Mindfulness: Grenzen en je lijf

Overal kom je grenzen tegen. In je werk en je relaties. Misschien zelfs in je jezelf omdat je van alles leuk vindt. Iedereen op zijn eigen gebied en overal anders. Je lichaam is een geweldige graadmeter voor het stellen van grenzen. 

Je lichaam als controlelampje

Als je hooggevoelig bent of in een burn-out zit ervaar je bv.meer prikkels en ook meer grenzen in je lichaam. Je zit er anders bij wanneer je iets leuk vindt dan wanneer je iets niet leuk vindt. Het voelt dan ook gewoon anders in je lijf. En om dat voelen gaat het precies bij het stellen van grenzen. Wat voel je in je lijf? Je lichaam werkt als het controlelampje in je auto. Wat heeft jouw autootje nodig als het lampje gaat branden?

Trouw aan jezelf en je eigen gevoel

Trouw aan jezelf en je eigen gevoel blijven is waar het om draait. Iedereen heeft andere en unieke grenzen. Iedereen heeft ook iets anders nodig om zich goed te voelen. Waar jij je goed bij voelt, kan voor een ander wel zwaar over zijn grens zijn en andersom. Soms leidt dat tot onbegrip. Vooral als de communicatie te wensen over laat. Wat daarin kan helpen om je grenzen te durven stellen is dat je je realiseert dat grenzen niet tegen een ander gericht zijn, maar vóór jezelf. Ga je bij het stellen van grenzen ook nog uit van win-win dan kun je veel oplossen.

Bewust worden van grenzen

Hoe kun je je meer bewust worden van grenzen in je lichaam. Grofweg zijn er twee categorieën mensen die last hebben van het onvoldoende trekken van grenzen. Zij die de grenzen wel voelen en er toch overheen gaan en zij die de grenzen gewoon niet voelen. Wanneer je je niet bewust bent van wat je voelt in je lichaam, ervaar je je grens ook niet op tijd en zul je er waarschijnlijk sneller over heen gaan. Wat je kan helpen om je meer bewust te worden van je grenzen is er voor te kiezen regelmatig (bv. drie keer op een dag voor de maaltijd) letterlijk stil te staan bij de vraag: Hoe voel ik me nu?

Eerder ingrijpen voordat er schade ontstaat

Hierdoor kun je eerder ingrijpen als het net even iets minder met je gaat. Neem je hier niet regelmatig de tijd voor, dan gaat op een gegeven moment het waarschuwingslampje branden en dan is er waarschijnlijk al enige schade aangericht of zit die schade er aan te komen.

Letterlijk stil staan

Merk je dat je wat gespannen raakt of zijn er dingen waar je je niet goed over voelt, sta er dan eens bij stil wat het met je doet. Als je merkt dat je negatief aan het denken bent bv. kijk dan of je je denkpatroon om kunt gooien. Regelmatig ademhalingsoefeningen doen, al of niet geleid mediteren zijn ook vormen van goed voor jezelf zorgen die maken dat je beter in balans blijft.

Ik voel de grens wel, maar luister er niet naar

Voel je de grens wel, maar ga je er toch overheen, doe dan eens de volgende oefening:

Hoe ziet je leven er uit als je twintig jaar lang niets verandert?

Stel jezelf eens voor hoe je leven er over een jaar, vijf jaar, tien jaar en twintig jaar uit ziet als je niets verandert. Sta eens stil bij het gevoel dat dit oproept. Hoeveel last heb je er dan van dat je die grenzen niet trekt? Wat zie je in die situatie, wat voel je en wat zeg je tegen jezelf in die situatie? Wat is er in die tijd met je lichaam gebeurt? Wat is er met je relaties gebeurt en wat voor voorbeeld ben je voor je kinderen als je kinderen hebt?

Hoe ziet je leven er uit als je wel grenzen gaat stellen?

Wanneer je je stevig hebt verbonden met het (waarschijnlijk vervelende) gevoel, schud je jezelf even los. Ga even uit die innerlijke staat vandaan en stel jezelf dan eens de situatie voor dat je wel verandert. Dat je vanaf nu goed voor jezelf zorgt. Op tijd je grenzen trekt en doet wat nodig is om in balans te blijven. Hoe ziet je leven er dan over een jaar, vijf jaar, tien jaar en twintig jaar  uit? Hoe is het in die situatie met je energie, je lichaam, je relaties, je werk en je voorbeeldrol naar je kinderen?
Beter toch?

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen