Mindfulness: Opruimen en stress verlagen
17 september 2010 

Mindfulness: Opruimen en stress verlagen

Kun je door op te ruimen stress verlagen? Moet je maar wel op rekenen. Het is een van de huiswerkopdrachten die ik klanten regelmatig geef als ze last hebben van stress of andere klachten. Het spreekwoord zegt niet voor niets: zo binnen, zo buiten. Wat blijkt namelijk: als je je huis opruimt, ruimt het in je hoofd ook op. Zo voelen mensen dat. 

Opruimen geeft rust in je hoofd

Vaak heb je als je na een lange dag op je werk thuis komt niet zo’n zin om op te ruimen, omdat je dat meestal niet echt met ontspanning associeert. Toch zijn er wel redenen voor om het wel te doen. Opruimen bevrijd je van de rommel Laten we eerlijk zijn: rommel kan natuurlijk best stress opleveren, als iedere plek in je huis bezaaid is met papier, wasgoed en allerlei andere troep die niet op zijn plek staat. Het voelt echt anders als je moeite moet doen om een stukje vrije vloer te vinden, omdat de was overal ligt, dan dat je in een model huis binnenloopt. Dat verschil voel je echt gewoon in je lijf. Meestal wil je dat nette huis wel, maar het bijbehorende werk vaak niet waardoor je in de praktijk regelmatig een omgeving ziet die je stress vergroot. 

Opruimen bespaart geld

Als je de gewoonte hebt je rekeningen te laat te betalen (omdat je ze bv. niet kunt vinden). Als je steeds maar bezig bent je spullen te verplaatsen omdat je ze niet vinden kunt. Als je vaker buiten de deur eet dan nodig omdat je keuken te vies of rommelig is dan kan een ouderwetse grote schoonmaak je letterlijk geld besparen. Je kunt je misschien niet eens voorstellen hoe een opgeruimd huis je geld kan besparen totdat je er in woont.

Opruimen en dankbaarheid

Als je huis smerig of een troep is zul je het des te meer waarderen als je huis weer schoon en opgeruimd is. Sommige mensen vermijden het zelfs om naar huis te gaan omdat hun huis hen stress oplevert. Het is voor hen niet de veilige rustige thuishaven die ze graag zouden willen hebben. En aangezien innerlijke vrede eerder komt van willen wat je hebt dan van hebben wat je wilt, kan het een dankbaar karwei zijn om je huis op te ruimen en schoon te maken. 

Mindfulness 

Het eindresultaat van een grote schoonmaak – een heerlijk schoon opgeruimd huis – kan op zich al een grote stressvermindering opleveren. Daarnaast kun je het schoonmaken zelf ook als mindfulness oefening doen. Als je heel bewust in het moment met het schoonmaken aan de slag gaat, dan kan het een vorm van meditatie worden, waardoor je na afloop ook nog eens een heerlijk relaxed gevoel hebt. 

Muziek 

Als je het lastig vindt om in een heel bewuste meditatieve staat je huis op te ruimen en schoon te maken, dan kun je ook het tegenovergestelde doen. Zet je favoriete muziek op terwijl je aan de slag gaat. Muziek helpt je ook stress te verlagen en het kan je ook helpen het werk wat plezieriger te ervaren. Als je je favoriete muziek opzet werk je wellicht sneller en is de klus eerder klaar.

Fysieke beweging

Als je op de goede manier schoonmaakt levert schoonmaken je ook nog de nodige fysieke beweging op, wat je weer helpt je stress te verlagen. De trap op en neer vliegen, waarbij je spullen van boven naar beneden en van beneden naar boven brengt, de vloer stofzuigen en dweilen, maakt dat je de nodige calorieën verbrandt en je endorfine aanmaakt, waar je een lekker gevoel van krijgt. Een voorjaars- en najaar schoonmaak zoals onze oma’s en voor sommigen hun moeders twee keer per jaar deden, is zo gek nog niet.

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book

Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.
Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness


Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen