leuke dingen kon ik goed van genieten en de minder leuke dingen kon ik vooral goed tegen vechten. Accepteren was destijds nog wat lastiger…

Kleren naaien

Maar de overeenkomst is in ieder geval dat ik Reactief was in die situaties. En reactief betekent dat anderen vooral bepaalden hoe het met mij ging. Creëren deed ik ook wel maar vooral op de naaimachine als ik kleren naaide. Daar kreeg ik overigens wel vaak veel energie van. Maar reactief reageren en reactief leven kost vaak veel energie. Dat is iets waar ik nogal kwaadschiks ben achter gekomen. Omdat er in mij een gat was, een leegte, een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering had ik de buitenwereld nodig om dat gat in mij te vullen. En ik wachtte maar steeds tot dat gebeurde. Alleen…. Het gebeurde niet. Heel zelden een heel klein beetje. Maar dat was dan ook alles wat er was.

Die muur gaf niet mee 

Omdat ik ook nogal eigenwijs en eigenzinnig was heb ik meerdere keren met mijn hoofd tegen de muur aan moeten lopen om te voelen dat ie hard was en niet meegaf. Een crisis was echt niet genoeg. Maar elke crisis bracht me uiteindelijk een beetje dichter bij mezelf. En ik leerde langzamerhand het gat in mezelf te dichten. En ik leerde dat ik in plaats van reactief ook pro actief kon zijn. Dat ik mijn leven kon creëren in plaats van me te verhouden met wat er langs kwam.

Stip op de horizon

En in de loop van de tijd werd het belang van het stellen van doelen me ook steeds duidelijker. Doelen zijn een stip op de horizon die ervoor zorgen dat je weet welke kant je op moet als het allemaal even warrig wordt en je het  niet meer zo goed weet. Want doelen zijn je kompas. Ze geven je houvast en ze zorgen ervoor dat je focus hebt en houdt. En het bereiken van je doelen is helemaal een feestje! Elke keer weer is het een bevestiging van: Ik doe het zelf! Ik creëer mijn eigen werkelijkheid!

Storm

Soms is er wel eens storm onderweg naar je doel, maar je doel kun je ook in die situaties vergelijken met een vuurtoren. We hebben hier in Nederland diverse vuurtorens. Een aantal ervan zijn echt al heel oud. En als je overdag op een vuurtoren staat, dan snap je echt niet wat de rol van zo’n vuurtoren is. Dat een vuurtoren tot in de verre omtrek zorgt voor duidelijkheid, focus en de juiste koers. Maar juist onder minder gunstige omstandigheden, juist als het donker is, is het licht van de vuurtoren een baken. Een baken van licht dat je laat weten welke kant je op moet. Door met een vaste frequentie zijn licht uit te zenden is de vuurtoren een ijkpunt, een punt waar je je op kunt richten als je het zelf even niet weet. Als het daglicht verdwijnt zorgt de vuurtoren ervoor dat schepen veilig in de haven terecht komen.

En wat ook zo mooi is: Als je dicht bij een vuurtoren bent, dan is het licht van de volgende vuurtoren al weer zichtbaar. Nu wij nog met onze doelen!!!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen