Een oefening in waardering

Behoefte aan waardering is een van de zes basisbehoeften van mensen. Als je te weinig waardering krijgt en te weinig waardering aan jezelf geeft, werkt dit ondermijnend op je zelfvertrouwen en je zelfwaardering.

Effect van waardering

Vaak staan we er niet bij stil wat het effect van het geven van waardering en complimenten voor onszelf en anderen is. We voelen ons vaak veel comfortabeler bij het geven van kritiek dan bij het geven van een compliment. Dat geldt niet alleen voor het geven maar bij veel mensen ook bij het ontvangen van een compliment. Keer op keer zie ik weer dat mensen hun complimenten niet in ontvangst nemen. Ze wuiven ze weg, of gaan er gewoon aan voorbij. En dat is jammer, want je doet jezelf en de ander ermee tekort.

Positiever

Mensen bij wie de behoefte aan waardering wordt ingevuld zijn over het algemeen veel positiever. Helaas is het zowel in de werk als privépraktijk vaak zo dat veel mensen zich niet gewaardeerd, niet gezien en niet erkend voelen.

Geef wat je wilt ontvangen

Wil je meer erkenning ervaren in je leven, dan helpt het om jezelf en anderen meer erkenning te geven. Want wat je geeft, zul je uiteindelijk terugontvangen. Maar als je doordat je zelf in ‘tekort’ leeft zelf ook vooral focust op de tekortkomingen van anderen, dan zie je vooral ook wat er niet goed is, en zul je ook geneigd zijn meer op de kritiek kant te gaan zitten. En zo hou je je niet effectieve systeem in stand. Geef wat je tekort komt, aan zowel jezelf als aan anderen.

Meer productiviteit

Door het benoemen van positieve reacties, het erkennen en bevestigen van zaken die je waardeert in de ander, zul je de kracht van positieve emoties ervaren. Oprechte emoties zorgen voor invloed, voor samenwerking, voor medewerking en voor meer productiviteit.

Aanstekelijk

Emotionele energie werkt ook aanstekelijk. Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op waardering. En als je waardering eerlijk en oprecht is, zal de ander dat als zodanig ervaren en zal zijn of haar reactie altijd positief zijn.

Een oefening in waardering:

  • Vraag jezelf eens af wat de invloed van oprechte waardering op jezelf is?
  • Wat is de invloed van een oprecht gegeven compliment op je zelfvertrouwen?
  • Hoe ervaar je dat een compliment of waardering oprecht is?
  • Kijk ook eens naar wat meer specifieke voorbeelden van situaties waarin je je gewaardeerd voelde. 
  • Hoe voelde je je toen? Hoe uitte de ander zijn waardering of kritiek? Hoe wist je zeker dat het waar en oprecht was wat de ander zei of deed?
  • En ga ook eens voor jezelf na wanneer je geen erkenning kreeg voor wat je deed. Ging de waardering wel naar anderen, maar niet naar jou? Hoe voelde dat? 

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen