Effectiviteit: Doelen bereiken
27 november 2009 
in Doelen

Effectiviteit: Doelen bereiken

Om je doel te kunnen bereiken moet je het op zijn minst duidelijk voor ogen hebben. Waarom? Stel je het volgende maar eens voor:
Een boogschutter heeft 20 doelen voor zich staan. Hij doet zijn ogen dicht en schiet. Wat denk je dat er dan gebeurt? Misschien raakt hij een van de doelen, maar misschien ook niet. Wat is daar het probleem in? Wat maakt het uit welk van de doelen hij raakt? In principe niets.

Wedstrijd

Maar als de boogschutter aan een wedstrijd meedoet en hij wil winnen, dan moet hij het midden van doel nummer 12 raken. En de kans dat hij met zijn ogen dicht doel nummer 12 in de roos raakt is vrij klein. De kans dat hij gaat winnen daardoor ook. Doe eens mee met het volgende experiment.

Experiment 1 Ogen dicht

Ga in het midden van de kamer staan en zorg dat je voldoende ruimte om je heen hebt. Kies nu één van de voorwerpen op de muur uit. Dit is je doel. Doe nu je ogen dicht en draai een keer of vijf in het rond. Met je ogen dicht loop je nu in de richting van waar jij verwacht dat je doel is.

Hoe dicht was je bij je doel?

Experiment 2 Ogen open

Nu sta je in het midden van de kamer en kiest hetzelfde doel uit. Draai nu een keer of vijf in het rond met je ogen open. Stop dan met draaien en kijk naar je doel en loop naar je doel toe. Hoe dicht ben je nu bij je doel?

Kies je doel

Natuurlijk brengt experiment 2 je in 100% van de gevallen bij je doel, waar experiment 1 dat zelden doet. Toch deed je het belangrijkste voordat je rondjes ging draaien. Je koos je doel! De meeste mensen stellen geen doelen of ze doen het maar half-half. En daarmee blijven ze vaak zitten waar ze zitten en komen nauwelijks vooruit. Dus kies in ieder geval je doel, hoe groot of hoe klein ook. Met het principe van altijd doorgaande verbetering kom je altijd veel verder dan je denkt!

Wat kun je doen om in actie te komen?

Schrijf voor jezelf twee beslissingen die je tot nu toe hebt uitgesteld op die, als je besluit ze nu te doen, een verandering in je leven teweeg brengen.

  1. Neem het besluit ze nu te doen en onderneem onmiddellijk een eerste actie. Kom in beweging! Schrijf de eerste paar stappen die je gaat ondernemen op.
  2. Wat zijn drie simpele dingen die je onmiddellijk hier en nu kunt doen en die je nieuwe beslissing ondersteunen?
    Besluit je bv. om te stoppen met roken, wat ga je dan doen met de sigaretten die je nu in huis hebt? Wie ga je bellen? Met wie sluit je een verbond? Wie ga je hierover een brief schrijven? Wat ga je in de plaats van je oude gedrag doen?
    Schrijf op wat je nu meteen kunt doen en doe het ook.

Doel en actie

Door jezelf een doel te stellen en onmiddellijk in beweging te komen vergroot je je motivatie om in actie te komen en te blijven.

1. Twee beslissingen die ik al een poosje heb uitgesteld en die, als ik ze nu neem, mijn leven zullen veranderen.


2. Drie simpele dingen die ik nu meteen kan doen en die consistent zijn met mijn twee nieuwe beslissingen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

Coaching?

Wil je ook leren moeiteloos je doelen te bereiken? Meld je dan nu aan voor individuele coaching. De gesprekken vinden plaats op de Struikheide 17 in Heerenveen.

Transformatie

Gratis e-book Van Wens naar Werkelijkheid downloaden?

Meer informatie over hoe je doelen stelt en hoe ze moeiteloos te bereiken? Vraag dan mijn gratis e-book Van Wens naar werkelijkheid aan!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen