Terug naar de basis vermindert je stress
17 juli 2015 
in Stress

Terug naar de basis vermindert je stress

Vandaag de dag hebben steeds meer mensen lange werkdagen. De kinderen hebben tegenwoordig ook steeds meer verplichtingen in de vorm van allerlei sport en activiteit. Het gevolg daarvan is dat met name in de gezinnen met jonge kinderen er steeds meer druk en stress ervaren wordt. Natuurlijk heeft dat ook mooie en spannende kanten, maar veel mensen ervaren er ook een behoorlijke dosis langdurige spanning en stress van. Het woord chaos komt in mijn praktijk steeds vaker naar voren.

Eenvoudiger leven

Een weg uit die ratrace is die van vereenvoudiging. Van niet meer alles wat kan ook doen. Maar juist afstand nemen ervan. Er is de afgelopen jaren ook meer aandacht gekomen voor het vrijwillig eenvoudiger leven. Veel mensen hebben de afgelopen jaren die druk gevoeld en willen er maar wat graag vanaf. Stress is niet meer iets dat af en toe voorbij komt in ons leven, maar een constant aanwezige factor. Wat me ook opvalt is dat een deel van de jeugd ook totaal niet (meer) gemotiveerd wordt door geld en spullen. Als ze niet alsnog besmet raken door onze generatie, dan is dat in mijn optiek best een goeie ontwikkeling.

Verantwoording nemen 

Natuurlijk zijn we zelf verantwoordelijk voor de stress die we creëren in ons leven. Ik heb zelf de afgelopen twee jaar ook weer mijn eigen portie stress gecreëerd. Keuzes gemaakt die veel meer stress brachten dan ik had voorzien. Om vervolgens te constateren dat ik op een rijdende trein zat waar ik wel van af zou kunnen springen, maar de consequenties daarvan waren zodanig dat de stress alleen nog maar toe zou nemen. Dus ik moest rustig afwachten tot we bij een station zouden komen. Dat valt voor iemand als ik die ook begenadigd is met een flinke portie ongeduld niet altijd mee. Ik heb in de tussentijd vooral zoveel mogelijk gedaan om ervoor te zorgen dat de stress hanteerbaar bleef. Voor mij is en was al heel lang mediteren dé manier om met stress om te gaan. Als ik de afgelopen jaren dat niet had gehad, was ik zonder enige twijfel in een burn-out terecht gekomen. Dat is nu gelukkig niet gebeurd. Ik ben zelfs niet noemenswaardig ziek geweest. Maar heb wel af en toe een waarschuwing gekregen in de vorm van lichamelijke klachten. Vage klachten die ik ook wel kon herleiden naar de situatie waar ik zat. Niettemin is het ook weer een zeer leerzame periode geweest en maken we een volgende keer zeer waarschijnlijk andere keuzes. Gelukkig is van de zeven grotere projecten die er in mijn leven speelden nu vier (bijna) afgerond en ontstaat er weer lucht.

Chaos binnen is chaos buiten 

Een bijkomend mechanisme bij stress is dat je door de drukte en de chaos ook vaak chaos in je omgeving creëert. Ik had de afgelopen tijd ook vaak s avonds geen zin en geen energie meer om alle rotzooi thuis op te ruimen. Dat beperkte zich meestal tot een keer in de week. Maar betekende wel dat ik de hele week tegen die rotzooi aan moest kijken. En dat op zich brengt ook weer spanning met zich mee. Nu is mijn thuissituatie wel zo dat ik alleen samen met mijn zeer nette man leef, waardoor de rotzooi toch nog beperkt blijft. Maar woon je met kinderen, dan is het laten liggen van troep haast niet meer te overzien. Je kunt dan ook beter er dagelijks voor zorgen dat je de ergste troep dagelijks even opruimt. Ik heb ook van mijn nette man geleerd om direct na het avondeten alles op te ruimen. Dus er staat bij  ons geen afwas van dagen. Opruimen is een heel goede oefening om je stress te verminderen. Want de chaos om je heen weerspiegelt de chaos in je hoofd. Je hebt daar als je gespannen bent gewoon dubbel zoveel last van. Als ik wekelijks opgeruimd had, had ik ook in mezelf weer van alles opgeruimd. Daarom kan ik je het dagelijks alles opruimen van harte aanbevelen. Het geeft rust en ruimte als je dat doet. Lukt dat niet, doe het dan net als ik in ieder geval een keer in de week. Doe je dat niet, dan zul je ontdekken dat je bakken met energie verliest omdat je gewoon niet meer echt tot rust komt. Als je gaat zitten in de chaos, dan voel je evengoed de stress in je lijf, omdat je weet dat je nog opruimen moet. 

Vermijd negatieve mensen

Misschien ben je je wel bewust van de waarde van helpende relaties in je leven. Van die mensen die je weer vrolijk maken als je het eventjes niet meer ziet zitten. Zij zijn goud waard. Een van mijn vriendinnen heeft de geweldige gewoonte om mij ongevraagd te bellen als ik ergens mee zit. Heerlijk! Maar er zijn ook mensen die je leegtrekken. Die jouw energie komen aftappen. Je voelde je prima en je bent vijf minuten met iemand in gesprek en ineens voel je je leeggezogen. Kijk daarom goed naar welke relaties je je energie in wilt steken. Juist in tijden van stress is het cruciaal om goed voor jezelf te zorgen en dit soort relaties te schrappen.

Standaardiseer de steeds terugkomende processen

Door dingen die steeds terugkomen, of dat nu dagelijks, wekelijks of maandelijks is in een bepaalde standaard, in een format te gieten zorg je ervoor dat je je leven simpeler maakt. Je hoeft er niet meer over na te denken. Ik vind het ook heel handig en fijn om in dat soort situaties met bijvoorbeeld checklijsten te werken. Ik maak één keer een soort todo van de handelingen en maak daar een afvink lijst van. Hoe ik niet steeds opnieuw te bedenken wat ik allemaal ‘moet’. Net zoals je een vakantie paklijst maakt bijvoorbeeld. In dat kader ben ik ook helemaal blij met de ‘herinneringen’ app op mijn telefoon. Ik heb er tig lijstjes in gemaakt, met allemaal dingen die ik dan niet meer in mijn hoofd hoef te bewaren. Heerlijk!

Geef niet meer uit dan er binnenkomt

Geld maakt inderdaad niet gelukkig. Het is uiteraard handig om te hebben, maar meer geld betekent vaak meer spullen, meer verantwoordelijkheid en meestal ook meer stress. En al helemaal als je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Financiële stress is een enorme bron van stress die doorwerkt in allerlei andere situaties. Als er sprake is van financiële stress heeft dat vaak ook een grote impact op je relatie. Schulden zijn moordend als je meer uitgeeft dan je hebt. Je zit dan in een uitzichtloze situatie die alleen maar erger lijkt te worden.

Zeg vaker nee

Wat voor je geld geldt, geldt ook voor je tijd. Je kunt niet meer tijd besteden dan je hebt. Tijd is hoe je het ook wendt of keert, je meest schaarse goed. Je kunt er niet meer van kopen.  Tijd die je niet op een effectieve manier besteedt of tijd waar je niet van geniet, komt nooit meer terug. Veel mensen die veel tijd hebben besteed aan het genereren van meer geld, hebben vaak later spijt dat ze er niet voor hun kinderen waren toen die hen nodig hadden. Tijd gaat over prioriteit. Over doe je wel de dingen die echt belangrijk voor je zijn? Een van de meest belangrijke dingen die mensen opnoemen als ik ze vraag wat het meest belangrijk voor ze is, is gezondheid. Maar als ik vervolgens vraag of ze ook genoeg beweging krijgen en genoeg groente en fruit en water tot zich nemen, dan blijft het vaak heel stil. Leef jij wel naar je eigen normen? Zo niet? Maak andere keuzes en zeg vaker nee tegen dingen die er net iets minder toe doen!

En jij?

Als je eerlijk en oprecht naar jezelf kijkt, waarvan schiet jij in de stress? Wat heb je daar wellicht te doen? 

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen