Curriculum Vitae: Excellent en creatief!
13 juli 2013 

Curriculum Vitae: Excellent en creatief!

Ik wil je uitnodigen om in je hoofd een beeld te creëren van jouw laatst gemaakte cv. En stel jezelf de vragen: Straalt mijn cv uit dat ik een krachtige en gedreven medewerker ben? Presenteer ik door mijn cv mezelf als een, creatief, kleurrijk en interessant persoon? Straalt mijn cv uit dat ik plezier heb en creatief ben in mijn werkleven? Deze vragen zijn handig om aan jezelf te vragen wanneer je gaat solliciteren.  Als jij iemand bent die wel creatief is en wel plezier hebt in je werkleven laat het dan zien aan de buiten wereld. En het beste om dit te uiten is in een excellent en creatief cv. 

Wie en wat ben jij?

De meeste mensen denken dat een cv zwart-wit moet zijn, en alleen maar gepaste inhoud moet hebben. Jarenlang heeft het bedrijfsleven zo gedacht, en we trapten er allemaal in. We schatten een cv verkeerd in. Een cv staat voor wie jij bent en hoe jij jezelf wilt presenteren aan het bedrijfsleven. Je kan een cv zien als een visitekaartje. Ik neem als voorbeeld een grafisch vormgever. Grafisch vormgevers zijn vaak creatief en ruime denkers, en kunnen tot op het puntje precies zijn.

Saai of kleur?

Als het bedrijf van deze vormgever een super saai zwart-wit visitekaartje ontvangt, dan denkt de werkgever al snel, wat een saaie boel. Dit geldt net zo goed als je wilt solliciteren naar een baan als lerares of verpleegster en aankomt zetten met een zwart-wit A4’tje waar geen kleur in te bekennen is.

Je CV is je eerste indruk

Je cv is een belangrijk onderdeel van hoe jij jezelf wilt neerzetten, wilt verkopen op de arbeidsmarkt. Recruiters en selecteurs kijken eerder naar een cv dan naar een brief. Dat is ook wel logisch, want als je meer dan honderd mensen moet gaan vergelijken (en dat gebeurt in deze markt veelvuldig), dan kun je het je niet permitteren om heel veel tijd in al die brieven te steken. Uit de cv's wordt een eerste selectie gemaakt en daarna worden de brieven bekeken. Dat betekent dus dat die eerste indruk van je cv uitermate belangrijk is.

Moeilijk, moeilijk, moeilijk

Als je nu in je hoofd denkt dat een origineel cv maken moeilijk is, dan is het ook moeilijk. Maar hoe moeilijk kan een cv over jezelf maken zijn, als jij zelf weet wie je bent en wat je kunt? Om je toch een beetje op weg te helpen heb ik in dit artikel vier voorbeelden van creatieve cv’s toegevoegd. Met daarbij een simpele handleiding speciaal voor jou hoe je een creatief cv maakt. Om een creatief cv te maken is het handig om een basisthema te kiezen voor je cv. Dit basisthema kan je kiezen door bijvoorbeeld te kijken naar het beroep waarnaar je solliciteert of  wat jouw hobby of passie is.

Creatieve stijlen

Om je een beetje op weg te helpen kun je ook voor een bepaalde stijl kiezen:

  • eigentijds en hip
  • formeel en professioneel
  • kleurrijk
  • organisch, open minded
  • brutaal, humoristisch
  • toegankelijk, laagdrempelig
  • zakelijk
  • out-of-the-box

Speel met de inhoud

Voor de inhoud van je cv’s denk je misschien dat het standaard moet zijn, met: personalia,  loopbaan, opleiding, referenties. Maar daarmee voldoe je inderdaad alleen maar aan een standaard. Als je wilt opvallen tussen de honderden sollicitanten, zul je jezelf toch op een onderscheidende manier moeten laten zien. Daarom is het handig om in een creatief cv met de inhoud te ‘spelen’. Maak er bijvoorbeeld een lang verhaal van of begin met een leuke grap die je altijd zo goed kan vertellen. Zorg er wel voor dat je de inhoud daadkrachtig formuleert en de lezer stimuleert en uitnodigt om verder te lezen.

Aan de slag!

Mooie en creatieve stijlen voor je cv kun je gewoon vinden op het internet. In google komen honderden cv’s voorbij als je creatieve cv’s in typt. Vaak zie je dat mensen een mooi plaatje als achtergrond gebruiken, of juist veel met kleuren spelen die in verschillende lijnen lopen. Als je voor jezelf een thema hebt gekozen, dan kun je op de website: sxc.hu gratis foto's downloaden. Ook op freedigitalphotos.net kun je gratis foto's downloaden. Op deze laatste website is het formaat van de foto's die je gratis kunt downloaden weliswaar niet zo groot, maar wellicht kun je er toch wat kleinere foto's gebruiken om je cv op te leuken. 

word

Maken in MS Word

Als je een mooie afbeelding hebt gevonden of een mooi kleuren pallet dan kun je het programma Word openen. We kiezen voor word omdat het een handig programma is waar veel mensen mee kunnen werken. Als je al gevorderd bent en verstand hebt van andere of betere programma’s is dat natuurlijk ook goed.

 

 

Je begint met het uitkiezen van een liggende pagina of een staande pagina, dat doet je onder het kopje indeling. Als je deze hebt gekozen kies je vervolgens voor de opmaak van het blad.

  

Als je een afbeelding als achtergrond wilt hebben begin je bij het kopje indeling. Je gaat dan naar pagina-achtergrond, en kiest watermerk. Bij een watermerk kan je een afbeelding achter de tekst vast zetten. Je kiest jou opgezochte afbeelding uit je bestanden. 

  

Bij een watermerk kan je ook kiezen of je de afbeelding wat waziger wilt hebben of gewoon scherp. Op deze twee foto’s zie je dat. 

 

Hierboven zie je ook een balk waar je een percentage in kan voeren voor hoe groot de afbeelding moet verschijnen op de achtergrond. Als je afbeelding voor jou perfect is kun je op OK drukken.

 

 Zo ziet het er uit als alles goed is gegaan. De afbeelding is vergroot op de pagina en staat vast.

 

Als je met felle kleuren en lijnen wilt gaan werken begin je bij het kopje start. Je gaat dan naar invoegen, hier zie je verschillende invoeg mogelijkheden zoals tekst vak, vorm en afbeelding. 

Bij een ontwerp met veel lijnen en kleuren is het handig om eerst de tekst vakken in te voegen. Dit zijn de vakken waar je de tekst in plakt. Als je een tekst vak hebt gemaakt zie je een kopje opmaak verschijnen. Hier kan je het vak een mooie kleur geven of de randen versieren. Als je vormen of afbeeldingen wilt invoegen werkt dat het zelfde als de tekst vakken. In bovenstaande afbeelding zie je de plek waar je tekstvakken kan invoegen. Als je een tekstvak hebt geplaatst kun je hem daarna ook nog opmaken, bijvoorbeeld een andere kleur geven of een gekleurde rand.

Als je bijna alle tekst vakken en hebt geplaatst kan je beginnen met het invoegen van de tekst. Met de tekst kan je ook gaan spelen. Bij het kopje lettertype zie je verschillende knoppen waarmee je het lettertype kunt veranderen. Gebruik bijvoorbeeld bij belangrijke dingen, of leuke dingen een dik gedrukt lettertype. En bij en mooie zin schuin gedrukt lettertype. Je kan ook gaan spelen met de grote en de kleur van de letters.

Om je cv nog mooier te maken kun je er ook leuke figuren in plakken of lijnen die scheidingen aanbrengen tussen teksten. Je kunt ook een mooie foto van jezelf invoegen of andere leuke en relevante afbeeldingen. Deze figuren en afbeeldingen kun je net als een tekstvak opmaken met kleuren en effecten.

Je kunt ook gebruik maken van verschillende lettertypen. Gebruik bijvoorbeeld voor je naam grote en statige vet gedrukte letters. Of voor een mooie spreuk of levensmotto een handgeschreven lettertype. Hieronder zie je de tabel waarin je het lettertype kunt aanpassen.

Hier zie je een klein begin van een creatief cv.

 

 

Maak het je cv origineel en gebruik al je creatieve verstand, succes!

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen