Veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek
In de tijd dat ik op personeelszaken werkte heb ik veel selectiegesprekken gevoerd. Leuk werk en ik heb er veel van geleerd. Zowel over hoe werkgevers omgaan met sollicitanten als hoe sollicitanten omgaan met hun sollicitaties. Veel sollicitanten die ik in die gesprekken meemaakte waren niet of slecht voorbereid op hun gesprek. En daarmee ontnamen ze zichzelf de kans op die voor hen zo vaak gewilde baan of functie. Veel werkgevers waren overigens ook niet altijd goed voorbereid. Een valkuil die ik regelmatig bij hen tegenkwam was de vraag: Wat zou je doen als... Dit soort fictieve vragen worden regelmatig gesteld, maar leveren hen niet op wat ze verwachten. Vooral mensen met een grote fantasie zullen dit soort vragen 'goed' kunnen beantwoorden. Alleen is de praktijk weerbarstiger. Of je ook daadwerkelijk in de praktijk zo zult reageren is namelijk meestal niet te voorspellen. Het is daarom veel beter om naar praktijkervaring te vragen. En voor de sollicitant ook veel sterker om met praktijkvoorbeelden te komen.
Ik zie wel
Jammer, maar helaas werkt het wel vaak zo. Als je je als sollicitant niet voorbereid en richting een sollicitatiegesprek gaat met een houding van: nou ik zie wel.... dan is de kans op succes vrij klein. Op zich is het loslaten dat het perse wat moet worden wel oké, want te krampachtig een baan willen werkt ook contraproductief. Maar helemaal niet voor bereiden ook. Lees meer over hoe je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek in het artikel: Hoe werkt een kennismakingsgesprek?
Succesverhalen uitschrijven
Beter is het om je aan de hand van bijvoorbeeld onderstaande vragen je een zo goed mogelijk antwoord te vormen. Daarnaast is het vooraf uitschrijven van minimaal 10 succesverhalen uit eerdere ervaringen een uitstekende manier om je voor te bereiden op wat gaat komen. Succes is ook dan uiteraard niet verzekerd, maar je komt in ieder geval veel beter beslagen ten ijs. En je voelt je sowieso zekerder in het gesprek als je je goed hebt voorbereid. En je zekerder voelen in het gesprek komt de kwaliteit van het gesprek weer ten goede. Mede omdat je je als gesprekspartner daardoor gelijkwaardiger opstelt. Dus bereid je voor aan de hand van onderstaande vragen!
Algemene vragen in een sollicitatiegesprek
Hier onder volgt een overzicht van algemene vragen die gesteld kunnen worden in een sollicitatiegesprek:
- Waarom wil je voor ons werken?
- Wat trekt je het meest en wat het minst aan in de baan?
- Wat motiveert je het meest in je huidige werk?
- Welke omstandigheden demotiveren je?
- Wat heb je bereikt in je loopbaan?
Beschrijf de situatie, je acties en het resultaat. - Tegen welke problemen liep je aan en hoe ging je daarmee om?
- Wat heb je geleerd van je fouten?
- Wat waren de hoogtepunten uit je loopbaan?
- Wat waren dieptepunten in je loopbaan?
- Waar wil je over vijf jaar zijn in je loopbaan?
Wat zie je jezelf dan doen? - Wat zijn je ambities en hoe denk je daar te komen?
- Wie ben je?
Geef voorbeelden van de punten die je naar voren brengt. - In welke werkomgeving voel je je het beste thuis?
- Wat zijn je sterke kanten?
- Wat zijn je zwakke kanten?
- Wat zou je huidige/vorige werkgever over jou vertellen?
- Hoe ga je om met kritiek op je werk?
- Welke drie dingen springen het meest in het oog bij jou?
- Welke kwaliteiten, vaardigheden, karaktereigenschappen waarderen anderen in jou?
- Wat missen ze bij je en ervaren ze als negatief?
- Wat maakt dat jij denkt dat je geschikt bent voor deze baan?
- Vind je dat je de juiste opleiding hebt voor deze baan?
- Waarom zouden we jou voor deze baan moeten nemen?
- Met wat voor soort mensen wil jij het liefst samenwerken?
- Welke mensen vind je vervelend om mee samen te werken?
- Welke bijdrage denk je te kunnen leveren aan ons bedrijf?
- Wat doe je als je een opdracht krijgt waar je niet achter staat?
- Hoe functioneer je onder druk?
- Wat weet je van ons bedrijf?
- Wat interesseert je het meest aan de producten die ons bedrijf levert?
- Wat is volgens jou nodig om in ons bedrijf succesvol te zijn?
- Wat is volgens jou typerend voor ons bedrijf?
- Hoe zouden in ons bedrijf de mensen met elkaar om moeten gaan?
- Welke relatie bestaat er volgens jou in ons bedrijf tussen leidinggevende en medewerker?
- Wat is voor jou belangrijk in onze organisatie?
- Wat is de reden dat je weg wilt uit je huidige baan?
- Hoe is jouw relatie met je huidige leidinggevende/werkgever?
- Hoe gaat je werkgever reageren als je weggaat?
- Welke problemen heb je bij deze werkgever ervaren?
- Wat is de reden dat je zo vaak van werkgever bent veranderd?
- Hoe vaak ben je de afgelopen twee jaar ziek geweest?
- Hoe waardeert je huidige werkgever je?
- Ben je op eigen initiatief op zoek naar een andere baan of heeft je werkgever je gevraagd naar iets anders om te zien?
- Hoe waardeer je je huidige baan?
- Welk salaris wil je verdienen?
- Wat denk je over vijf jaar te willen verdienen?
- Wat verdien je nu?
- Ben je bereid te verhuizen?
- Ben je bereid te reizen? Wat zijn je grenzen daarin?
- Wat is jouw idee over scholing?
Lees ook mijn artikel over Lastige vragen in een sollicitatiegesprek.
Vertel eens iets over jezelf
Als je het durft is het ook een goede optie om iets over jezelf te vertellen. Je zou dan aan de hand van je curriculum vitae je zakelijke levensverhaal kunnen vertellen en daarin toelichten welke keuzes je hebt gemaakt. En in ieder van de banen die je hebt gehad een kort succesverhaal vertellen. Je neemt dan als je dat op een goede manier doet, voor de selectiecommissie direct veel vragen weg. Bovendien laat je ermee zien dat je voorbereid bent, wat gewaardeerd wordt. En je toont er mee dat je in staat bent initiatief te nemen en op een constructieve manier je ruimte in te nemen. Zorg er wel voor dat je niet te ver in details gaat, want dat werkt vaak weer contraproductief. Tenzij die details voor het werk heel belangrijk zijn, dan kan het juist weer in je voordeel werken. Overigens is de vraag: vertel eens iets over jezelf ook een vraag die gesteld kan worden. Dus het sowieso beter hierop voorbereid te zijn.
Wees wie je bent
Wees daarnaast vooral gewoon wie je bent en doe je vooral niet anders voor. Als deze baan niet geschikt is voor je, dan kun je daar maar beter achter komen voor je eraan begint, dan na die tijd, want dan moet je vanuit een negatieve motivatie weer iets anders vinden en ben je waarschijnlijk veel energie kwijt geraakt. Natuurlijk is dat in een situatie waarin er gewoon brood op de plank moet komen wellicht iets anders, maar wees je er dan van bewust dat je gaat voor een tussenoplossing en je uiteindelijk mogelijk weer opnieuw zult moeten solliciteren om iets te vinden waar je wel energie van krijgt.
Toe aan een volgende stap in je loopbaan?
Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?