Waar ga jij naar toe?

Alice in Wonderland

“Kunt u me alstublieft vertellen welke kant ik van hieruit op moet?”
“Dat hangt voor een belangrijk deel af van waar je naar toe wilt,” zei de kat.
“Het maakt me niet zoveel uit”, ging Alice verder.
“Dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat,” zei de kat.
“Zolang ik maar ergens kom,” voegde Alice er als een verklaring aan toe.
“Oh, dat zal zeker gebeuren,” zei de kat, “als je maar lang genoeg loopt”.

Doelloos

Er was een tijd dat ik totaal niet bezig was met waar ik naar toe onderweg was. Ik deed gewoon maar wat. En omdat ik van huis uit wel had meegekregen dat ik mijn best moest doen, deed ik wat ik deed wel zo goed mogelijk. En om die reden ben ik in wat ik deed wel aardig succesvol geweest. Maar het ging uiteindelijk allemaal nergens heen. Zo heeft het in ieder geval voor mezelf lang geleken. Ik was nergens naar toe onderweg. Ik verhield me gewoon met wat er op mijn pad kwam en dat was helemaal goed. Ook als het regelmatig niet zo leuk was wat er op mijn bordje lag, ik verhield me er mee en loste mijn problemen zo goed en zo kwaad als het ging op.

Niet handig

Aan dit leven kwam een einde toen ik voor mijn werk als personeel en organisatieadviseur een keer vond dat het management niet effectief bezig was. Ik was nog niet zolang in de organisatie en had begrepen dat de reorganisatie die nog niet zolang achter de rug was, niet succesvol was geweest. En wat wilde het management vervolgens: Opnieuw op dezelfde manier reorganiseren. Dat leek me niet handig.

Juiste mensen op de juiste plek

Een van de belangrijkste redenen waarom de reorganisatie was mislukt, was omdat niet de juiste mensen op de juiste plekken terecht waren gekomen. Ik heb toen op me genomen om na te gaan of er een simpel maar doeltreffend instrument was waarmee veel mensen in korte termijn ‘getest’ zouden kunnen worden. Dus ik deed in die tijd talloze testen via internet en werd erg enthousiast over het TTSI TriMetrix profiel. Mij werd aangeboden zelf ook zo’n onderzoek te mogen doen, wat ik in dank aanvaardde.

Zelfsturing

Leuk vond ik het dat ik zo’n onderzoek mocht doen, want alles wat ik over mezelf te weten kon komen was meegenomen. Nu bleek uit dat onderzoek wat ik zelf ook allang wist: Zelfsturing was mijn laagste score. Ik heb ze destijds ook haarfijn uitgelegd dat ik niet zo van de doelen was. Maar ik was er toen wel door getriggerd. En ik werd nog meer getriggerd toen er in de cursus die ik vervolgens over het instrument volgde geconfronteerd werd met een vrij jonge snuiter die daar doodleuk zat te vertellen dat hij over vijf jaar financieel vrij wilde zijn. Ik viel zowat van mijn stoel van verbazing.

Wereldbeeld door elkaar geschud

Mijn wereldbeeld werd ff flink door elkaar geschud. Hoezo: in vijf jaar financieel vrij…  Het zou niet eens in me op gekomen zijn om op die manier naar de werkelijkheid te kijken. Hoe anders is dat nu. Sinds ik heb begrepen hoe dat zit met doelen stellen en je aandacht richten en focussen, bereik ik met gemak vrijwel alles waar ik mijn zinnen op heb gezet.

Andere werkelijkheid

Want een doel maakt je werkelijkheid compleet anders. Hoe dat werkt? Dat kon je al lezen in het stukje over Alice in Wonderland hierboven.  Maar wat te denken van een vliegtuig zonder doel? Stel je eens voor dat je  net aan boord bent gestapt van een vliegtuig. Je hebt het opstijgen net achter de rug en de piloot vertelt je haarfijn via de intercom: Dames en heren, fijn dat u er vandaag voor gekozen heeft om met ons te vliegen. We vliegen met zijn allen ergens heen. Waar  naar toe weet ik nog niet, maar ik hoop voor u dat het de juiste bestemming zal blijken. Zou je wel van je stoel van vallen toch? Maar het is wel wat veel mensen doen. En zoals je hebt kunnen lezen heb ik het ook behoorlijk lang volgehouden.

Waar wil je naar toe?

Of je bent met de auto onderweg. Je hebt niet vastgesteld dat je in Amsterdam uit wilt komen. De kans dat je dan in Amsterdam uitkomt is niet zo groot. Hij is niet nul, want met veel geluk zou je er best terecht kunnen komen. Maar als je besluit dat je naar Amsterdam wilt en je volgt de borden of je stelt je Tomtom in op een adres in Amsterdam, dan is de kans vrij reëel dat je daar uit gaat komen. De vraag waar je vervolgens dan weer wel tegenaan loopt is: Wat wil ik dan? Wil ik naar Amsterdam Of misschien liever naar Rome?

Wat is je levensdoel? Jouw missie

Belangrijke levensvraag wordt dan: Als alles mogelijk is, wat is dan mijn doel? Of nog interessanter: Wat is mijn levensdoel? Wanneer kijk ik aan de vooravond van mijn overlijden met een tevreden gevoel terug en weet ik: Ik heb gedaan wat ik wilde in dit leven en ik heb ervan genoten. En daar wringt het dan misschien wel weer… Want niet iedereen weet wat hij wil. En dan is het gemakkelijker om te doen wat ik deed: Gewoon wachten wat er voorbij komt in je leven en je er mee verhouden. Of in de negatieve variant ervan: Een ander de schuld geven van dat wat er niet leuk is in je leven… Maar dan moet je niet verwachten dat je aan de vooravond van je overlijden met een tevreden gevoel terug gaat kijken. Want dat gaat niet gebeuren. Zeker weten…

Vind je persoonlijke missie of levensdoel!

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. Misschien realiseer je je nog niet wat jouw missie ismaar bewust of onbewust werk je er elke dag aan, door wat je denkt, doet en droomt. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen. Vul hem nu in!

Missiegenerator

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen