In een selectieprocedure kom je meestal drie verschillende soorten gesprekken tegen: Een oriënterend gesprek, een sollicitatiegesprek en een arbeidsvoorwaardengesprek.
Oriënterend gesprek
Het eerste oriënterend gesprek wordt vaak door iemand van de afdeling personeelszaken en/of een leidinggevende van de afdeling gevoerd. In dit gesprek wil de werkgever nagaan wie je bent qua persoonlijkheid, of je in de organisatie past en natuurlijk ook of je de functie in potentie zou kunnen vervullen.
Selectie potentiële kandidaten
In deze eerste ronde wordt een selectie gemaakt van potentiële kandidaten voor een tweede ronde. Jij als kandidaat kunt dit gesprek gebruiken om voor jezelf na te gaan of jij in deze organisatie wilt werken en om meer informatie te krijgen over de organisatie en de aangeboden functie/baan.
Sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek is in het algemeen met de leidinggevende, maar vaak zijn ook andere mensen aanwezig, bijvoorbeeld van de afdeling of van collega teams en iemand van de afdeling personeelszaken. In dit gesprek wordt getoetst of je past in het team.
Ben je in staat de functie te vervullen?
De werkgever zal aan de hand van dit tweede gesprek willen beoordelen of je in staat bent de functie naar behoren te vervullen. Jij als kandidaat kunt dit gesprek gebruiken om antwoorden te krijgen op jouw vragen ten aanzien van het werk. Wat houdt de functie precies in, wat moet je meenemen, waar moet je tegen kunnen? Wat zijn de ontwikkelingen in het werkveld? Waar ligt de grootste prioriteit? Enzovoorts.
Arbeidsvoorwaardengesprek
In het arbeidsvoorwaardengesprek vinden de onderhandelingen plaats over de arbeidsvoorwaarden. Dit gesprek gaat over de contractvorm, het salaris en overige secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskosten, bonussen en dergelijke. Dit gesprek is bedoeld om voor beide partijen een win-winsituatie te creëren ten aanzien van de voorwaarden waaronder beide partijen het contract met elkaar aangaan. En dat gaat niet alleen over het salaris, maar ook over allerlei andere afspraken, zoals werktijden, vakantiedagen, reiskosten, thuiswerken en dergelijke.
Contract
In de afgelopen jaren is er een aanzienlijke flexibilisering van de arbeidsmarkt geweest. Dat heeft er toe geleid dat er nog maar weinig bedrijven zijn die direct een vast contract aanbieden. Vaak wordt er eerst een contract van een jaar afgesloten wat soms nog een paar keer verlengd wordt voordat er een vast contract wordt afgesloten of voordat het contract van rechtswege verloopt. Ook meer flexibele vormen van contracten kunnen worden aangeboden. Soms word je eerst via een uitzendbureau of een detacheringsbureau tewerkgesteld.
Toe aan een volgende stap in je loopbaan?
Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?