Problemen, problemen, problemen

Hoe kun je problemen oplossen? Voor zover problemen als zodanig bestaan, want in feite zijn het niet meer en niet minder dan situaties waartegen het ego of je denken nee zegt. Maar laten we er eens vanuit gaan dat je een dergelijke situatie in je buitenwereld op wilt lossen. Wat zou daar dan een effectieve strategie voor zijn? Of als je veel last hebt van problemen in je leven, hoe kun je de kwaliteit van je leven of je organisatie of gezin of familie of vul maar in verbeteren en zo veel mogelijk situaties die jij of jullie als probleem ervaren effectief te lijf gaan?

Maak een overzicht van al je problemen

Om te beginnen kun je een overzicht maken van alle situaties die je als probleem beschouwt. Door alles in kaart te brengen ontstaat er in ieder geval vaak rust en overzicht in jezelf. Niet dat daarmee alles is opgelost, maar alleen al door het op te schrijven ontstaat er een soort van erkenning van een situatie en een acceptatie dat die situatie is zoals hij is. 

Wat is de rode draad in je problemen? 

Zijn er meer problemen kijk dan of je een rode draad, een algemeen thema kunt vinden.  En ga vervolgens aan de slag met het gekozen thema. Maak een analyse van wat jij als een probleem beschouwt. Verzamel zo veel mogelijk gegevens over het probleem en ga voor jezelf na welke betekenis jij daar aan geeft. Als je dit proces eenmaal helder hebt, dan kun je nagaan welke oplossingsrichtingen je kunt bedenken. Oplossingen die je baseert op de feiten, op de betekenis die jij geeft aan de feiten en die tegemoet komen aan jouw of jullie behoeften of verlangens. Als er meer mensen bij zijn betrokken is het belangrijk altijd uit te gaan van een win-win. Die kun je vrijwel altijd vinden als je op het niveau van de behoeften en verlangens een gezamenlijke oplossing zoekt. Ik zal je een voorbeeld geven. 

Teleurstelling

Je dochter wil graag op turnschool, want ze is gek op turnen en wil later topturnster  worden. Als je in haar verzoek mee gaat, dan betekent dat voor jou en voor je gezin dat je een x aantal keer per week je dochtertje moet brengen en halen. Dat kost veel extra tijd en geld en het strookt niet met jouw verlangen en behoefte om zoveel mogelijk tijd met elkaar als gezin door te brengen. Je begrijpt de behoefte van je dochter wel, maar ziet geen goede mogelijkheid om daarin tegemoet te komen. Je dochter is natuurlijk teleurgesteld als ze te horen krijgt dat de turnschool er niet in zit. Hoe kun je een dergelijke situatie insteken uitgaande van bovenstaande.

Wat is de onderliggende behoefte?

Begin met bij je dochter door te vragen op wat de turnschool haar brengt: Misschien een gevoel van erkenning, belangrijk zijn of een gevoel van ergens goed in zijn? Door daarop door te vragen en te onderzoeken wat de onderliggende behoefte is die wordt ingevuld door naar turnschool te gaan, kun je gaan onderzoeken of er ook andere manieren zijn waarop die behoefte kan worden ingevuld. Misschien vindt je dochter het ook leuk om te zingen. En zou ze in een bandje of een koor kunnen gaan zingen en daar haar behoefte ingevuld kunnen zien. Wat de feitelijke invulling is, is in feite niet zo belangrijk. Als je maar begrijpt dat er een onderliggende behoefte is die wordt ingevuld. En op het niveau van die behoefte kun je alternatieven vinden.

Samen op zoek naar alternatieven voor het probleem

Andersom kan natuurlijk ook: Welke behoefte wordt er bij jou ingevuld als het gaat om zoveel mogelijk tijd met elkaar als gezin door te brengen?  Dat zou goed een behoefte aan verbinding, contact en delen kunnen zijn. Als je helder hebt welke onderliggende behoefte er bij jou speelt, dan kun je samen, met elkaar op zoek gaan naar de alternatieven om jullie beider behoeften in te vullen. 

Soms is er geen gemeenschappelijke uitkomst

Als je bij het ervaren van problemen kijkt naar het onderliggende verlangen en naar de gezamenlijkheid daarin, dan is het vrijwel altijd mogelijk om daar op een constructieve manier uit te komen. Natuurlijk zijn er situaties waarin het lastig is om de gezamenlijkheid te vinden. En soms is dan de enig juiste conclusie dat je er samen niet uit komt. Dat kan in een aantal gevallen de meest realistische optie zijn. En ook dat is een uitkomst die op zich prima kan zijn. En ja, het kan gebeuren dat je dochter daarin teleurgesteld is. Of dat jij teleurgesteld bent omdat jouw verlangen naar jouw behoefte onvoldoende wordt ingevuld. 

Problemen verhelderen

In het proces van problemen oplossen kun je jezelf een aantal vragen stellen om meer helderheid in het proces te krijgen. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

 • Wat is de huidige situatie? Wat zijn de feiten?
 • Wat is de aanleiding dat het probleem is ontstaan?
 • Wat is geweldig aan dit probleem?
 • Wat is nog niet helemaal perfect?
 • Is het nodig dat het probleem wordt opgelost?
 • Wat maakt dat ik het probleem als een probleem ervaar  (denk aan binnenwereld en buitenwereld)?
 • Wat heb ik al gedaan om het probleem op te lossen?
 • Wat was de reden dat die oplossing niet tot het gewenste resultaat heeft geleid?
 • Wat ben ik bereid te doen om het zo te maken als ik wil?
 • Hoe kan ik van het proces genieten terwijl ik doe wat nodig is om het te maken zoals ik dat wil?
 • Wat ga ik nu doen om het probleem op te lossen?

Onoplosbaar probleem

Sta je voor een onoplosbaar probleem en is je enige reële optie accepteren dat deze situatie zich voordoet in je leven? Kijk dan of je je verzet tegen het probleem kunt opgeven. Dat kun je doen door je aandacht te richten op de fysieke gewaarwording in je lichaam die je ervaart als je aan het probleem denkt. In plaats van je nu te verzetten tegen wat de gedachte aan dat probleem bij je oproept, ga je er met je aandacht naar toe en zeg je tegen jezelf: Wat het ook is, het is er toch al. En wees je tegelijkertijd bewust van de fysieke sensaties in je lichaam. Breng je ademhaling naar die fysieke sensaties en herhaal af en toe tegen jezelf: Het is oké, het is er toch al. Ik stel me open voor wat er is. Laat zoveel mogelijk je oordeel over de situatie achterwege en adem mee met de fysieke gewaarwordingen. Zodra je in de gaten krijgt dat je aandacht voor de fysieke sensaties minder wordt, breng je je aandacht terug naar je ademhaling. Ik hoor graag van je, wat deze oefening met jouw gedachten, gevoel en lichamelijke reacties deed.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen