Stress: Tien tips bij examenstress
18 mei 2011 
in Stress

Stress: Tien tips bij examenstress

Wat te doen tegen stress, was de vraag die centraal stond in een radio-interview bij Omrop Fryslan afgelopen maandag.
Ik was in gesprek met een klant toen de Omrop belde met de vraag of ik in het programma Noordenwyn iets zou willen vertellen over wat je kunt doen tegen examenspanning. De examenweken zijn weer begonnen op school en veel leerlingen hebben toch last van de bijbehorende spanning. Ik vond die vraag wel een uitdaging.

Gezonde spanning zorgt voor topprestaties

Om te beginnen is er in mijn optiek helemaal niets mis met een beetje spanning. Zeker niet voor een examen. Gezonde examenspanning haalt in veel gevallen juist ook het beste uit jezelf. Mocht de spanning nu naar je eigen idee te hoog oplopen, dan is er veel wat je er aan kunt doen. Hieronder tref je een tiental tips:

  1.  Maak gebruik van affirmaties (bevestigingen die je tegen jezelf zegt). Zeg regelmatig en liefst minstens tien minuten per dag bv. Ik ben rustig, kalm en ontspannen en wissel dat af met: Ik kan het, ik wil het, ik doe het. 

  2. Doe een simpele ademmeditatie. Richt je aandacht gedurende tien minuten (of zoveel korter of langer als voor jou goed voelt.) op je ademhaling. Gaat je adem snel of juist langzaam, Zit hij hoog of juist laag in je buik? Let er op en oordeel er niet over. Je adem doet altijd wat goed voor jou is. Wil je de hoeveelheid zuurstof in je hersenen vergroten of je weerstand verhogen kijk dan eens bij ademhalingsontspanning. 

  3. Luister naar een fijne geleide meditatie. Als je er geen hebt, kun je er hier een downloaden 

  4. Een eind fietsen of lopen in de vrije natuur helpt ook om de zenuwen rust te geven 

  5. Vind je het prettiger om een fysieke oefening te doen dan kun je er voor kiezen om alle spieren van je lichaam afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Te beginnen bij de spieren van je voeten en benen (afwisselend), je bilspieren, je buik en borst, je armen en handen en als laatste de spieren van je gezicht. 

  6. Luisteren naar je favoriete muziek of het maken van muziek is ook een vorm die veel mensen helpt weer dichter bij zichzelf te komen en die hen helpt te ontspannen 

  7. Yoga, tai chi ed. zijn fysieke vormen die je laten inspannen om vervolgens te ontspannen. (maar je kunt natuurlijk ook gewoon gaan hardlopen, voetballen of …..)   

  8. Een lekkere vrijpartij is ook altijd goed voor de ontspanning. Dus seks is een goed recept tegen spanning

  9. Lachen helpt te relativeren en creëert afstand en is natuurlijk ook gewoon fijn om te doen. Kijk naar een leuke lachfilm of doe iets wat bij jouw gevoel voor humor past.

  10. Stel grenzen. Als je het idee hebt dat je in die laatste dagen alles nog leren kunt, dan kom je bedrogen uit. Je concentratievermogen heeft meestal maar een vrij korte spanningsboog. De meeste mensen hebben niet geleerd hoe ze lang en geconcentreerd kunnen leren. Er is een vorm: het excellerated learning, waarbij je actief leert en vrij veel in beweging bent, waarbij je wel vrij lang aaneengesloten leren kunt. Maar de meeste mensen beheersing die techniek (nog) niet. Dus zijn onderbrekingen en pauzes belangrijk en vooral niet te lang doorgaan.

Beter nadenken

Als je de bovenstaande tips toepast zul je ervaren dat je meer in het hier en nu aanwezig bent. Daardoor meer ontspannen en tegelijkertijd alerter op wat er is. Je bent meer geconcentreerd. Je hersens krijgen meer zuurstof, waardoor je beter kunt denken en je raakt je gifstoffen beter kwijt, waardoor je meer energie hebt.

Visualiseer de gewenste uitkomst

Een ander niet onbelangrijk punt is dat het helpt als je ervoor zorgt dat je je regelmatig voorstelt dat je je examen al hebt gehaald. Dat je geslaagd bent voor je examen. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je je aandacht meer richt op waar je naar toe wilt, waardoor je de kans vergroot dat je het ook bereikt.

Relativeer

En mocht het onverhoopt niet gaan zoals je graag gewild had: Relativeer dan. Het is echt niet het einde van de wereld als je je examen niet hebt gehaald. Het voelt misschien op het moment dat het gebeurt wel zo, maar als je er over tien jaar op terug kijkt, dan is het een gebeurtenis geworden van veel minder grote betekenis. En als er hier en nu oorlog uitbreekt heb je niets aan dat papiertje. En als je te horen zou krijgen dat je nog maar een jaar te leven hebt ook  niet. School is niet onbelangrijk, maar niet het belangrijkste in je leven. Daarom:

Houd je doel vast en laat het resultaat los

Je hebt de uitkomst soms niet helemaal in de hand en het aller, allerbelangrijkste blijft uiteraard: Bereid je goed voor! 

Last van faalangst?

Examenstress kan ook ontstaan door faalangst. Heb je last van faalangst? Lees dan ook eens mijn artikel: Faalangst, Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Emotional Freedom Technique, EFT

Ook EFT kan goed helpen bij examenstress.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 

Ook gecoacht worden?

Leer hoe je snel je droom kunt realiseren! Heb je bepaalde doelen of verlangens die je wilt realiseren? Meld je dan nu aan voor coaching.

Transformatie

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen