Mindfulness: De chaos loslaten
04 april 2013 

Mindfulness: De chaos loslaten

Heb jij ook het idee dat alles steeds sneller gaat? Ik wel in ieder geval. En zeker in vergelijking met toen ik nog heel klein was. Toen leek het alsof de dagen soms voorbij kropen. Alsof er geen einde aan een dag kwam. Misschien zat een deel van die beleving ook wel in het feit dat ik niet gelukkig was en me vooral focuste op wat er niet zo fijn was in mijn leven. Het is net als met wachten. Wachten duurt in je beleving ook vrijwel altijd lang. Maar volgens mij is het niet alleen beleving…

Steeds sneller

De veranderingen volgen elkaar in vergelijking met vijftig of honderd jaar geleden veel sneller op. Er zijn veel meer mogelijkheden voor iedereen beschikbaar en er is veel meer keuze. Zoveel keuze dat al die keuze ook weer tot keuzestress leidt. Vaak hebben we het idee dat al die keuze ook betekent dat we van alles moeten. Een druk in onszelf die al vroeg in de kindertijd is aangeleerd doordat we toen ook al van alles moesten. We moesten met mes en vork eten, netjes zitten, handjes geven, tante een kusje geven, op school ons best doen, het goede voorbeeld geven, etc… En al die keuze levert een door onszelf gecreëerde druk op, want al die mogelijkheden en keuze moet je ook nog eens benutten, want stel je voor dat die keuze er morgen niet meer is…

Verhalen van je denken

Deze conditioneringen zijn ‘verhalen’ van je denken. Je hebt ze aangeleerd gekregen en voor waar aangenomen. Toch zijn het echt niet meer en niet minder dan ‘verhalen’ in je hoofd. Het is jouw denken dat er voor zorgt dat je die druk voelt. En het mooie daarvan is, dat het maar gedachten zijn. Gedachten, zo’n 60.000 per dag zorgen ervoor dat je je op een bepaalde manier voelt en gedraagt. En meestal zijn dat geen bewuste gedachten. Want van die 60.000 denk je er maar zo’n 2.000 bewust. De rest doe je op de automatische piloot.

Bewust worden

Om op die 58.000 onbewuste gedachten invloed uit te kunnen oefenen, zul je ze eerst bewust moeten worden. Hoewel het uiteraard helemaal niet nodig is ze alle 58.000 te kennen. Maar je bewust worden van de niet functionele gedachten kan je helpen om er andere meer productieve gedachten voor in de plaats te gaan denken. Of om je denken te vertragen en de tijd tussen twee gedachten te vergroten. Vergroten in en door de stilte te zoeken in jezelf. Vaak helpt het alleen al om je bewust te worden van die oneindige stroom van gedachten.

Stil staan en stil zijn

En je bewust worden van die stroom en van je niet productieve gedachten doe je het best door stil te staan en te zijn. Te kijken en te luisteren en gewaar te worden naar wat er in jouw hoofd en lichaam allemaal gebeurt als je verder niets doet, behalve zijn en gewaarworden en ervaren. Soms ontdek je dan dat er een soort van kakofonie aan gedachten aan de gang is. En soms is het ook wat rustiger. Bewust stil staan en stil zijn bij jezelf kan een wonderlijke ontdekking van jezelf opleveren. Waarin je niet meer je gedachten bent, maar ontdekt dat je gedachten hebt. Gedachten die je als wolkjes in en uit je hoofd kunt laten drijven. Zonder dat je er ook maar iets mee doet. Gewoon zijn. Zijn wie jij bent en de chaos buiten jezelf te laten voor wat hij is. Want hoe groot de chaos buiten jezelf ook is, jij kunt altijd terug naar dit punt van stilte en bewust zijn in jezelf. Waar het altijd kalm, rustig en vredig is in jezelf. Gewoon zijn. Wie jij bent.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?


Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen