Wat motiveert jou? Noodzaak of mogelijkheden?
20 januari 2018 

Wat motiveert jou? Noodzaak of mogelijkheden?

Het noodzaak en mogelijkheden principe. Vraag je vriend of vriendin maar eens waarom hij of zij dat huis heeft gekocht. Of wat de reden is dat hij of zij het werk doet wat hij of zij doet. Je zult ontdekken dat er een groep mensen is de gemotiveerd wordt door een gevoel van noodzaak. Zij worden niet gemotiveerd door de vraag wat ze graag willen. Ze zoeken niet naar het creëren van de oneindige mogelijkheden die er zijn om ervaringen op te doen. Ze accepteren (al of niet met tegenzin) wat er langs komt in hun leven en doen vooral wat nodig is en gedaan MOET worden. Ze werken omdat ze nu eenmaal moeten werken. Niet omdat ze daar nou zo blij van worden en omdat ze daar allerlei kansen en mogelijkheden in zien.

Mogelijkheden

Anderen worden juist wel gemotiveerd om mogelijkheden te zien, uit te proberen en te ervaren. Zij laten zich minder motiveren door alles wat moet, maar juist meer door wat ze zelf graag willen (ervaren). Zij zijn het die op zoek gaan naar mogelijkheden, ervaringen, keuzes, kansen en andere wegen die ze kunnen bewandelen. Ze nemen al dan niet bewuste risico’s en gaan graag op ontdekkingsreis in het leven.

Noodzaak

Als je gemotiveerd wordt door wat moet, dan doe je de dingen die je doet, vooral omdat het nu eenmaal moet. Je hebt er niet echt behoefte aan om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Je neemt het leven zoals het is en bent vooral geïnteresseerd in wat bekend en wat veilig is. Als je een nieuwe auto nodig hebt of ander werk, dan ben je al gauw tevreden met wat voorbij komt en je accepteert gemakkelijk wat er is. Zelfs als dat om de liefde gaat… Wanneer je je daarentegen laat motiveren door mogelijkheden, dan ben je juist eerder geïnteresseerd in wat onbekend en nieuw is. Je wilt dan juist wel weten wat zich kan ontwikkelen en welke kansen en mogelijkheden kunnen ontstaan. En je wilt je juist niet laten leiden door alles wat MOET. Je wilt doen wat je doet, juist omdat je het zelf zo wilt doen.

Noodzaak of mogelijkheden principe

Dit  noodzaak of mogelijkheden principe werkt op allerlei terreinen in ons leven. Maar stel je eens voor. Als jij werkgever was, wie zou je dan het liefste inhuren? Misschien is je eerste reactie wel dat je graag mensen wilt aannemen die vooral kansen en mogelijkheden zien. Je zou dan kunnen denken dat mensen met een groot potentieel meer kansen met zich meenemen. Maar zo simpel is het niet. Net als alles in ons leven zitten er meer kanten aan. Want dit type mensen zijn vaak geen blijvertjes. Ze hebben steeds weer nieuwe kansen en mogelijkheden nodig. Steeds weer nieuwe uitdagingen. En niet iedere werkgever heeft behoefte aan dit type mensen. Of in ieder geval niet alleen maar. Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat voor mensen een accountantskantoor of een zorginstelling nodig heeft, dan spelen totaal andere belangen een rol dan in een snelgroeiend commercieel bedrijf. Er zijn in die sectoren namelijk vooral banen die veel aandacht voor detail, standvastigheid en continuïteit vragen. Als je bijvoorbeeld kwaliteitscontroleur bent in een zorginstelling, dan heb je vooral de behoefte om precies te weten wat waar en wanneer en in welke situatie nodig is. Als je als persoon gedreven wordt door veiligheid en wat noodzakelijk is, dan zul je je helemaal senang voelen op zo'n plek. Terwijl iemand met behoefte aan variatie en mogelijkheden zich te pletter kan gaan vervelen in zo'n baan.

Kwaliteiten 

Het noodzaak en mogelijkheden principe laat ook bij de door de verschillende behoeften gedreven mensen andere kwaliteiten zien. De mensen die meer door noodzaak en veiligheid gedreven worden zullen over het algemeen loyale mensen zijn die lang op een functie blijven zitten. Het zijn geen job hoppers. Bedrijven waar je meer van deze mensen tegenkomt zijn: banken, accountantskantoren en administratiekantoren, bij de overheid en andere delen van de not for profit sector. Meer over kwaliteiten lees je in het artikel: Loopbaanbegeleiding: Talenten

Steeds weer op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden

De mensen die meer door variatie en mogelijkheden gemotiveerd worden zullen steeds weer op zoek gaan naar kansen en mogelijkheden. Nieuwe bedrijven, en nieuwe uitdagingen. Als je behoefte hebt aan variatie en je komt iets leuks tegen wat meer mogelijkheden en/of potentie heeft, dan is er een goeie kans dat je die stap ook neemt. Dat zal degene die gedreven wordt veiligheid niet zomaar zonder meer doen. Die zal alleen van baan veranderen als daar een noodzaak voor is. Anders is hij of zij niet geïnteresseerd. Hij of zij blijft zitten waar hij of zij zit, want je moet nou eenmaal werken voor de kost.

Het een is niet beter dan het andere

Er zijn voor beide typen mensen banen in onze werkelijkheid. Daarmee is het ene ook niet beter dan het andere. Het is alleen maar anders. We hebben zowel vernieuwers nodig die risico's durven nemen, want anders zouden er geen nieuwe ontwikkelingen zijn. Dus als je een jong dynamisch bedrijf bent of hebt, dan zul je als werkgever graag mensen in dienst willen nemen die gemotiveerd worden door de uitdagingen die horen bij een startend of groeiend bedrijf. Maar een werkgever in een bedrijf waar veiligheid, integriteit, consistentie en soliditeit belangrijk zijn zal vaker op zoek gaan naar iemand die wordt gemotiveerd door noodzaak en veiligheid. Het is daarom voor je eigen gemoedsrust en geluk belangrijk om jezelf en je eigen gedragspatronen te kennen. Want als je dan op zoek gaan naar ander werk kun je juist die baan vinden die het beste bij je past. 

Werkt ook bij je kinderen

Dit noodzaak en mogelijkheden principe werkt ook bij het motiveren van je kinderen. Als je kind gemotiveerd wordt door veiligheid en noodzaak kun je hem of haar motiveren door argumenten te gebruiken die passen bij zijn of haar behoefte noodzaak. Een kind dat behoefte heeft aan veiligheid en noodzaak komt niet in beweging voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Je moet hem of haar dan laten zien wat het belang is van een goede opleiding. Leg je kind maar voor, voor welke banen je allemaal een diploma nodig hebt. En vertel maar hoe wiskunde bijdraagt om een goede techneut te worden en de talen bijdragen om een goede docent te worden. 

Laat zien wat je ermee kunt

Deze manier van motiveren gaat niet werken bij een kind wat gemotiveerd wordt door opties en mogelijkheden. Want dit kind wil geen dingen doen omdat hij of zij ze MOET doen. Je kunt dan beter voor een andere aanpak kiezen als je hem of haar in beweging wilt krijgen. Hij of zij zal geen energie krijgen van alles wat hij of zij MOET doen. Zij willen weten wat ze allemaal kunnen met die opleiding. Laat dit kind zien dat leren en jezelf ontwikkelen op zich al de beste mogelijkheden geeft om allerlei opties te kunnen benutten. Schets beelden van de wegen die hij of zij kan ontdekken. Wijs op nieuwe dimensies die ontstaan en nieuwe dingen die er te ontdekken vallen. Het resultaat zal bij beide type kinderen hetzelfde zijn. Maar de weg ernaar toe verschilt enorm. 

Pak de regie

Of je nu gemotiveerd wordt door noodzaak of door mogelijkheden, hulp inschakelen bij een loopbaanvraag is altijd een goede optie. Als je om wat voor reden je werk kwijt bent geraakt of dreigt te raken, dan zorgt begeleiding ervoor dat je zo snel mogelijk weer aan het werk bent in werk dat bij je past. Zodat je weer met energie thuis komt uit je werk. In plaats daarvan ploffen veel mensen elke avond moe op de bank en in de hoop dat de tv of internet je weer energie gaat geven… Daarnaast zorgt het er ook voor dat je jezelf eens goed onder de loep neemt en jezelf beter leert kennen waardoor er andere en meer keus ontstaat.

Nieuwe kansen en mogelijkheden

Maar ook als je je baan niet kwijt raakt, maar al langer geen energie krijgt van je werk, dan is het slim om je te laten begeleiden in het proces van het vinden van ander werk. Veel mensen weten wel dat ze niet meer gelukkig zijn in het werk dat ze doen, maar ze weten niet goed wat ze anders kunnen of willen. In een loopbaantraject, ga je in een geleid zelfonderzoek op zoek naar je kwaliteiten, je behoeften, drijfveren, dromen, wensen en verlangens zijn. En daar waar je jezelf met je gedachten of overtuigingen aan het ondermijnen bent buigen we ze om naar iets dat voor je werkt in plaats van tegen je. Zodat je voor jezelf helder hebt wat je doel is en waar je die piketpaal gaat slaan. En je uiteindelijk met energie thuis komt uit je werk.

Meld je nu aan!

Als jouw werk niet is wat je graag wit dat het is en er om die reden een noodzaak is of je zoekt gewoon nieuwe andere mogelijkheden, besluit vandaag nog om controle te nemen over je leven. Om de controle in handen te nemen, moet je controle nemen over jouw vermogen om beslissingen te nemen. Als je een echt waarachtig besluit neemt, heb je de kracht om wat je ook maar wilt te veranderen. Een beslissing waar op je per definitie een onmiddellijke actie laat volgen. Want de kwaliteit van je leven wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de beslissingen die je neemt op elk moment in tijd. Meld je daarom vandaag nog aan.

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis E-book Basisbehoeften

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Basisbehoeften

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen