Wat betekent assertiviteit en assertief gedrag?
28 mei 2012 

Wat betekent assertiviteit en assertief gedrag?

Assertiviteit en assertief gedrag of assertieve communicatie betekent dat je in staat bent om op een rustige manier voor jezelf te zorgen en voor jezelf op te komen, zonder dat je daarbij voorbij gaat aan de (assertieve) rechten van de ander. Als je je assertief gedraagt, dan ben je in staat om jouw behoeften, je gedachten en je gevoel open, eerlijk en direct te uiten. 

Assertiviteit betekent verantwoordelijkheid nemen

Als je je assertief gedraagt en je assertief communiceert dan bescherm je jouw eigen rechten en de rechten van de ander respecteer je. Je bent blij en tevreden met jezelf en wie je bent. Je beschikt over een gezonde dosis zelfvertrouwen. Je bent als je je assertief gedraagt en communiceert in staat om je doelen te bereiken zonder dat je dat over de rug van anderen hoeft te doen. Je communiceert open en eerlijk en sociaal. Je weet dat je verantwoordelijk bent voor jouw keuzes en kiest wat in jouw werkelijkheid de beste keus is voor jou en voor de ander.

Assertiviteit betekent je open en transparant opstellen

Als je assertief communiceert versterk je je relaties doordat je je open en transparant opstelt. Je beschermt je eigen rechten en blijft waar nodig op je standpunt staan. Je weet dat niemand je kan kwetsen zonder jouw toestemming en laat problemen waar ze horen. Je communiceert eerlijk vanuit gevoelens en behoeften, je vermijdt agressie en laat de ander in zijn of haar waarde.

Assertief gedrag levert energie en zelfvertrouwen op

Assertief gedrag en een assertieve houding levert veel energie en zelfvertrouwen op, doordat je voor jezelf op komt als dat nodig is. Daarbij ben je succesvol en effectief in het onderhandelen. Je bereikt persoonlijke groei en gaat voor het realiseren van je doelen. Je neemt het heft van je eigen leven in hand en weet dat je verantwoordelijk bent voor de invulling van jouw wensen en je behoeften. Verder weet je dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van jouw relaties.

Assertiviteit betekent risico's nemen

Assertiviteit betekent ook dat je bereid moet zijn om af en toe risico’s te nemen en uit je comfortzone te komen. Risico’s in de zin van open en eerlijk zijn in het inbrengen van jouw behoeften, wensen en gevoelens. Door je bewust te zijn van jouw gedachten, gevoelens en behoeften kun je ook stappen zetten om die behoeften ingevuld te krijgen. In die zin leer je uitstekend voor jezelf te zorgen. Dat betekent niet perse dat je altijd krijgt wat je wilt, maar wel dat je in ieder geval een goed gevoel bij jezelf kunt constateren omdat je gedaan hebt wat je moest doen om het beste uit de situatie te halen.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen