De kracht van je gedachten

Als je de kracht van je gedachten echt kende, zou je nooit meer een negatieve gedachte denken. Hoe waar! En tegelijkertijd hoe lastig om je bewust te worden en af te leren. Gedachten, en dan vooral je onbewuste gedachtepatronen zijn enorm bepalend voor hoe je werkelijkheid eruit ziet. Misschien weet je ook al wel wat de kracht van je gedachten is, maar vind je het nog lastig om er iets aan te veranderen. En daarin kan ik met je meegaan. Het veranderen van je gedachten kost tijd, moeite en energie. Maar is zeker wel mogelijk. Het is een kwestie van bewustwording, bewust keuzes maken en een lange adem. Maar het kán wel. En is ook zeker de moeite waard vind ik.

5G Model

5-g Model Gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag, gevolg

 Nu zul je niet de eerste zijn die meteen zegt dat het gevoel er eerder is dan de gedachte. En ja dat lijkt soms zeker zo. En dat komt omdat die gedachte (nog) onbewust is. In je beleving of ervaring lijkt het dan alsof er eerst gevoel is en dan gedachtes, maar die onbewuste gedachtes zijn cruciaal. Die onbewuste gedachten (en overtuigingen) creëren voordat je er erg in hebt dat gevoel. Daarmee wordt het belangrijk om die onbewuste gedachten in je bewustzijn te krijgen. En niet alleen je gedachten, ook de andere stappen in het proces. Want pas als je je bewust bent van het proces, ben je ook bewust in staat om er iets in te veranderen. Maar nu eerst eens even het proces bij langs.

Gebeurtenissen

Op het niveau van de gebeurtenissen heb je afgezien van wat je zelf bewust creëert geen of nauwelijks zeggenschap. Sommige gebeurtenissen gebeuren gewoon. Of je dat nu leuk vindt of niet. Het is ook op dit punt in het proces dat je zou kunnen zeggen dat anderen iets doen wat jij niet leuk vindt. En waar je misschien de betekenis aan geeft, dat ze jou iets aandoen. Vaak verzetten we ons tegen dit soort situaties en gebeurtenissen, maar dat is nogal zinloos. Sterker nog: Het maakt dat je het alleen maar als vervelender gaat ervaren. Daarom is het als je je goed wilt voelen beter om ze te accepteren.

Gedachten 

Bij de tweede stap in het proces, de stap van de gedachten, geef je bewust of  onbewust betekenis aan wat er gebeurt. Dat proces kun je heel goed zien bij kleine kinderen van een jaar of twee. Als die vallen, dan kijken ze voordat ze besluiten te huilen eerst naar hun omgeving en meestal hun vader of moeder. Als die verschrikt reageert, pas daarna besluit het kind om te huilen. Als dat proces zich een aantal keer heeft afgespeeld, dan kijkt het kind niet meer. Het weet: Vallen = huilen.

Regie

Door je steeds meer en beter bewust te worden van wat jij in dat proces van betekenisgeving doet, kun je steeds meer de regie gaan krijgen over dat proces. Je kunt je daardoor los maken van je eerder aangeleerde overtuigingen, zoals in het voorbeeld van het vallen. Je kunt je losmaken van de mening van je vader en moeder en andere opvoeders, autoriteiten en dergelijke. Door dat te doen kom je steeds dichter bij jezelf en bij wat voor jou belangrijk is. Dan gaat het er meer over: Welke betekenis wil ik hier zelf aan geven?

Gevoel

BasisemotiesAls jij aan een bepaalde gebeurtenis een negatieve betekenis geeft, dan zal je gevoel volgen. Je gaat je er rot door voelen. En naarmate de impact van de gebeurtenis en de gedachten groter is, ga je je steeds rotter voelen. Je denken, je gedachten maken soms een heel verhaal van wat er gebeurt en het gevolg is dat je steeds meer in de negatieve emoties schiet. En die emoties, die willen we dan vaak weer niet. Heel vervelend om je zo boos, gefrustreerd of verdrietig te voelen. Daar willen we niks van weten en daarom drukken we dat liever zo snel mogelijk weg. Wat weer tot gevolg heeft dat we ons nog rotter gaan voelen. Misschien niet direct, maar op termijn zeker.

Herhalen

Want het onderdrukken van je gevoel zorgt ervoor dat je je dergelijke gebeurtenissen eindeloos blijft herhalen. Net zolang totdat het gevoel wel gevoeld en verwerkt wordt. Het maakt ook niet uit om welke emotie het gaat. Uiteindelijk zijn er ook maar vijf basisemoties die zijn te vangen in de vijf B’s:

Angst

Waarbij het grootste deel van de emotie een of andere vorm van angst is. Die emoties zijn in combinatie met de onderliggende basisbehoefte de drijfveer van alles wat we doen. Het gekke is dan weer wel dat alles wat we doen, doen we of om pijn te vermijden of om plezier te krijgen. Zoals ik eerder al aangaf hebben we de neiging dat we vervelende gevoelens liever niet willen hebben. Daar willen we het liefst zo snel mogelijk vanaf. Vraag jezelf ook maar eens af: Waar zou jij meer voor doen? Om te voorkomen dat iemand tien euro uit je portemonnee jat of om ervoor te zorgen dat je honderd euro verdient? Waar zit de meeste emotie op? Wat zet je het snelst en het meest in beweging? De meeste mensen doen veel meer om te voorkomen dat ze die tien euro kwijt raken… Daarmee is angst voor de meeste mensen ook een veel sterkere drijfveer om te doen wat je doet. Wat ook weer duidelijk maakt dat je gevoel je gedrag aanstuurt.

Gedrag en gevolg

Nu kun je in theorie van alles bedenken en voelen, maar zolang je niets doet, zal er in de fysieke werkelijkheid ook niets gemanifesteerd worden. Je creëert niets zonder in beweging te komen en met behulp van je gedrag iets te creëren. Je gedrag is daarmee bepalend voor de uitkomst die je wilt. Je gedrag bepaalt het gevolg, de uitkomst, het resultaat. En je gedrag wordt dus gestuurd door je gevoel, je gevoel door je (bewuste of onbewuste) gedachten. En die gedachten worden weer gestuurd en bepaald door wat je meemaakt of hebt meegemaakt en de betekenis die je daaraan gegeven hebt in jouw werkelijkheid.

Voorbeeld

Misschien dat een voorbeeld je helpt om e.e.a. te illustreren. Stel: Ik sta ’s morgens op en ik doe mijn ochtendritueel. Ik stap daarna op de fiets naar mijn werk en word onderweg bijna aangereden door een niet oplettende automobilist. De schrik schiet door mijn lijf als gevolg van de onbewuste gedachte van wat er allemaal had kunnen gebeuren. Er is feitelijk niets gebeurd, maar in mijn hoofd kan er van alles gebeuren. Ik kan bijvoorbeeld denken:

Wat een mafkees! Kijk uit je doppen man. Je spoort niet. Ben je wel goed bij je hoofd! Ik had wel dood kunnen zijn. Wat nou als hij mij wel had aangereden? Dan had ik nu onderweg naar het ziekenhuis geweest en ik heb straks wel een heel belangrijke afspraak…

 

En ga zo maar door. Het gevolg van deze trits aan gedachten is niet dat ik me veel beter ga voelen. Sterker nog: Ik creëer mijn eigen angst, frustratie en boosheid. Met als gevolg dat de adrenaline nog uren in mijn bloed zit en ik nog heel lang last heb van het voorval. Mijn afspraak loopt daardoor ook niet zoals ik zou willen. Ik reageer kort door de bocht en veroorzaak daarmee een gespannen sfeer in het gesprek. Ik krijg daardoor niet wat ik wilde. Ik ga me nog gefrustreerder voelen….

Andere betekenis

Ik kan er ook een andere betekenis aan geven:

Pfff dat was schrikken. Gelukkig ging het net goed. Kennelijk had hij me niet gezien. Dat gebeurt mij ook wel eens. Zal voor hem ook wel schrikken zijn geweest. Ik zal zo op kantoor even rust nemen om precies te voelen wat ik voel, zodat deze spanning niet in mijn lijf blijft zitten.

Op kantoor neem ik die tijd voor mezelf. Ik voel wat het met mijn lichaam doet en ik laat zijn wat er wil zijn. Ik voel de spanning uit mijn lichaam vandaan glijden en ik bereid me in alle rust voor op mijn afspraak. Resultaat: Ik ben effectief in mijn gesprek. 

Zit jij aan het stuur?

Zolang je je niet bewust bent van dit proces en weet dat je zelf je gedachten kunt leren sturen, dan zul je altijd een speelbal van je conditionering zijn. Dan leef je het leven van al die anderen die wat in jou hebben gestopt gedurende je leven. Op zich is daar niets mis mee, als je er gelukkig mee bent. Maar de meeste mensen zijn er niet gelukkig mee. De achterbank van de bus is soms wel een fijne plek om even uit te rusten als je moe bent en het even niet meer weet. Maar jezelf je hele leven laten rijden door een ander geeft de meeste mensen niet echt voldoening. Daarom nodig ik je uit en ik daag je ook uit om de verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten, gevoelens, gedrag en daarmee ook de gevolgen. Als je andere gevolgen wilt dan er op dit moment in je leven zijn, dan zul je aan de kant van de oorzaak (je gedachten) iets moeten veranderen. Ben je niet gelukkig met je leven? Vraag jezelf dan eens af, welke gedachten je over je situatie hebt en welke andere gedachten je daarvoor in de plaats zou kunnen denken. Vervolgens kun je dan zelf het stuur in de door jou gewenste richting draaien.

Meer lezen over je denken en de positieve en negatieve kanten ervan?

Hoe ontstaan negatieve gedachten?


Stress verminderen door positieve gedachten

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen