Mindfulness: Zes manieren om voor je problemen op de loop te gaan
01 november 2012 

Mindfulness: Zes manieren om voor je problemen op de loop te gaan

Vervelende gevoelens als boosheid, frustratie, eenzaamheid, verdriet, etc. zijn gevoelens die je vaak niet wilt voelen. Net als iedereen heb je een natuurlijke neiging om pijn te vermijden en plezier op te zoeken. Vaak gaan we pijnlijke ervaringen niet aan met onszelf, maar stappen we in volautomatische en onbewuste reactiepatronen. Ik deel er hier zes met je.

1. Vermijden.

Vermijden kan een prima strategie zijn om even af te koelen als je in een emotie schiet. Alleen als je er in doorslaat, creëer je een ander probleem. Als je steeds meer mensen vermijden moet omdat dat je enige strategie is, dan wordt je wereldje op het laatst wel erg klein. Ook als je altijd maar het conflict uit de weg gaat, creëer je uiteindelijk juist een heel groot conflict. Ook niet echt handig. Of je gaat alsmaar je gevoel uit de weg, met als uiteindelijk resultaat dat je vervreemd raakt van jezelf en doodongelukkig wordt.

2. Piekeren

Een andere manier van reageren op vervelende gevoelens is gaan piekeren. Malen over allerlei mogelijke gevolgen en het creëren van angst voor wat er kan gaan gebeuren. Je hoofd wil het allemaal graag in de hand houden. Als je hoofd het begrijpt dan denkt het dat het probleem is opgelost. Maar dat is vaak helemaal niet zo. Met denken los je je gevoel niet op. Sterker nog, de ervaring leert dat denken vaak tot oordelen leidt en het zoeken van zondebokken. Niet echt een productieve manier van omgaan met je gevoel.

3. Zielig doen

Als je een vervelend gevoel hebt, kun je gemakkelijk in zelfmedelijden schieten. Je wilt je niet voelen zoals je je voelt. Je onderdrukt wat je voelt, wat je, net als een bal die je onder water houdt, veel energie kost en niets oplevert. In je negatieve interne dialoog, het negatieve gesprek dat je met jezelf hebt, zeg je dingen tegen jezelf als: Waarom gebeurt mij dit nu weer? Ik had het niet mogen doen. Ik ben niet goed genoeg of ik kan het niet. En als je niet de schuld aan jezelf geeft, dan geef je wel de schuld aan een ander. In ieder geval is het een behoorlijk vernietigende manier van doen.

4. Relativeren

Ach, het valt wel wat mee Je hoofd zegt: Niet zo moeilijk doen. Zo erg is het niet. En je hart schreeuwt: Au, het doet zo’n zeer. Op zich is het heel goed om je situatie vanuit meerdere oogpunten te bekijken. Minder handig wordt het als je als gevolg daarvan je gevoel gaat ontkennen of je gevoel gaat minimaliseren. Heeft het je ooit geholpen als een ander tegen je zei: Ach het valt wel mee? Dat is wel wat je tegen jezelf aan het zeggen bent. Relativeren is een heel goede manier om op meerdere manieren naar dezelfde situatie te kijken, maar als er echt een gevoel is wat gevoeld wil worden, dan werkt het contraproductief.

5. Ja, maar

Sommige mensen kunnen erg vasthouden aan hun vervelende gevoelens. Die vervelende gevoelens zijn dan misschien wel vervelend, maar ze zijn bekend en ze geven ook op een bepaalde manier houvast. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Bovendien leveren vervelende gevoelens ook vaak aandacht en zorg van andere mensen op. Je kunt dit ook de winst van het verlies noemen. En dit mechanisme leren we al heel snel aan als kind. Een vorm van zoeken naar aandacht. En als dat niet op een positieve manier kan, dan maar op een negatieve manier.

6. Afleiding zoeken

Je gevoelens uit de weg gaan door te gaan (over)eten, roken, drinken, tv kijken, etc. is een veelvoorkomende manier. Ook of juist als het om echt belangrijke dingen gaat, heb je (en vele anderen met jou) de neiging om niet te zeggen wat gezegd wil worden en niet te voelen wat gevoeld wil worden. Niks mis mee. Doen we allemaal wel. Totdat het zo vaak en zo extreem gebeurt dat je door de kleine situaties in je leven te vermijden, grote problemen hebt gecreëerd. En dan wordt het tijd (eigenlijk is het dan al te laat) om jezelf bij kop en kont te pakken. Want een onbewust leven dat gedomineerd wordt door tv, drank of chocola is niet echt een dynamisch leven, toch?

Voel gewoon eens wat je voelt....

Herken je je in een of meerdere strategieën? Vraag jezelf de volgende keer dat je je bewust bent dat je op de loop bent voor je gevoel eens af, wat je er mee vermijdt? Wat wil gevoeld worden en hoe ga je het uit de weg? Relativeer je teveel? Of schiet je gemakkelijk in de pieker stand? Wat het ook is…. Een keer gewoon voelen wat je voelt kan heel heilzaam zijn!

Rust en vrede in jezelf vinden?

Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen