Assertiviteit: Successen vieren
20 maart 2018 
in Succes

Assertiviteit: Successen vieren

Successen vieren is iets wat de meeste mensen niet van huis uit mee krijgen. Sterker nog, we leven hier in Nederland in een Calvinistische cultuur waarin we vooral geneigd zijn om te kijken naar wat er NIET GOED gaat. Als je als kind een rapport hebt met twee tienen, drie negens, een acht en een vier, waar gaat de aandacht dan naar toe? Juist! Naar die vier! Want die moet een zes worden. Terwijl het een prachtig rapport is. In het artikel: Toe maar, je kunt het! lees je het verhaal van de Dierenschool, waarin dit mechanisme via een metafoor beeldend wordt toegelicht.

uil

Successen vieren, doe jij dat?

Wetende dat we niet geleerd hebben onze successen te vieren, is het handig eens voor jezelf na te gaan hoe jij met je successen omgaat. Sta jij bewust stil bij wat er goed gaat in je leven? Steek je bewust tijd, aandacht en energie in het dankbaar zijn voor alles wat er mooi en goed is in je leven? Dankbaar zijn is sowieso een vaardigheid die je in veel situaties kan helpen. In het artikel: Oefening in dankbaarheid lees je er meer over dankbaarheid en vind je ook een geleide visualisatie voor dankbaarheid.

Heb je de neiging nogal negatief over jezelf te denken? Deze oefening kan helpen:

Dagboek bijhouden

Een oefening waar je veel baat bij kunt hebben is het bijhouden van een dagboek waarin je dagelijks drie positieve dingen opschrijft die je hebt ervaren of waar je dankbaar voor bent. Het is een zeer effectieve manier om terug te kunnen zien wat er allemaal wel goed gaat en je traint je denken om je meer bewust te worden van wat er goed gaat. Het gevolg is dat je veel minder stress ervaart. Nu is de kans groot dat je meteen in een soort weerstand schiet van: Ik heb helemaal geen successen te vieren. Dat is een eerste reactie die ik van mijn klanten ook vaak krijg. Maar in de praktijk blijkt dat mee te vallen. Ook het denken dat je geen successen ervaart is een gevolg van je denken. Je maakt het veel te groot. Er zijn dagelijks kleine successen te vieren. Hieronder vind je een lijstje met voorbeelden die je op weg kunnen helpen. Simpele dingen als jezelf in de morgen voornemen bepaalde dingen te doen op een dag en die dan ook doen is een succes. Het is een succes waarmee je viert dat je jezelf serieus neemt en je de afspraken met jezelf na komt. Maar ook andere dingen als het nemen van voldoende beweging, een dag gezond eten, rust nemen als je lijf erom vraagt. Het zijn allemaal zaken die je als succes kunt zien en als zodanig kunt vieren.

Valkuil bij het successen vieren

Een van de andere valkuilen waar je in zou kunnen vallen is dat je het gevoel dat je kreeg toen je deed wat je succes veroorzaakte, beschouwt als je beloning. En dat is niet de bedoeling. Want daarmee maak je je succes afhankelijk van het resultaat. En het resultaat is niet waar het in dit verband om gaat. Vieren van je successen gaat om jouw inspanning, NIET OM HET RESULTAAT. Dus als je beweging hebt genomen, maar je voelt je toch moe, dan heb je reden om je succes te vieren!

Successen vieren en opschrijven

Schrijf daarom voor een langere periode (bv. zes maanden) in een schriftje iedere dag je successen op, maar benoem er minimaal drie. Het opschrijven ervan dient meerdere doelen. Je wordt je bewuster van wat er goed gaat in je leven en je traint je hersens om daar meer energie in te steken. Maar het opschrijven helpt je ook in periodes dat het even wat minder met je gaat. Als je dan je schriftje erbij pakt, helpt het je ook uit je sombere stemming vandaan. Omdat het je eraan herinnert dat je in staat bent om dit soort dingen te doen.

Beloon je inspanning!

Een ander aspect wat minstens zo belangrijk is, is het jezelf belonen voor je inspanning. Nogmaals laat niet het resultaat je beloning zijn, maar beloon jezelf voor wat je hebt gedaan, of juist misschien wel niet gedaan. Kleine inspanningen verdienen een kleine beloning, grote inspanningen een grote beloning. Voorbeelden van beloning vind je in het artikel: Jezelf belonen? Zo kan het!

Successen zijn b.v.:

 Je hebt om je lijf gedacht
 Je hebt beweging genomen
 Je hebt genoten van de dag
 Je hebt een tussendoel gehaald
 Je hebt op tijd rust genomen
 Je bent iets leuks gaan doen
 Je hebt ontspanning genomen toen je moe was
 Je hebt aan je huiswerk gewerkt
 Je hebt een gewenst resultaat behaald
 Je hebt een actie waarover je eerst aarzelde toch gedaan
 Je begrijpt iets beter dan voorheen
 Je hebt een inzicht (aha gevoel) gekregen
 Je hebt een fout geïdentificeerd
 Je bent door je weerstand heen gegaan
 Je hebt een grens aangegeven
 Je hebt je kwetsbaarheid laten zien
 Je hebt dingen gedeeld
 Je hebt contact met iemand anders gezocht
 Je hebt contact gemaakt met wat je voelt
 Je hebt een beslissing genomen en ergens bewust voor gekozen
 Je hebt jezelf beloond voor iets dat je goed hebt gedaan
 Je hebt gedaan wat je met jezelf hebt afgesproken
 Je …..

Denk ook eens na over de vraag met wie je je successen wilt delen.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen