Assertiviteit: Valse bescheidenheid?!
17 november 2011 

Assertiviteit: Valse bescheidenheid?!

Vandaag genoten van goede en geweldige sprekers op de dag van de training van uitgeverij Thema. Een fantastische aftrap door Jos Burgers die vol humor en oneliners de lachers op zijn hand had in de zaal. Maar absoluut met een sterke boodschap die overkwam en bleef hangen. Schrijf boeken was zijn eerste aanbeveling. Maakt niet uit wat er in staat, want gelezen worden ze toch niet. Maar het wekt de indruk alsof je ergens verstand van hebt waardoor je vervolgens wordt uitgenodigd om over je boek te vertellen.Je boek moet ook vooral dun zijn, want dikke boeken worden niet gekocht, zegt hij.

Kiespijn

En daarnaast moesten we kiezen. Kiezen om gekozen ze worden. En kiezen geeft ons kiespijn. Daarom doen we het niet. Het resultaat is dat we zoals hij beeldend vertelde als koeien in een wei allemaal bij elkaar gaan staan omdat we denken dat daar waar de meeste koeien staan ook het meeste gras is…  Het heeft mij duidelijk gemaakt dat ik nog beter moet focussen in wat ik doe. Daarover op een ander tijdstip meer. 

Successtory

Van de workshop van Marijke Lingsma en Karin de Galan die volgde had ik hoge verwachtingen. Ik heb eerder een workshop van Marijke meegemaakt en was daar zeer van onder de indruk. Misschien dat daardoor mijn verwachtingen anders waren dan de vorige keer toen ik haar nog niet had meegemaakt. Ook Karin de Galan waarvan ik wel zeer lezenswaardige boeken heb gelezen maakte mij benieuwd. Beide dames vertelden hun successtory.

Getriggerd

En daarin raakte ik getriggerd door met name Karin. Zij vertelde vrij nadrukkelijk dat haar vanuit verschillende invalshoeken verteld was dat ze de prijs van haar trainingen omhoog moest doen. Toch houdt ze vast aan de lagere prijs omdat die meer congruent is met hoe het voor haar en haar missie voelt. En daar had ze me. Niet vanwege die missie hoor, want ik herken me wel in haar verhaal om zoveel mogelijk mensen te willen bereiken. Zowel Karen de Galan als Marijke Lingsma vertelden dat ze met hun tarief onder dat van andere vergelijkbare trainers zaten. Ze wekten bij mij de indruk daar trots op te zijn.

Geld verdienen vies

Wat me triggerde was, wat ik overigens vaak bij vrouwen terugzie en wat in de zaal ook heel nadrukkelijk aanwezig was bij de vele dames die aan deze dag deelnamen. Het lijkt wel of geld verdienen voor vrouwen een vies woord is. Alsof het niet hoort dat je rijk wordt. En ik heb er lang net zo over gedacht. Maar bij mij is sinds afgelopen voorjaar de knop om.

Millionaire Mind Intensive

Sinds ik de Millionaire Mind van T. Harv Eker heb gevolgd is mijn financiële thermostaat hoger gezet. Huh? Wat bedoel je daarmee zul je je misschien afvragen. Onderzoek heeft aangetoond dat we allemaal een ingebouwde thermostaat hebben waar het om geld gaat. Als we meer dan 10% meer gaan verdienen dan die thermostaat staat afgesteld dan gaan we het geld uitgeven, omdat we ons er onbewust niet prettig bij voelen. Gaan we meer dan 10% minder verdienen, dan gaan we alles uit de kast halen om weer in onze plezierige comfortzone terecht te komen.

Lage zelfwaardering, lage financiële thermostaat

En wat mij opvalt is dat vooral vrouwen, vanuit hun conditionering, hun achtergrond en hun vaak lage gevoel voor zelfwaardering, die thermostaat vrij laag hebben staan. Dat maakt het ook lastig om vrouwen in beweging te krijgen door financiële prikkels. Omdat ik zelf ook op zo’n punt stond afgelopen jaar en daar wel graag doorheen wilde breken ben ik gaan zoeken naar mensen die me daar verder bij konden helpen. Ik heb inmiddels een mentor gevonden die me gaat helpen. En wat ik heel interessant vond was dat hij vergelijkbare ervaringen had. Hij had voor een belangrijke directeursfunctie heel bewust voor een vrouw geworven, allerlei faciliteiten beschikbaar gesteld, maar de vrouwen wilden maar niet….

Geld is invloed

En ik merk dat ik steeds meer drive en passie voel om vrouwen daarin in beweging te krijgen. Want meisjes, realiseer je dat als je geld en invloed hebt, jij zelf kunt gaan bepalen waar je die invloed en dat geld voor aanwendt om de wereld een beetje mooier te maken. In het geval van Karin zou ze er ook voor kunnen kiezen om de prijs omhoog te doen en te gaan werken met beurzen of iets dergelijks. Als de waarde van haar trainingen, die door een aantal deelnemers als  zeer hoog werd beoordeeld, werkelijk zo groot is, dan is het ook een hogere investering waard. 

Waarde versus investering

Het is iets wat ik mezelf afgelopen jaar ook voor het eerst heb gerealiseerd. Hoewel 750 euro voor sommige mensen wellicht veel geld is, is de waarde die ontvangen wordt vele malen groter. Die 750 euro zijn vrij snel uitgegeven, maar de waarde die de deelnemers meenemen uit de training, nemen ze als het goed is voor de rest van hun leven mee. De trainingen zijn voor een aantal deelnemers levens veranderend. Als je dat plaatst tegen 750 euro, dan is dat maar een zeer relatief bedrag.Net zo als de trainingen van Karin. Als de trainers zo goed zijn opgeleid dat ze in staat zijn veel meer waarde toe te voegen aan een onderneming, dan is de investering voor de training bij Karin ook peanuts. Ook al is het veel geld.

Meisjes neem je ruimte in!

Dus wat mij betreft: Dames neem je ruimte in. Als jij het niet doet, dan doet een man het wel voor je. Want die laat zich niet door dit soort gedachtes weerhouden. En hoe meer vrouwen dit gaan doen, hoe meer invloed ze krijgen en hoe beter ze de wereld kunnen maken. Want ook al pak je dat geld en die invloed, we zullen altijd ook die sociale en empathische kant in ons hebben en houden. Die raak je niet kwijt omdat je meer geld gaat verdienen. Sterker nog: Als we meer geld en invloed krijgen, dan kunnen we misschien het tij keren van dat doorgeslagen ego gerichte mannenbolwerk dat onze masculiene maatschappij nog steeds is en er iets mooiers van maken. Een wereld met meer verbinding en compassie Een wereld ook waarin de vrouwelijke kwaliteiten worden gewaardeerd en erkend omdat ze ertoe doen!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen