Misschien wist je het al, misschien niet. Maar zo’n 70% van alle vacatures verschijnt nooit in de krant. En ik vermoed dat dat percentage met de komst van allerlei internet mogelijkheden alleen maar is vergroot. Hoe komt dat?
Via, via
Als jij je baan opzegt, dan ben jij de eerste die dat weet. En daarna misschien je partner en je baas. Je vertelt het op moment x aan je collega’s en dan zijn er al weer meer mensen die ervan weten. Als een van die mensen iemand kent die jouw werk prima zou kunnen doen, dan zullen ze echt niet gaan wachten totdat jouw baan in de krant komt met diegenen te benaderen. Zodra ze weten dat die vacature er aan zit te komen, wordt onmiddellijk actie ondernomen en de ander geïnformeerd. Bovendien vertelt je collega (als het bv. je collega is die iemand weet) direct aan je baas, dat ze wellicht iemand kent voor de vacature. En op die manier worden heel veel vacante functies ingevuld zonder dat ze ooit de status van een officiële vacature hebben gehad.
Grote vijver
Als je dus de gewoonte hebt als je werk zoekt om je alleen maar te richten op die 30% vacatures die in de krant of online verschijnen te richten, dan vis je in de kleinste vijver. En daar doe je jezelf dan weer tekort mee. Dus als je op zoek bent naar (ander) werk en zeker als je de 45 gepasseerd bent, dan is het vissen in de andere vijver een veel effectievere. Wat wil ik daarmee zeggen? Waar het om draait is dat netwerken een veel belangrijkere en meer waardevolle manier kan zijn om aan ander werk te komen.
Liever niet
Jajaja, netwerken, zal je misschien zeggen, daar heb ik eigenlijk best een broertje aan dood. En ik snap je als je dat zegt. Er was een tijd dat ik ook in een hoekje stond op bijeenkomsten te wachten totdat ik liefst weer ongezien kon vertrekken. Nieuwjaarsborrels of recepties, bruiloften en partijen, ik sloeg ze het liefste over. Ik voelde me vaak nerveus als ik binnenkwam en zag dat ik niemand kende. Dan zei ik vaak tegen mezelf: Nee he? Iedereen kent elkaar al. Ze zijn vast niet in mij geïnteresseerd. Ik heb ze ook helemaal niks interessants te melden. Ik blijf wel een half uurtje en als ik dan niet iemand heb met wie ik een klik heb, dan ga ik er weer van tussen. Iedereen zit leuk met elkaar te praten en ze lijken het ook allemaal naar hun zin te hebben met elkaar. Kijk die directeur daar nou belangrijk doen. Wat doe ik hier? Wat moet ik nou tegen zo’n man zeggen? Die zal er vast niks aan vinden om met mij te praten…..
Ik ben vast niet de enige
Ken of herken je een dergelijke gedachtegang? Misschien niet alles, maar de meeste mensen hebben dergelijke gedachten, dus je bevindt je in goed gezelschap. Naast de angst om voor een groep te spreken is de angst om een ruimte te betreden waarin je niemand kent een goede tweede.
Uit mijn comfortzone
Inmiddels ben ik vele jaren verder en werd ik met het starten van mijn eigen bedrijf gedwongen om hierin uit mijn comfortzone te komen. Als ik wilde dat mensen wisten wat ik deed, dan moest ik mezelf wel bekend maken. Ik heb dat gedaan door me aan te melden bij twee grotere netwerken. En hoewel de eerste keren dat ik naar zo’n netwerkavond ging niet de meest leuke voor mij waren, heb ik wel doorgezet. En juist als je doorzet wordt het leuk.
Richtlijnen
Nu vind ik het meestal geen punt meer om ergens binnen te komen waar ik niemand ken. En dat komt vooral ook omdat ik voor mezelf een aantal richtlijnen heb, waardoor ik er anders in sta. Ik ben niet meer zo bang en ik weet ook wat ik wil en hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. Ik hoor nu soms ook bij die mensen die op een netwerkbijeenkomst heel geanimeerd met elkaar zitten te praten. Niet altijd hoor…. Er zijn ook nog wel momenten dat ik me op de achtergrond houd. Maar dat is dan meestal ook gewoon mijn eigen keuze. Ik heb er niet altijd zin in om het contact of het gesprek aan te gaan. Maar dan voel ik me inmiddels ook gewoon op mijn gemak met mezelf. Het is voor mij nu ook oké, om op een bijeenkomst niet of niet zoveel met anderen te praten.
Mindset
Wat me vooral hielp was het hebben van een begin om het eerste contact tot stand te brengen. Een goeie opening voor het gesprek. Naast een mindset dat ik ook de moeite waard ben en mezelf niet kleiner hoef te maken dan ik ben. Dat laatste hebben affirmaties me goed bij geholpen en het eerste ga ik je nu wat tips voor geven.
Tip 1 Locatie
Een aardige opmerking maken over de locatie is altijd een goeie binnenkomer. Mooie tuin hebben ze hier. Of: Lekker biertje. Of: Het eten is hier altijd goed, etc.
Tip 2 Het onderwerp van de bijeenkomst of het programma
Je kunt altijd heel veilig iets zeggen over het thema van de bijeenkomst. B.v.: Ken jij de spreker van vandaag? Of: Wat is jouw link met dit onderwerp? Of: Weet jij veel van dit onderwerp? Of beter nog een open vraag: Wat weet jij van het onderwerp?
Tip 3 De naam van de ander
Heel persoonlijk en ook veilig is het vragen naar de naam van de ander en daar iets aardig over zeggen. Bij een onbekende niet veel voorkomende naam kun je iets zeggen over hoe bijzonder de naam is en bij een veel voorkomende naam iets over de vele ‘de Jongs’ die er zijn. Of je vraagt of de ander familie is van… Of: Waar komt die naam vandaan? Wat is de betekenis van die naam?
Tip 4 De organisatie waar de ander voor werkt
Wat doe jij voor werk? Of: Voor welk bedrijf werk je? En wat doe je daar? Zijn altijd gemakkelijke binnenkomers. Andere mogelijkheden: Wat doet jouw organisatie? Wat maakt jouw organisatie speciaal en uniek? Wat vind je leuk aan je werk?
Tip 5 Woonplaats
De vraag waar iemand vandaan komt is ook een gemakkelijke en voor de hand liggende opening. Woon je daar al lang? Hoe bevalt het je daar? Wat vind je leuk aan die plaats?
Tip 6 Hobby’s of andere interesses
Wat vind je leuk om te doen, naast je werk? Wat is jouw passie? Heb je ook hobby’s? Zijn een goede opening voor een gesprek over de interesse van de ander.
Tip 7 Actualiteit en sport
Het actuele nieuws en sport kunnen altijd. Hoe vond jij de inhuldiging van Willem Alexander? Of Wat vind je ervan dat Cambuur kampioen is geworden in de eerste divisie? Maar ook: Wat is je favoriet sport?
Open vragen
Mits ze aanleiding geven dan kunnen weer en verkeer ook. Wat je helpt is om zoveel mogelijk open vragen te stellen, maar vooral om echte interesse te tonen. Steek je energie in het echt leren kennen van de ander. Mensen die zich gezien en gehoord voelen bij je zullen je beter herinneren dan wanneer je aan de oppervlakte blijft.
Oefening baart kunst
Als je een keer ervaren hebt dat het werkt als je contact maakt en interesse toont, dan wordt iedere volgende keer nog gemakkelijker. En misschien heb jij ook nog ijzersterke tips voor mij. Dan nodig ik je van harte uit om ze onder dit artikel met mij en de andere lezers te delen. Zodat we allemaal een beetje minder bang worden voor die spannende netwerkbijeenkomsten!
Toe aan een volgende stap in je loopbaan?
Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?