Ben jij niet bang dan?

Ben jij niet bang dan? Is een vraag die de laatste tijd vaker aan mij gesteld wordt. En vaak zijn mensen verrast als ze mijn antwoord horen. Daar ben ik dan weer niet verrast door want ik weet dat ik een ander leven heb geleefd dan zij. Andere dingen heb meegemaakt en geleerd en ervaren en daar andere dingen mee heb gedaan. Zo heeft de diagnose borstkanker vier jaar geleden en de zeer persoonlijke route die ik daarna bewandeld heb mij een andere en misschien wat meer unieke kijk gegeven op hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt. Het heeft me ook veel bewuster gemaakt van hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt en bewuster van iets dat ik mindcontrol noem.

Wat is mindcontrol?

Misschien denk je net als ik ooit dacht dat mindcontrol iets was wat in een klinische setting gebeurt met pillen, poeders, drankjes of met draadjes en plakkers op je hoofd aangesloten op apparatuur. Iets uit Verweggistan en wat niet over jou gaat. Iets waar je wel ergens eens een keer wat van of over gehoord hebt, maar je nog nooit mee bezig hebt gehouden. Omdat het niet over jou gaat. Mindcontrol gaat over anderen. En je houdt er gewoon niet van, dus je wilt er ook liever niks van weten. En als het jou niet aangaat, waarom zou je je er dan überhaupt in verdiepen? Je wilt niet eens weten hoe dat werkt, want dat is iets voor foute mensen, toch? Maar is dat zo? Is het zo dat mindcontrol niet over jou gaat? Wat weet je er eigenlijk precies van?

Ik hou niet zo van manipuleren

Jaren terug toen die term in mijn bewuste leven voor het eerst voorbijkwam had ik er niet zoveel mee. Het riekte wat mij betreft naar manipulatie en dat voelde niet echt lekker. Ik had niet zo de behoefte daar meer van te weten. En misschien is dat ook wel jouw eerste reactie. En dat snap ik hartstikke goed natuurlijk. Maar ja, met een achtergrond voornamelijk bij de overheid had ik, toen ik mijn bedrijf startte weinig kaas gegeten van marketing en was het me wel duidelijk dat als ik wat van de grond wilde krijgen dat ik daar wel energie in moest gaan steken. En of ik het nu leuk vond of niet, in die tijd kwam de mindcontrol voorbij. Alleen heette het toen niet zo. Het was voor mij verstopt in de woorden neuropsychologie en neuromarketing. Beide een ‘wetenschap’ die zich bezighoudt met het beïnvloeden van andere mensen via de werking van onze hersenen. Hmm. Wilde ik dat wel weten? Beetje dubbel nietwaar? Enerzijds wilde ik natuurlijk wel brood op de plank, maar dat beïnvloeden was toch wel een beetje lastig voor mij. Niettemin heb ik er wel het een en ander over geleerd. Eerlijk gezegd vond ik het destijds mind blowing wat ik ervan leerde. En een paar van de dingen die ik ervan heb onthouden, want ik heb uiteraard niet alles onthouden, ga ik met je delen. En ik wil er direct bij aantekenen dat dit uiteraard mijn versie van de werkelijkheid is. Die hoeft niet (volledig) overeen te komen met die van jou.

Beïnvloeden van de mind

Om te beginnen wil ik duidelijk maken dat neuropsychologie en neuromarketing natuurlijk niet hetzelfde is als mindcontrol. Maar er zijn wel overeenkomsten. Want die beide studies gaan wel over hoe je de mind van anderen kunt beïnvloeden. In het geval van neuromarketing met de bedoeling een ander jouw producten te laten kopen. In het geval van neuropsychologie om daar waar mensen psychische problemen hebben ze te kunnen helpen met die problemen. En aan beide vormen zit een positieve kant en er zit een negatieve kant aan.

Wat is de onderliggende intentie?

Want uiteindelijk draait alles om de onderliggende intentie. Oftewel met welke reden ben je bezig met dat beïnvloeden? Is dat omdat de ander er zelf om vraagt en je samen kijkt naar hoe je dat doel kunt bereiken? Dan is dat uiteraard hele dikke prima. Sterker nog, het is waar ik zelf op een bepaalde manier ook mijn brood mee verdien. Iemand die bij me komt omdat hij last heeft van bijvoorbeeld angst of depressie wil graag van die psychische en fysieke conditie af. Ik geef hem of haar daarin allerlei verschillende mogelijkheden waarmee hij of zij zelf daarin iets kan veranderen. Zou ik daar kwaadwillend in zijn, dan zou ik de ander daarin schade kunnen berokkenen. Uiteraard is dat mijn intentie niet en dat zal ik daarom ook nooit op die manier gebruiken. Er is altijd sprake van overeenstemming over waar we samen naartoe onderweg zijn. En ik ben ook volkomen transparant over het proces. Oftewel ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg.

Is het wenselijk?

Als die intentie echter niet duidelijk is, en hij is ook niet transparant en niet uitgesproken dan kun je nog steeds anderen beïnvloeden. Op een bepaalde manier doen we dat ook allemaal. Meer daarover lees je in het artikel: Invloed. En op die manier is het ook gewoon menselijk gedrag. Ik zeg hier wel dat dat normaal menselijk gedrag is, maar laten we wel zijn mindcontrol is ook ‘normaal’ menselijk gedrag. Want of we dat nu leuk vinden of niet. Het is gedrag wat nogal wat mensen en zeker in de politiek gebruiken en in die zin normaal menselijk gedrag. De vraag is alleen of het normaal wenselijk gedrag is.

Geleid worden door angst

In mijn versie van de werkelijkheid is het geen wenselijk gedrag. En daarmee wordt het uitoefenen van invloed met een niet positieve intentie en zonder daarover transparant te zijn een vorm van mindcontrol. Of diegene dat nu bewust of onbewust of onbewust doet. Want ook dat is iets dat een rol speelt. Maar goed, dan is er dus iemand die negatieve invloed wil uitoefenen op iemand anders, laten die iemand Mark noemen. En er is iemand over wie invloed wordt uitgeoefend, en laten we die Ned noemen. Mark weet dat 70% van de mensen hier op aarde vooral door angst wordt geleid. Wat ik daarmee bedoel is dat in de blauwdruk, in je programma’s, je software een grotere tendens is om dingen te doen vanuit angst dan vanuit verlangen. En als Mark dat weet, dan kan hij dat in zijn voordeel gebruiken. Want wat Mark dan kan doen om Ned iets voor hem te laten doen is Ned ergens bang voor maken. Stel dat Ned bang is voor ziekte en Mark weet dat, dan kan hij die angst voor ziekte gebruiken om Ned dingen te laten doen of juist niet te laten doen. Stel dat Mark graag wil dat Ned niet bij hem op bezoek komt, dan kan hij Ned vertellen dat hij verkouden is. Op die manier hoeft hij niet te zeggen dat hij niet wil dat Ned op bezoek komt, want hij weet dat als Ned weet dat hij verkouden is, dat Ned niet zal willen komen. Zou Ned daarentegen niet door angst maar door verlangen gemotiveerd worden dan zou Ned zijn verlangen om Mark te zien laten prevaleren boven het feit dat Mark verkouden is. Maar de meeste mensen worden dus meer gedreven door angst dan door verlangen.

Overlevingsmechanisme

Dat is een gevolg van ons overlevingsmechanisme. Ons reptielenbrein neemt het dan van ons over. Onze mind waarmee we als we niet in een staat van angst leven, normaal gesproken allerlei afwegingen kunnen maken, maken die afwegingen dan niet meer op dezelfde manier. Als er sprake is van angst, dan gaan we vanuit een vechten-vluchten mechanisme reageren. Als eerste ontstaat er stress in ons systeem en dat zorgt ervoor dat al het bloed naar de extremiteiten (armen en benen) gaat om ons te helpen bij het vluchten of vechten. Dat bloed wat naar de extremiteiten gaat, zit dan niet meer in ons hoofd, niet meer in onze hersenen. Waardoor we minder goed in staat zijn na te denken. Onze hersenen krijgen daar dan te weinig zuurstof voor. Het reptielenbrein heeft het overgenomen en reageert vanuit dat vechten of vluchten mechanisme en vanuit die angst gaan we dus ook letterlijk vechten of vluchten. Het enige wat degene die mindcontrol wil hoeft te doen is dus een letterlijke of een denkbeeldige vijand creëren. En de meeste mensen, in ieder geval zo’n 70% van de mensen zal dan in de vechten of vluchten stand schieten.

De kracht van de herhaling

Een ander mechanisme wat hier een rol in speelt is de kracht van de herhaling. De kracht van de herhaling zit in het feit dat als je iets maar lang genoeg en vaak genoeg herhaalt de boodschap uiteindelijk in het onbewuste terecht komt en onderdeel wordt van die onbewuste programma’s. Hoe werkt dat? Het gemakkelijkst kan ik je dat duidelijk maken door enkele ‘oude’ reclameslogans te starten: Melk de witte …  Of: Een beetje van mezelf en een beetje van…. Of: Niet omdat het moet, maar omdat het … Naja, er zijn talloze voorbeelden te bedenken die hebben postgevat in je onbewuste. Je kent ze en vult ze zonder erbij na te denken in. Ze zijn onderdeel geworden van je onbewuste programma’s. En daar zijn gekomen door de kracht van de herhaling.

Inpluggen op het onbewuste

Dus als je dat wilt gebruiken of liever gezegd misbruiken, dan gebruik je de kracht van de herhaling. Dat is wat ze in de reclame doen, maar net zo goed in de neuropsychologie. Ik gebruik het ook. Als je op oudere leeftijd de eerder in je jeugd vastgelegde programma’s wilt herschrijven dan heb je de kracht van herhaling nodig. Tenzij je rechtstreeks op het onbewust ‘inplugt’. Rechtstreeks inpluggen? Kan dat? Ja dat kan in veel gevallen. Niet iedereen is er ontvankelijk voor maar een van de vormen is hypnose. Hypnose verkrijgt rechtstreeks toegang tot die onbewuste programma’s en kan ze daar herschrijven. Een andere vorm is gebruik maken van wat sublimale boodschappen heet. Sublimale boodschappen zijn boodschappen die als het ware verpakt zijn. Je hebt niet in de gaten dat ze aan je gegeven worden. En ook hier geldt weer: de techniek an sich is niet ‘verkeerd’, maar in verkeerde handen kan hij veel kapot maken.

Sublimale boodschappen

Even een voorbeeld van hoe sublimale boodschappen kunnen werken. Stel je eet zoals tegenwoordig wel meer mensen je eten vooral voor de televisie (wat overigens een van de grootste vormen van mindcontrol is…) en daar komt regelmatig een reclameboodschap over eten in voorbij. Dan kan het zijn dat hoewel je helemaal geen honger hebt je toch gaat eten als je die reclameboodschap weer voorbij ziet komen. Of bijvoorbeeld onderweg naar de supermarkt je langs de pizzeria komt, dan geeft iedere keer dat je langs de pizzeria komt de onbewuste boodschap van eten mee. Misschien dat je die onbewuste boodschap een of twee keer kunt weerstaan. Maar de derde keer ben je de Sjaak. En ga je overstag. En ga je eten, terwijl je geen honger hebt. Hmm… Was je je dat bewust? Of als de reclame op tv voorbijkomt terwijl je al gegeten hebt, ga je toch die chips, of die kaas halen. Dat zijn vormen van onbewuste beïnvloeding. Die onbewuste beïnvloeding vindt ook plaats via televisieprogramma’s, via films, via reclame. In veel films zitten allerlei verwijzingen die je bewust helemaal niet waarneemt. Maar nadat ik er door iemand anders op gewezen werd, zag ik het inderdaad. In diverse Disney films zitten allerlei verwijzingen naar occulte zaken. Nooit geweten, nooit op gelet, maar ja, ze zitten er inderdaad in. En ze doen iets met ons. Of we ons dat nu bewust zijn of niet. Ook met jou. En ook met mij. Want zelfs als je weet en begrijpt dat dit soort mechanismen werken en hoe ze werken, dan nog betekent dat niet dat je er niet vatbaar voor bent.

Hoe vatbaar ben je?

De een is er overigens vatbaarder voor dan de ander. Trouwens de meeste mensen denken dat ze er niet vatbaar voor zijn. En dat is dan weer een misvatting. Want zoals ik al zei, zelfs als je je bewust bent van het feit dat dergelijke mechanismen bestaan, dan betekent het nog niet dat ze geen impact op je hebben. Ze hebben impact omdat ze koppelen aan andere onbewuste programma's die je in je jeugd hebt aangeleerd gekregen. Programma's waar je totaal niet bewust van bent dat je ze hebt. Hoe bewust ben je je bijvoorbeeld van het feit dat als je wat langer je rijbewijs hebt, dat jij zelf niet meer bewust rijdt, maar je lichaam dat voor je doet. Zodra je in de auto stapt gaat programma autorijden aan. Zonder dat jij daar ook maar 1 tel over na hebt gedacht. Niettemin is het mijn idee dat de vatbaarheid ook te maken heeft met een basaal mechanisme in de manier waarop onze hersenen werken. Zo heb je wat wel matchers en mismatchers genoemd wordt. En dat vertelt iets over de manier waarop onze hersenen informatie verwerken.

Matchers en mismatchers

Ongeveer 70 tot 80% van de mensen is matcher en zo’n 20 tot 30% is mismatcher. Maar wat is dat dan? De term matcher en mismatcher gaat over de manier waarop je hersenen informatie verwerken. Matchers ontvangen en verwerken informatie op een manier waarop de hersenen kijken naar wat er allemaal klopt aan de informatie die wordt toegevoegd en de mismatchers kijken naar wat er niet klopt. Het is een zoekt en gij zult vinden als het ware. Als je zoekt voor wat er klopt in wat iemand vertelt, dan zul je dat ook vinden. De rest van de informatie deleten je hersenen als het ware. Want dat klopt niet bij wat je al over het onderwerp wist of dacht of van overtuigd was. De mismatchers doen dat andersom. Hun hersenen scannen voor zaken die niet kloppen. Dat maakt ze vaak tot de luizen in de pels. Degenen die moeilijke vragen stellen. Degenen die door anderen vaak als lastig worden ervaren. En dat gebeurt vooral omdat ze niet geleerd hebben eerst aan de matcher te vertellen wat er klopt aan het verhaal. Waardoor de matchers hen maar vervelende, kritische dwarsliggers vinden, even generaliserend gesteld.

Vragen stellen

De mismatchers zijn de vragenstellers. De matchers meer de meelopers. Ook weer generaliserend. En ook dit is niet zwart wit, het is zoals gezegd een generalisatie. Maar wel een die duidelijk maakt dat er verschillen tussen mensen ontstaan. De mismatchers gaan op zoek naar wat er niet klopt en zullen eerder opmerken dat bepaalde zaken niet met elkaar overeenstemmen. Daar gaan ze dan vervolgens vragen over stellen. Logisch, want dat is hoe hun hersenen werken. Ze nemen veel dingen daardoor ook niet zomaar van een ander aan. Omdat ze al te vaak hebben ervaren dat er in wat iemand vertelt vaak inconsistenties zitten. En ja, er zijn ook altijd wel dingen die wel kloppen, uiteraard, maar daar focussen zij niet op. Dat doen de matchers wel. Maar het betekent wel dat de matchers bevattelijker zijn voor boodschappen die wellicht niet helemaal kloppen. Want in de boodschap die wordt gegeven horen zij voldoende wat overeenkomt met wat zij al dachten. En daarmee nemen ze de rest ook voor waar aan. Beide manieren van kijken hebben zo hun voordelen en nadelen. Er is ook hier weer geen algemeen geldende waarheid die voor iedereen van toepassing is. Zoals gezegd worden mismatchers vaak als lastig gezien. De matchers daarentegen meestal als aardig. Het is in de werkelijkheid, in de dualiteit waarin we leven een van de vele tegenstellingen die gewoon aanwezig is en die ook zijn waarde heeft.

Invullen en plaatjes kleuren

Maar goed. Stel nou dat Mark helemaal niet meer wil dat Ned bij hem langskomt. Maar hij wil nog steeds wel aardig gevonden worden door Ned. Dan zou Mark aan Ned kunnen vertellen dat hij een chronische besmettelijke ziekte heeft, waar geen medicijn voor is. Als Ned dan een matcher is en Ned is bang voor ziekte, dan zal Ned thuisblijven. Dat hoeft Mark niet tegen hem te zeggen, dat wil hij dan zelf. Want onze hersenen vullen als vanzelf de plaatjes in. En ze kleuren het al naargelang dat ons het beste uitkomt.

I walk my talk

Nu zul je misschien denken, wat is de reden dat je dit nu met mij deelt. En ja als ik zeg dat ik transparant ben, dan zal ik daarin ook consequent moeten zijn. Walk my talk. Want anders doet dat iets met mijn geloofwaardigheid (vooral bij de mismatchers dan). Een goed verstaander kan hieruit begrijpen dat ik vragen heb bij de huidige situatie in onze maatschappij. Ik heb er ook ideeën over, maar die houd ik liever voor me. Omdat als ik die deel, ik de kans vergroot dat ik meedoe in precies dat wat Mark (en anderen in ons land en wereldwijd) proberen te creëren.

Inspelen op programma's

Want Mark weet heel goed hoe dit soort programmering werkt. Hij is er misschien zelfs wel best goed in. Mark is zelfs in staat om mensen zo te beïnvloeden dat hij het lijkt alsof hij het niet is die die moeilijke beslissingen neemt. Nee, Mark steekt energie in het vergroten van de angst. In eerste instantie door uit te vergroten hoe besmettelijk en gevaarlijk de ziekte is en vervolgens uit te vergroten hoeveel besmettingen er wel niet zijn. En daarbij direct vertellen dat er geen medicijnen zijn. (Waar overigens heel veel mensen die wel medicijnen gestudeerd hebben heel anders over denken.) Om vervolgens de Nedden in ons land te laten vertellen dat ze maatregelen willen. Want de Nedden in ons land zijn bang. En die maatregelen neemt hij dan vervolgens. Best knap.

Verdeel en heers

Maar niet iedereen is een matcher. De mismatchers kijken zoals gezegd anders. Of de mensen met andere ervaringen kijken anders. Want er zijn uiteraard ook mensen die mismatcher zijn en ook angst voor ziekte hebben. Of matchers die niet bang voor ziekte zijn. Maar dat is geen probleem voor Mark. Het oude adagio Verdeel en heers werkt nog steeds in veel gevallen prima. Want zolang partijen bezig zijn elkaar te bestrijden kan hij gewoon doorgaan met zijn eigen plan. En daarmee ontstaat er een werkelijkheid waarin wij zelf elkaar gaan bestrijden. En elkaar angst aan gaan jagen. Waarmee we een werkelijkheid van verdeeldheid creëren. En daar doen beide partijen aan mee. Samen creëren we een werkelijkheid van eenzaamheid, van strijd, van depressie, afstand, van kilte, van boosheid. Zeg maar allemaal negatieve emoties. Die ons collectieve energieniveau verlagen. En die maken dat we collectief last krijgen van stress. Stress die ervoor zorgt dat ons immuunsysteem slechter gaat werken. Waardoor we weer bevattelijker worden voor ziekte…

Visie stuk van Marjolein Dubbers

Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwenacademie heeft er ten aanzien van de fysieke kant een mooi visie stuk over geschreven. Dat scheelt, want dan hoef ik dat zelf niet meer te doen. Ik ben het in grote lijnen met haar versie van de werkelijkheid eens. Heb er een kleine nuancering op of wellicht een toevoeging. Want Marjolein stelt goeie vragen en onderbouwt ze mooi met wetenschappelijke documenten of links. Dus zeker interessant om eens bij langs te gaan. Onder dit artikel vind je de link naar haar artikel. Maar wat mijn toevoeging is, is dat de angst voor ziekte een belangrijke rol kan speelt in je immuunsysteem. En hoewel het zo is dat allerlei onderzoek wetenschappelijk kan aantonen dat mondkapjes ongezond zijn en dat thuiszitten ook misschien niet het beste is, is je mindset is wellicht nog belangrijker.

Wat je gelooft maak je waar

Ik denk dat het zo is, dat als jij gelooft dat het voor jou het beste is om thuis te blijven en een mondkapje te dragen dat dat misschien ook wel zo is. Want dat is op dit moment in jouw leven en werkelijkheid voor jou waar. En dat is dan wat jij in jouw leven creëert. Jouw denken en je gevoelens en je gedrag creëren de uitkomst die past bij die die mindset. Het is zelfs niet uit te sluiten dat als het zo zou zijn dat vaccins een gevaar in zich dragen en jij ervan overtuigd bent dat het voor jou het beste is, dat ook dat waar is. Er zijn diverse situaties bekend van mensen die in staat zijn om puur gif tot zich te nemen en nergens last van te hebben. Gewoon omdat ze ervan overtuigd zijn dat het hen niets kan doen. Zo krachtig is onze mind ook. Alleen die van mij helaas nog niet. Ik twijfel te veel.

Het klopt in mijn werkelijkheid gewoon niet

En ik twijfel over Mark. Mark zegt niet wat hij doet en hij doet ook niet wat hij zegt. En dat is lastig voor een mismatcher als ik. Je had toch inmiddels wel in de gaten dat ik een mismatcher ben toch? Voor het geval je denkt ten aanzien van Mark: Waarin zegt hij niet wat hij doet en doet hij niet wat hij zegt? Er zijn diverse voorbeelden, maar ik houd het kort en bij deze zaak. Vorig voorjaar was hij in zijn aanpak heel duidelijk: We gaan voor de groepsimmuniteit zei hij. Om twee maanden later te zeggen dat hij dat nooit had gezegd. Terwijl er toch gewoon opnames van zijn… Als dat gebeurt en ik neem dat waar, dan gaan bij mij alle alarmbellen af. En word mijn mismatchende kant nog oplettender. En die neemt dan nog veel meer dingen waar die niet kloppen in mijn systeem. Ik laat in het midden of Mark die dingen bewust of onbewust doet. Oftewel of de intentie kwaadaardig is of niet. Dat kan ik niet weten en het is ook iets waar vooral Mark mee moet leven.

Hoe komen we eruit?

Maar we kunnen veel en lang energie steken in een systeem dat niet goed werkt en dat alleen maar groter wordt zolang we er energie in steken. Of we kijken naar wat een weg eruit is. Want die weg eruit die is er wel. Het betekent namelijk dat we op een hoger niveau dan waar het probleem is ontstaan de oplossing moeten gaan vinden. En dat betekent dat we moeten stoppen met elkaar te overtuigen van onze versie van de werkelijkheid. Want hoe we het ook wenden of keren: Die is voor ons allemaal anders. Maar we hebben wel collectieve behoeften. We willen allemaal gezondheid, geluk, verbinding, liefde, groei, veiligheid, etc. En dat gaat geen van beide partijen krijgen als we blijven focussen op de verschillen.

Hoe wel?

We moeten de aandacht gaan verleggen naar die behoeften: Naar de verbinding, naar wat kunnen we van elkaar leren, hoe kunnen we elkaar helpen en wat weet jij dat ik niet weet en andersom. Niet belerend en betweterig, maar gewoon vanuit oprechte interesse in elkaar vragen naar wat het is dat maakt dat jouw versie is zoals hij is en wat het voor jou belangrijk maakt. En alle informatie en onderzoeken die er zijn beschikbaar maken voor iedereen die daar interesse in heeft. Want het beschikbaar maken van die informatie haalt een groot deel van de verschillen weg. Wat het weer gemakkelijker maakt om de verbinding te maken. In die context is het ongekend wat er nu aan censuur heeft plaatsgevonden en nog plaatsvindt. En wat de tegenstelling alleen maar vergroot. Wanneer de we allemaal de beschikking hebben over dezelfde informatie, dan komen we veel gemakkelijker bij elkaar.

Wat is de derde weg?

En kunnen we samen op zoek gaan naar die derde weg. De weg, weg van het gelijk, maar die van het geluk. Van liefde, geluk en verbinding. Emotionele staten met een veel hogere energetische frequentie. Een weg naar die ons leidt naar vrede. De weg van het hart in plaats van het hoofd. Want die weg die is er. Als we gezamenlijk bereid zijn in plaats van te kijken naar wat ons scheidt te kijken naar wat ons bindt. Als we gezamenlijk gaan kijken naar wat er nodig is om onze werkelijkheid gezonder te maken. Als de aandacht naar gezondheid gaat in plaats van naar het vermijden van ziekte. Want alles waar je energie in steekt groeit, weet je nog? En dat is wel wat we doen. Ons systeem richt zich vooral op ziekte en niet op gezondheid. Want gezondheid is een veel minder groot verdienmodel dan ziekte. Oftewel aan ziekte valt nu eenmaal veel meer te verdienen. Daarom is het volgens mij beter om veel aandacht en energie steken in gezondheid in plaats van in ziekte. Het is ook mijn wens dat dat is wat we met zijn allen gaan doen. Energie steken in verbinding en in gezondheid. Daarom sluit ik af met de wens dat 2021 je veel veiligheid, liefde, gezondheid en geluk mag brengen in deze op dit moment verdeelde wereld. Enne, mocht dat nog niet duidelijk naar voren komen uit voorgaande: Nee ik ben ondanks dat ik tot de risicogroep behoor, niet bang. Als het mijn tijd is, is het mijn tijd.

Meer informatie

Ik voeg een aantal links toe naar filmpjes die ik in relatie tot dit artikel interessant vind en denk dat ze wat kunnen toevoegen aan hetgeen ik heb gedeeld.

Wel of niet vaccineren van Marjolein Dubbers

Angst deel 1 van Karen Hamaker Deel 2 en 3 zijn ook zeker het bekijken waard.

De programeerbare geest van Bruce Lipton

De bevolking moet bang gemaakt worden van Jort Kelder

A pandemic of possebility van Zach Busch

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?