Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?!
23 september 2011 

Assertiviteit: Kan ik er wat aan doen?!

Verzwakkend taalgebruik

Hoe je je over jezelf voelt is voor een belangrijk deel geconditioneerd door middel van taal. Als je tegen jezelf zegt: Ik kan het niet, zeg je feitelijk tegen jezelf dat je geen macht/controle hebt over wat er in je leven gebeurt. Je verklaart jezelf tot slachtoffer van de door jouzelf gecreëerde omstandigheden.

Ik doe het niet

Ik 'doe' het niet daarentegen geeft een keuze weer. Daarom is het sowieso handiger om Ik kan het niet uit je woordenboek te schrappen. Niet alleen is het effect daarvan in de buitenwereld zichtbaar en merkbaar, maar ook je onbewuste pakt er wat van mee.

Herhaling is wat telt

Je onbewuste gelooft alles wat je zegt, niet zozeer dat wat klopt, maar dat wat het vaakst herhaald wordt. Ik kan niet op tijd komen of: Ik heb geen tijd is een 'leugen'. Feitelijk is het zo dat je wel op tijd kunt komen, maar dat je er bewust of onbewust voor hebt gekozen dat niet te doen. Je hebt iets anders prioriteit gegeven. Je hebt gekozen iets te doen wat je belangrijker vindt.

Ik zou het eigenlijk niet moeten doen

Daarmee wil ik niet promoten dat het altijd handig is om het op die manier in de buitenwereld te communiceren, maar wel om je ervan bewust te zijn, dat jij altijd keus hebt. Een andere gedachte die je verzwakt is: Ik zou het eigenlijk niet moeten doen. Ook hiermee maak je jezelf wijs dat je geen keus hebt. Ik zou het kunnen doen, klinkt veel krachtiger.

Negatieve emoties

Zou moeten levert  vaak schuldgevoel, bezorgdheid en andere negatieve emoties op. Steeds als je zegt dat je iets zou moeten, ontneem je jezelf een deel van je kracht. Ik kan er niks aan doen is er nog zo een. alweer verklaar je jezelf tot volkomen hulpeloos en machteloos.

Verantwoordelijkheid nemen

Het voelt echt beter om volkomen de verantwoordelijkheid te nemen voor wat er in je leven gebeurt. Hoe voelt bv: Ik kan er niks aan doen dat ik ziek ben geworden, of: ik kan er niks aan doen dat ik mijn baan ben kwijt geraakt.

Vooruit denken

Als je de verantwoordelijkheid neemt voor wat er in je leven gebeurt, dan kun je ook vooruit gaan denken op hoe je vervelende situaties voortaan het hoofd kunt bieden. Over je ziek zijn kun je jezelf afvragen: Wat kan ik doen om me gezonder te voelen? Of: wat kan ik doen om te voorkomen dat ik weer ziek word?

In Control

Je zult verrast zijn door de antwoorden die er dan komen, zoals: ik kan stoppen met roken, ik kan gezonder gaan eten, ik kan meer beweging nemen, ik kan meer ontspanning nemen, etc. Het gevolg is dat je je veel meer in control zult voelen en dat voelt echt stukken beter.

Vervang je verzwakkende gedachten door sterkere

Kijk voor jezelf eens bij onderstaande andere verzwakkende zinnen, hoe je ze kunt omzetten in versterkende. De kunst is vervolgens je steeds bewuster te worden van wat jij allemaal zegt en herhaalt, zodat je het om kunt zetten in versterkend taalgebruik. Maak ze zo daadkrachtig mogelijk, zodat je je ook zo kunt gaan voelen.

 • Ik moet
 • Ik zie een probleem
 • Ik ga het proberen
 • Ik vind het een beperking
 • Ja, maar
 • Ik weet het niet hoor,
 • ik twijfel
 • Ik kan niet
 • Ik vind het moeilijk of lastig omIk zou willen
 • Het is onmogelijk om
 • Misschien
 • Eigenlijk
 • Het/jij maakt mij, etc.

Schrijf mee! 

Weet jij nog meer van dit soort verzwakkende zinnen of heb je ervaring met de gevolgen van verzwakkend taalgebruik? Vul de zinnen dan aan met jouw ervaring onderaan dit artikel. En geef anderen de kans daarin te delen en van te leren!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen