Gezondheid-Energie: Stress verminderen voor meer balans
19 november 2008 

Gezondheid-Energie: Stress verminderen voor meer balans

Een van de krachtigste manieren om je innerlijke staat (hoe je je voelt) te veranderen en daarmee spanning en stress te verminderen is het richten en gebruiken van je aandacht. Hoeveel stress je voelt en wat je in je lichaam ervaart wordt bepaald door waar je je aandacht op richt. De hele dag door, wissen je hersenen het meeste van wat er om je heen gebeurt uit. Dat betekent dat je, om je rot en stress te voelen, alles waar je je blij en dankbaar in je leven voor voelt uit je gedachten moet wissen. Met wissen bedoel ik dan je aandacht er niet op richten. Het is dan niet in je bewustzijn.

Emotionele staat

Andersom gaat dat natuurlijk ook op. Om je goed te voelen, moet je alles waar je je rot gestrest over voelt uit je gedachten wissen. Dit proces van wissen is een belangrijk onderdeel voor je geest om je emotionele staat in balans te houden. Ongerichte aandacht kan daarentegen zelfvernietigend werken en veel stress opleveren. Om je innerlijke staat te constructief te hanteren, kun je twee dingen doen: Als je een van beide doet verander je onmiddellijk de manier waarop je je voelt en kun je je stressniveau verminderen.

Minder stress door anders denken

Verander wát je denkt of verander hóe je denkt (bv. in dimensies, kleuren, helderheid, beelden). Hoe je over dingen denkt en voelt wordt bepaald door waar je je aandacht op richt. Hoe je een situatie ervaart wordt bepaald door de vragen die je jezelf stelt. Je innerlijke staat en mate van stress en uiteindelijk je hele leven zijn het resultaat van de vragen die je jezelf stelt. Om je innerlijke staat (en dus je gevoel van stress) door middel van je aandacht te managen, moet je kwalitatief goede vragen aan jezelf stellen. Vermijd daarbij beperkende vragen, die je in een kringetje rond laten draaien en stel jezelf in plaats daarvan versterkende vragen, zoals:

Minder stress door versterkende vragen

1.      Wat maakt me het meest gelukkig in mijn leven?

2.      Waar ben ik het meest trots op in mijn leven?

3.      Waar ben ik het meest dankbaar voor in mijn leven?

4.      Waar beleef ik op dit moment in mijn leven het meeste plezier aan?

5.      Waar committeer (verbind) ik me aan?

6.      Van wie houd ik? En wie houd van mij?

Heb je moeite met het vinden van antwoorden voeg dan ‘zou kunnen’ toe. Dus: Waar zou ik op dit moment het meest dankbaar voor kunnen zijn? Stel jezelf bij al deze vragen ook de vraag: Hoe voelt dat? Ik ben benieuwd wat het met jouw stressniveau doet.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen