Dit is weer zo'n dag
Soms weet je of voel je… Dit is er zo een. Dit is weer zo’n dag waarop de dingen niet gaan zoals jij dat graag wilt. Dat begint soms al bij de eerste stap uit bed, of zelfs nog daarvoor. Vroeger duurde bij mij zo’n dag ook echt een dag. En had ik er meestal goed de smoor in of ik ging in de depri stand.
Van alles ging mis
Eerlijk gezegd…. De afgelopen periode heb ik meer van dit soort dagen gehad. Je hebt er in eerdere nieuwsbrieven over kunnen lezen. Vandaag was ook weer zo’n dag. Het begon al met van alles wat er mis ging met de website. Inspiratiekaarten die niet meer werden verstuurd. Een nieuwsbrief die ineens in een compleet andere lay-out stond. En ik kan nog wel even doorgaan, want deze dag stopte het even niet. Wat ik bij mezelf herken is dat ik een soort ingebouwde grens van drie heb. Als er drie of meer dingen in heel korte tijd, zeg een uur, frictie in mezelf opleveren omdat ze niet gaan zoals ik graag wilde dat ze gaan, het alarm bij me af gaat. Dan ineens voel ik hem. Daar is ie. De trigger.
In de weerstand
Vroeger zou ik daar in alle gevallen onwijs van in de weerstand zijn geschoten en moesten sommige andere mensen lijden onder mijn ‘slechte’ dag. Die tijd ben ik gelukkig wel voorbij. De ‘vervelende’ dagen waarop dingen niet gaan zoals ik dat wil bestaan nog steeds wel. Maar ik maak me er over het algemeen minder druk om. En meestal heeft die dag me ook nog wel iets te vertellen. Maar ik blijf er in ieder geval niet meer zo in ompannenkoeken. Betekent dat dat ik nooit meer in een trigger schiet? Nee, helaas ben ik nog geen Dalai Lama of ander verlicht figuur. Ik heb nog steeds zo mijn momenten. Maar dat is dan ook wat het zijn. Momenten. En de ene keer duren ze iets langer dan de andere keer. Maar ik blijf geen dag of dagen meer 'hangen' in de negativiteit die het kan oproepen in jezelf als je je niet bewust bent van het onderliggende proces.
1. Doe zelfonderzoek
Als ik nu in een trigger schiet onderzoek ik wat de situatie me te vertellen heeft. Dat geeft me de regie over mezelf, de situatie en mijn reactie weer terug. Ik voel me dan geen slachtoffer meer die van alles overkomt. Ik heb het vermogen om aan de hand van wat er gebeurt in mijn werkelijkheid al of geen actie te ondernemen. Ik kan bv. besluiten van een probleem geen probleem te maken. En het te laten zijn voor wat het is. Een gebeurtenis die plaats vindt en die al of niet fysieke gewaarwordingen in me oproept. Bv. in de vorm van een emotie. En dat kun jij ook, als je daar soms nog wel last van hebt. Lees hier wat je er nog meer aan kunt doen, zodra je voelt dat het zo’n dag is….
2. What are friends for?
Bel je beste vriend(in), met de nadruk op je beste vriendin. Het is wel handig als dat iemand is die in staat is gewoon even naar je te luisteren. Luisteren zonder oordelen en met een flinke dosis empathie. Die nadat je je helemaal lekker begrepen en gehoord hebt gevoeld je ook nog de vraag gaat stellen: En wat heb je nu nodig? Waar heb je nu behoefte aan? En hoe ga je zorgen dat je dat krijgt… Vroeger betekende onenigheid in mijn relatie altijd hommeles. En daar had ik zelf een groot aandeel in. Ik kon me gewoon niet inhouden. En ook al wist ik dat het niet handig was om de confrontatie aan te gaan, ik deed het toch.
3. Ff in de niks-doen stand
Gelukkig heb ik daar tegenwoordig wat meer tijd tussen zitten. En gun ik het mezelf om in dat soort of andere situaties waarin het niet wil zoals ik dat wil, een meditatief moment. Oftewel: Ik ga ff lekker op bed liggen niks doen. Niks anders dan ademen en zijn. Of soms doe ik een geleide meditatie als er echt rook uit mijn oren komt… Heerlijk! En het werkt ALTIJD. Had ik dat dertig jaar terug maar geweten…. Hier een gratis korte meditatie: Loslaten
4. Waar ben je dankbaar voor?
Tel je zegeningen Het is een oudje, maar wel een blijvertje. Je aandacht richten op wat er wel goed gaat en waar je wel dankbaar voor bent, geeft een boost aan innerlijke staat. Je kunt je niet rot en dankbaar tegelijkertijd voelen. Dat gaat gewoon niet. Bovendien nodig je met dankbaarheid meer uit van waar je dankbaar voor bent. Hoe meer dingen je bedenken kunt waar je dankbaar voor bent (of waar je dankbaar voor zou kunnen zijn) hoe beter!
5. Kom in beweging!
Wat ook echt niet in dit overzicht mag ontbreken is beweging. Beweging zorgt ervoor dat je meer endorfine aanmaakt. Endorfine is dat lekkere geluksstofje, dat je ook aanmaakt als je opium en heroïne gebruikt, maar dat is op de lange termijn toch niet zo gezond. Bewegen wel. Voor je begint te lopen, fietsen, zwemmen, of…. moet je vaak ff over een drempel, maar als je geweest bent kun je daarna meestal de hele wereld weer aan. Lees hier wat beweging allemaal voor je kan doen.
6. Schreeuw en/of schudt het van je af
Tja, dit zal je misschien een rare vinden. En dat mag. Maar ik wil er graag wat informatie over toevoegen. In het dierenrijk is schreeuwen en schudden een veel voorkomende manier om stress kwijt te raken. Als je je realiseert dat alles energie en informatie is, dan is stress vastzittende energie in je lichaam. En je lichaam wil dat teveel aan energie kwijt. Want als zich dat ophoopt in je lichaam, dan ontstaan er blokkades die weer voor energieverlies zorgen. Een paar diepe schreeuwen uit je buik vandaan of je lichaam echt even goed los schudden helpt om ervoor te zorgen dat die energie niet vast gaat zitten, maar juist uit je lijf vandaan verdwijnt.
7. Doe een rondje EFT
Ik vind EFT zo'n fijne en effectieve techniek dat ik hem op regelmatige basis inzet. Zowel voor mezelf als bij anderen. Je kunt het echt zien als je reset knop. Plus je verwerkt er oude shit mee. En je hebt ook nog gewoon zelf de regie. Je kunt het gewoon zelf doen. Hoeft er niet voor naar een therapeut, coach of andere hulpverlener. En ik heb er ook geen boodschap aan wat anderen ervan denken. Als ik me ergens door getriggerd voel en ik moet op dat moment de deur uit, dan loop ik gewoon op straat te kloppen... Het gesprek dat je in je hoofd hebt gewoon hardop doen en tegelijkertijd op je acupunctuurpunten kloppen. Bizar hoe dat helpt en werkt. Het lijkt wat hocus pocus, maar als je een keer ervaren hebt wat het doet, dan ben je net als ik fan van de techniek. Meer lezen over Emotional Freedom Technique EFT.
8. Spieren aanspannen en ontspannen
Vaak vertaalt spanning in je lichaam zich in gespannen spieren. Die spanning in je spieren kan op allerlei plaatsen in je lichaam terechtkomen. En je herkent vast bij jezelf wel jouw kwetsbare plekken. De een heeft snel last van nek en schouders, de ander voelt z’n rug. Weer een ander krijgt overal spierpijn…. Het is op zich ook niet zo relevant waar die spanning precies tot uitdrukking komt, als je maar weet hoe je haar ook weer los kunt laten.
Spanning vergroten
Het ontspannen van je spieren lukt vaak het gemakkelijkst als je de spanning in je spieren eerst verder opschroeft. Oftewel als je er voor zorgt dat je eerst je spieren nog eens extra aanspant. Je kunt dat heel gemakkelijk doen door zittend of liggend in een gemakkelijke houding een voor een de verschillende spiergroepen aan te spannen en vervolgens te ontspannen. Je begint met het aanspannen van de spieren van je voeten en je benen. Houd die spanning zo’n tien seconden vast en laat vervolgens los. Dan de spieren van je billen, je rug en je buik aanspannen. Tien seconden vasthouden en weer loslaten. Dan de spieren van je handen en je armen. Vasthouden. Tien seconden en weer loslaten. Vervolgens trek je een grimas met je gezicht. Je spant alle spieren van je gezicht aan en houdt ze ook weer tien seconden vast en dan weer loslaten.
Spanning zolang mogelijk vasthouden
Als laatste span je alle spieren van je totale lichaam aan. Je houdt ze zolang mogelijk vast. Zo lang als je maar kunt en als je dan loslaat, zul je voelen dat je je heerlijk ontspannen voelt. Dat komt omdat je spieren het gemakkelijkst kunnen ontspannen na een stevige inspanning. Als je daarna een minuut of wat de tijd neemt om je aandacht te richten op het rustig volgen van je ademhaling, dan krijgen je gedachten ook even een time out. Het voordeel van deze oefening is dat hij ook goed werkt bij sterke spanning. Nadeel is dat je hem niet zo gemakkelijk overal kunt doen. Want je moet er wel echt even voor gaan zitten of liggen. Hier is ook een opname van de oefening Spieren aanspannen en ontspannen.
9. Gebruik affirmaties of een mantra
De affirmatie Ik ben rustig kalm en ontspannen heeft mij ook al heel wat keren geholpen als ik op zo'n dag last had van weerstand en spanning. Omdat energie aandacht volgt word je vanzelf rustiger als je je aandacht richt op rust, kalmte en ontspanning. Een klankmantra kan ook goed helpen de spanning af te voeren. Gebruik daarvoor bv. de klinkers van ons alfabet. De a, e, i, o, u, oe. Zing ze hardop en voel waar je de meeste resonantie op hebt.
10. Chocola
Tja… Wat moet ik daar nou over zeggen. Als niets helpt dan neem ik chocola... Het is mijn allerlaatste verslaving, die ik nog niet helemaal de baas ben. Na het roken en de dagelijkse patat met mayonaise en de vijf klontjes suiker in mijn thee, is chocola nog mijn enige echte zonde. Maar ik vind dat ie legitiem gebruikt mag worden op zo’n dag, die zo’n dag is….Een kopje kruidenthee er bij met een flinke scheut rijst/kokosmelk en dan een lekker stuk chocola. Ik heb de melkchocolade inmiddels lang geleden vervangen door 85% pure chocolade. Daar zit lekker veel magnesium in wat helpt bij stress. Waardoor ik mezelf 100% kan toestaan ervan te genieten.. Zeker weten dat je stress verdwijnt. Als je magnesium in huis hebt is het ook handig om op dagen dat je stress ervaart of als je in een stressvolle periode zit op dagelijkse basis wat extra te gebruiken. Je lichaam heeft er in tijden van stress meer van nodig.
Kijk je tijger in de ogen
Hoe je het ook went of keert. Dat wat je in je situatie ervaart (of het nu een lekkere dag of weer zo’n dag is), wordt bepaald door waar je je aandacht op richt. En zolang jij naar je situatie kijkt alsof de derde wereldoorlog uit dreigt te breken, dan zul je inderdaad zo’n dag hebben. Het is soms nog niet zo eenvoudig eruit te breken. Maar geef eens een andere betekenis aan wat er zich in jouw leven ontvouwt. Dan zal misschien niet helemaal direct alles in een keer anders zijn, maar ik weet zeker dat je dag er een andere kleur van krijgt.
Chocola in mijn buik...
Vandaag heeft het mij geholpen om gewoon mijn zinnen te verzetten en te accepteren dat dit zo’n dag was. Beweging heb ik ook gehad. En eerlijk is eerlijk. De laatste overgebleven chocola van het weekend zit nu ook in mijn buik….
TIP BIJ SPANNING:
Wees je ervan bewust dat zowel problemen als spanningen onderdeel zijn van je leven. Je zult nooit helemaal in staat zijn al je problemen altijd opgelost te hebben. Gelukkig maar. Problemen zijn groeimomenten in je leven en in plaats van je energie te steken in de nutteloze vraag waarom ze jou overkomen, kun je beter je energie steken in het oplossen ervan. Zorg ervoor dat je energie er niet in weglekt.
Ademhalen tegen boosheid
Mocht je je boos voelen dan kun je er ook nog voor kiezen om een verkoelende ademhalingsoefening te doen. Deze oefening doe je zittend met een rechte rug. Je steekt je tong een klein stukje uit je mond met de zijkanten van je tong omhoog. Je tong vormt dan als het ware een rondje. Adem vervolgens in door je mond, via de daardoor ontstane opening. Je ademt als het ware door een rietje van je tong. Houd dan je adem zolang mogelijk in en adem uit door je neus. Je kunt deze oefening het best in series van drie tot vijf keer doen.
En mocht dat ook allemaal niet helpen troost je dan met de gedachte dat er meer mensen zijn die soms zo'n dag hebben. Kijk maar:
Rust en vrede in jezelf vinden?
Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.
Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.
Geleide meditaties - visualisaties
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?