Wat kijk je chagrijnig

Verbeter de kwaliteit van je relaties en je leven door je bewust te worden van de vele oordelen die meekomen met je communicatie. Veel stress, spanning en gedoe in relaties, of het nu liefdesrelaties, vriendschappen of collegiale relaties zijn, ontstaat doordat we dat wat we vinden, onze oordelen op de ander plakken. Hoe komt dat?

Niet bewust van de oordelen

Meestal zijn we ons niet bewust van  het feit dat we in onze communicatie vaak een algemene geldigheid veronderstellen die er feitelijk niet is. Als ik zeg: "Wat heb jij een vreselijk humeur", dan veronderstelt het dat het een feit is dat jij een vreselijk humeur hebt. Toch is dat maar zeer de vraag…. Ik herinner me dat ik als kind regelmatig te horen kreeg "Kijk niet zo chagrijnig". Als iemand dat tegen me zei, dan was ik vaak verbaasd en later ook wel geïrriteerd omdat ik meestal niet chagrijnig was. Maar kennelijk riep mijn houding en gezichtsuitdrukking wel die reactie op. 

Objectieve waarneming zonder oordelen

Beter is het en was het geweest om zo objectief mogelijk te benoemen wat je waarneemt. Dat wat je ziet, hoort en ruikt en daaraan toevoegt welk gevoel dat bij je oproept. Chagrijnig is geen objectieve waarneming, maar een invulling van wat er waargenomen wordt. In mijn geval had dat er zo uit kunnen zien: "Wat zit je met samengeknepen lippen, ik merk dat ik me daar onrustig door voel, omdat ik daardoor denk dat je misschien wel boos bent. Is dat zo? Dan zou ik me bewust kunnen worden van mijn gezichtsuitdrukking en bij mezelf na kunnen gaan, waarom ik mijn lippen zo op elkaar knijp. Het gesprek verloopt dan gegarandeerd anders. Als je op deze manier communiceert en begrip toont voor de eventuele pijn die de ander voelt, dan handel je uit liefde en mededogen.  Je moedigt hem of haar tegelijkertijd aan tot zelfwaardering

Weigeren mikpunt te zijn

Andersom is het ook zo dat als je het op kunt brengen om geen aanstoot te nemen aan de onterechte verwijten die de ander jou maakt, dat je dan weigert om het mikpunt te zijn van de projecties die de ander op jou heeft.  Kijk eens of je de pijn, de boosheid of het gebrek aan zelfvertrouwen die de ander voelt los kunt koppelen van je eigen pijn. Paul Ferrini zegt daar bijvoorbeeld over: Je spiegelt iemand zijn onschuld terug door te weigeren hem schuldig te verklaren.

Goed voor jezelf en de ander zorgen

Als je in een situatie bij jezelf merkt dat je toch de neiging hebt om te oordelen, loop dan uit de situatie weg. Want dan zorg je goed voor jezelf, de ander en de relatie. In je hoofd kunnen er allerlei scenario’s gaande zijn, allerlei verhalen afspelen die van jou zijn en die niets met de ander van doen hebben. Maar die de ander wel in jou oproept en in jou wakker maakt. Door op het moment dat je merkt dat je getriggerd raakt door de ander uit de situatie te stappen, blijf je bij jezelf, houd je wat er speelt bij jezelf en voorkom je gelazer in de glazen in je relaties. 

Stil worden zonder oordelen op jezelf

Vraag jezelf op dergelijke momenten eens af: Wat raakt mij hier nu echt? Wat is de onderliggende pijn, angst of boosheid die de ander in mij wakker maakt? Als je vervolgens de tijd neemt en stil wordt om het antwoord te ontvangen, zul je merken dat wat er gaande was niets met de ander te maken heeft. En wanneer je het antwoord kent, zul je ook merken dat de angel uit de situatie verdwijnt. Je ziet de ander ineens weer zoals hij of zij is, zonder oordeel.

Trouw blijven

Door dit proces langzamerhand steeds beter te leren doorgronden zul je  ervaren dat je steeds gemakkelijker bij jezelf blijft en jezelf als uitgangspunt neemt. Dat betekent niet dat je egoïstisch bent, maar wel dat je trouw bent en blijft aan wie jij kiest te zijn.

Ook leren trouw aan jezelf te blijven?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het trouw blijven of worden aan jezelf, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Ben jij trouw aan jezelf?

Hoe is het als iemand jou iets toedicht waar je je niet in herkent? Ik nodig je van harte uit om hieronder je reactie achter te laten!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen