Herrie in jezelf

Is het je ook al eens opgevallen hoeveel meer herrie er tegenwoordig overal is? Er zijn maar weinig plekken waar je het geluid van de stilte nog kunt ervaren. Als je al zo’n plek opzoekt bijvoorbeeld in de natuur, dan zijn er vrijwel altijd ook andere mensen. En waar mensen zijn is ook herrie. Nu heb je herrie in twee soorten. Je hebt herrie van buiten, maar ook herrie van binnen.

Herrie van binnen

Soms kun je de herrie van buiten uit de weg gaan door ergens anders heen te gaan. Maar dat wordt een heel ander verhaal als de herrie in jezelf zit. Als er herrie van binnen is. Veel mensen hebben last van een continue stroom van gedachten. Gedachten die soms plezierig zijn en een fijne inhoud hebben. Maar naar ik heb begrepen is 70% van onze gedachten negatief geladen. En die 70% negatief geladen gedachten zorgen ook bij veel mensen voor een dito gevoel.

Het is gewoon zo

Meestal verloopt dat proces volautomatisch, zonder dat je je daarvan bewust bent. Je voelt je ineens rot. Misschien omdat iemand iets zei of deed. Of misschien omdat je zelf ineens een nare gedachte had. En omdat we allemaal wandelende patronen zijn, herhalen we veel van onze oude negatieve ervaringen. En daar zijn we ons doorgaans totaal niet van bewust. Dat doen we gewoon zo. Waarom? Nou ja, gewoon… daarom… we weten meestal niet waarom. Het is gewoon zo.

Innerlijke waarnemer

Maar het goede nieuws is dat het niet zo hoeft te zijn. Je kunt die negatieve stroom aan prikkels, die herrie in jezelf kwijt raken door er eens van een afstandje naar te gaan zitten luisteren en kijken. Gewoon zitten en ze waarnemen. Er niets mee doen. Geen energie in steken, maar gewoon zonder oordeel laten zijn. Je bewust worden: dit zijn mijn gedachten. Dat doen ze dus… je kijkt als het ware van een afstandje naar jezelf en luistert naar de gedachten met je stille innerlijke waarnemer.

Thuis bij jezelf

Door op die manier af te stemmen op de eigen innerlijke herrie kom je in feite thuis bij jezelf. Je wordt je bewust van de stilte die we diep van binnen in onszelf allemaal kennen. Afstemmen op die innerlijke stilte, op die innerlijke rust, brengt je thuis bij jezelf. Het gevolg is dat de herrie verdwijnt en er rust voor in de plaats komt. Innerlijke rust en kalmte. Je merkt nog wel op wat er gebeurt, maar je identificeert je er niet meer zo mee. Je stapt dan uit het patroon van gedachte, gevoel, gedrag en resultaat. Je wordt de stille waarnemer. De stille getuige van wat is.

Zoals jij bent

Als je op die manier gaat kijken ontdek je de natuur in jezelf. Een bloem, berg of een boom is ook altijd zichzelf. Wat zijn omstandigheden ook zijn. Hij is gewoon. Als stille getuige van alle stormen die de natuur maar ook wij mensen creëren hier op deze aarde. Hij is de waarnemer van de storm. Een storm die komt en die uiteindelijk altijd weer over gaat. In een niet aflatende stroom van veranderingen. Een wilde kakofonie van stemmen en omstandigheden die alsmaar veranderen. De berg blijft altijd berg. Of het nu regent, sneeuwt of dat de zon schijnt. De berg is. Net zoals jij bent.

Oefening

Sommige mensen vinden het in het begin nog lastig om zich bewust te worden hoe dat nou zit met die stille waarnemer. Als jij dat ook hebt, dan helpt het vaak om te gaan zitten en je aandacht te richten op het punt tussen twee gedachtes. Als je jezelf bijvoorbeeld elke vijftien seconden de vraag stelt: Waar komt mijn volgende gedachte vandaan? Je gaat dan merken dat er even een punt is waarop er geen gedachten zijn. Waarop je als bewustzijn aan het wachten bent op de volgende gedachte die zich aandient. Je bent op dat moment stil aanwezig in het nu. Als een vorm van zuiver bewustzijn.

En jij?

Wat doe jij om als het stormt in je leven even uit de herrie te stappen? Hoe kom jij thuis bij jezelf? Deel zodat we met elkaar meer rust en vrede kunnen creëren in de wereld!

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness. Of vraag een van mijn andere gratis E-books aan.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen