In selectiegesprekken wordt vaak getoetst of onderzocht in hoeverre je als sollicitant voldoet aan de criteria die in de vacature worden gesteld. Vaststellen of je geschikt bent qua persoonlijkheidskenmerken is best een lastige zaak. Dat komt omdat de selecteurs, maar de kandidaat net zo goed allemaal hun eigen kijk op de werkelijkheid hebben.
Vind ik jou aardig?
Veel selectiegesprekken gaan ronduit alleen maar over de vraag: Vind ik je aardig of niet? Lijk je op mij? Vooral veel leidinggevenden hebben de neiging om meer van wie zij zijn te zoeken. Overigens doe je dat als sollicitant onbewust net zo goed. Want mensen die op jou lijken, vind je meestal het aardigst.
Hoe is het met jouw fantasie?
Hoe kunnen selecteurs nu achterhalen of jij veranderingsgezind bent of klantgericht? Een van de veel gebruikte en tevens meest onbetrouwbare manieren is door te vragen, hoe je in een bepaalde situatie zou reageren. Wat zou je doen als..? Het enige wat deze vraag vooral doet is meten hoe het met je fantasie is gesteld. Want of je het daadwerkelijk op die manier in de praktijk ook doet, is maar zeer de vraag.
Sociaal wenselijke antwoorden
De kans is groot dat je op zoek gaat naar sociaal wenselijke antwoorden en dat je niet vertelt wat je echt zou doen. Vaak weet je ook niet eens wat je echt ZOU doen als… Als je ervoor staat, reageer je vaak anders dan dat je gedacht had. Daarmee hebben de antwoorden op dat soort vragen een laag realiteitsgehalte, zijn ze niet betrouwbaar en hebben ze nauwelijks voorspellende waarde.
Gaat het wel over waar het over gaat?
En daarbij is het ook nog maar de vraag of het wel gaat over het criterium, de vaardigheid die onderzocht wordt. Als je gevraagd wordt, hoe je zou handelen in bijvoorbeeld een conflictsituatie, kan het best zijn dat jij antwoord geeft en de insteek kiest op grond van bijvoorbeeld Inlevingsvermogen, terwijl de ondervrager iets wil weten over hoe stevig je bij je standpunt blijft.
Wat is jouw ervaring met....?
Beter dan de 'Wat zou je doen als…' vraag, waarin je naar een fictieve, toekomstige situatie vraagt, is het als selecteurs vragen naar je ervaringen in het verleden. Als je tegenover minder ervaren selecteurs zit, kun je gemakkelijk voor jezelf een brug slaan naar wat je gedaan hebt in vergelijkbare situaties. Dat praat voor jezelf gewoon makkelijker, want je weet dan waar je het over hebt.
Check, check en dubbelcheck wat de commissie weten wil
Om te voorkomen dat je een antwoord geeft op een vraag in een selectiegesprek dat geen antwoord is, is het van belang vooraf te checken wat de ander bedoelt met de vraag. Waar is de selectiecommissie naar op zoek? Als je dat niet heel precies weet, loop je het risico een antwoord te geven dat niet het antwoord is op de vraag die de commissie graag beantwoord wil zien. Vraag daarom om verduidelijking als het je niet helemaal 100% duidelijk is waar de commissie naar op zoek is.
Tien succesverhalen
Beantwoord vervolgens die vraag zo goed mogelijk met voorbeelden uit je verleden. Om dat voor jezelf gemakkelijker te maken kun je het handigst voor jezelf een overzicht maken met tien succesverhalen uit je werk. Tien situaties waarin jij op je best was. Je maakt het jezelf dan in het gesprek veel gemakkelijker om allerlei verschillende soorten vragen te beantwoorden omdat je uit die tien succesverhalen kunt putten.
Neem het initiatief!
Kom je dus een keer tegenover een minder ervaren selectiecommissie te zitten, neem dan het initiatief om jezelf te laten zien aan de hand van jouw ervaringen, nadat je heel zorgvuldig hebt afgestemd wat de commissie weten wil. Beantwoord de 'Wat zou je doen als...' vraag met: "Wat ik zou doen als ik in die situatie terechtkom, weet ik niet precies, maar ik heb wel een vergelijkbare situatie meegemaakt en toen heb ik..... gedaan. En je zult merken, dat je gesprekken betere resultaten gaan opleveren.Toe aan een volgende stap in je loopbaan?
Ook in je werk is zingeving belangrijk. Zonder zingeving verlies je snel je energie in wat je aan het doen bent. Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!
Toe aan een volgende stap in je loopbaan?
Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?
Website-reacties op dit artikel
Sjoukje op dinsdag 2 oktober 2012 om 21:33
Heel waardevol bericht. Zo had ik het nog niet bekeken.