Goedmaken? Hoe doe je dat?
Je hebt al meer dan drie weken ruzie met je vriendin en je denkt dat het nooit meer goed gaat komen. Het was TE ERG wat er tussen jullie is gebeurd. Of jij nu iets hebt gedaan wat niet helemaal door de beugel kon. Of dat de ander dat heeft gedaan. Of misschien beiden wel. Of dat je alleen maar weet dat het mis ging en geen idee hebt waarom ze zo overtrokken reageerde. Maar meestal is er in ieder geval sprake van dat een van jullie beiden of allebei getriggerd zijn geraakt.
Zo boos
Met getriggerd bedoel ik dat wat de ander deed of zei zoveel pijn deed dat je ZO BOOS werd dat het in ieder geval op dat moment niet goed kwam. Vrijwel altijd is er dan sprake van projectie. Dat betekent dat er waarschijnlijk sprake is van oud zeer of dat de ander iets doet of zegt wat raakt aan een deel van jezelf dat je in jezelf ontkent. Maar daar wil ik het deze keer niet over hebben. De vraag voor nu is: Hoe maak je het weer goed, als je denkt dat het niet meer goed kan komen?
Zo maak je het weer goed:
- Om te beginnen moet je al je moed bij elkaar rapen. Je zult de confrontatie aan moeten met je angst voor afwijzing. Want de kans is aanwezig en misschien wel reëel dat je vriendin niet direct staat te juichen als je haar opzoekt. Maar jij zult hoe dan ook die tijger in de ogen moeten kijken en bereid moeten zijn die afwijzing indien die zich voor doet te incasseren. En je mag je daar vervelend bij voelen. En huilen en boosheid zijn ook oké. Zelfs als je nu nog denkt dat je nooit meer met haar praten wilt, is dat best probeer het dan toch. Want wat je nu denkt en voelt zijn allemaal normale reacties op een ruzie. Maar wat minsten even belangrijk is, is dat je je realiseert dat je je vriendschap niet op wilt geven voor een ruzie, die hoogstwaarschijnlijk is gebaseerd op een of andere vorm van miscommunicatie. En nu niet meteen in de weerstand schieten, want die kans is echt heel groot.
- Maak het goed. Zet de stap. Kom uit je comfortzone. En of je dat eerste contact nu via de telefoon, brief, mail, kaartje of face to face doet is niet zo interessant. De keus daarin is aan jou. Elk medium kent zijn voors en tegens. Maar kom in ieder geval in actie als je vriendin dat nog niet heeft gedaan.
- Vraag de ander wat de reden is dat ze doet wat ze doet. Vraag of er iets is dat je hebt gedaan wat haar heeft geraakt. En vraag ook of en zo ja hoe je dat goed kunt maken. Vraag net zolang door totdat je precies weet wat de ander zo overstuur maakt. Je zult namelijk eerst moeten luisteren voordat de ander naar jou kan luisteren.
- Los het op. Laat de ander haar verhaal vertellen. Inclusief alle pijn, verdriet, frustratie, boosheid, irritatie, enzovoorts. Benoem het gevoel dat je bij de ander ziet en ervaart. Zeg maar gewoon: Ik zie of ik begrijp dat je je gefrustreerd voelt. Meestal geeft het veel ruimte als je de emoties benoemd hebt en daar begrip voor hebt getoond. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je er net zo over denkt als de ander. Maar waar het vrijwel altijd om gaat is dat de ander (en jijzelf ook) erkenning wil voor zijn of haar gevoelens en behoeften!
- Blijf net zolang in gesprek totdat jullie je problemen hebben opgelost. En zorg dat je zo snel mogelijk erna weer samen iets leuks gaat doen. En vertel haar dan hoe belangrijk ze voor je is en hoeveel je om haar geeft.
Tips
- Mocht je vriendin vastbesloten zijn de vriendschap te willen beëindigen, dan zul je die beslissing moeten respecteren. Als dat voor jou lastig te verteren is, kun je de ander wel vragen of wat er is gebeurd echt zo belangrijk is om jullie vriendschap voor te offeren.
- Als jullie probleem op de een of andere manier is op te lossen doe dat dan.
- Als je iets onhandigs hebt gedaan waar de ander veel last van heeft, zet dan die extra stap. Koop die mooie bos bloemen en trek het boetekleed aan.
- Soms is het ook belangrijk om een time-out te nemen. En de ander even af te laten koelen. Zodat zij ook weer bij zichzelf kan komen. Door de projectie stapt zij of stappen jullie beiden in een ‘verhaal’, wat meestal veel emoties oproept, maar wat uiteindelijk ook altijd iets over degene met de emotie zegt. Geef de ander daar even de tijd in. Als de ander vervolgens toch niet reageert op je excuses, zoek dan een week of twee weken later nogmaals contact. Maar val haar daar niet continu mee lastig.
- Wees zorgvuldig en positief in je taalgebruik. Word niet gemeen. Vloek en schreeuw niet, want daar maak je het alleen maar erger mee. Maak je punt op een respectvolle en beleefde manier.
- Wees waar nodig hard op de inhoud, maar zacht op de relatie. Wees dus duidelijk, maar houdt het belang van jullie verbinding, jullie relatie op de eerste plaats.
Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?
Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?