Eet je kikker eerst op!

Geluk ervaren ontstaat door de aanmaak van het gelukshormoon endorfine in je lichaam. Dat is een stofje dat er voor zorgt dat je je blij, positief en optimistisch voelt. Dat stofje maak je dus zelf aan en je hebt er ook zelf invloed op om het aan te maken. Endorfine maak je vooral aan als je sport. Maar ook als je seks hebt, drugs gebruikt of als je werkt met lijstjes.

Ontwenningsverschijnselen

Als je wel eens sport dan weet je vast wel dat je je na het sporten vaak een stuk beter voelt. En wanneer je gedurende een langere periode op regelmatige basis sport en je stopt er dan ineens mee, dan is dat niet alleen fysiek ontwennen, maar ook mentaal. Je gaat het goede gevoel wat je erdoor kreeg, missen. In die zin is het een stofje wat verslavend werkt.

Lijstjes en endorfine

Maar hoe zit dat nu met lijstjes? Het is gebleken dat ook het werken met lijstjes zorgt voor de aanmaak van endorfine. Als je opschrijft wat je van plan bent te gaan doen en je doet het ook, dan zorgt het afstrepen van wat je gedaan hebt er ook voor dat je endorfine aanmaakt.

Afspraak met jezelf

Je gaat je niet alleen beter voelen omdat je gedaan hebt wat je wilde doen, maar ook omdat je je afspraak met jezelf bent nagekomen. Deze manier van werken zorgt er ook voor dat je een groter gevoel van controle over je leven krijgt. Je voelt dat je zelf grip krijgt over wat er gebeurt in jouw leven. En ook daar krijg je weer een beter gevoel door en je zelfvertrouwen neemt er door toe.

Rust in je hoofd

Werken met lijstjes heeft nog een ander voordeel. Opschrijven wat je wilt of moet gaan doen van jezelf, zorgt er namelijk ook voor dat er geen ruis in je hoofd blijft. Je hoeft niet steeds te onthouden wat je allemaal moet doen. Want je hebt het opgeschreven en kunt het daardoor ook loslaten. Het resultaat daarvan is meer rust in je hoofd.

Wanneer lijstjes maken?

Opschrijven kun je dagelijks doen, maar zeker ook voor de lange termijn. Alles wat een bepaalde vorm van overzicht en plannen vraagt, kun je opschrijven. Of je nu op vakantie gaat, je dag wilt inplannen, of je 100 wensen voor je leven opschrijft. Lijstjes zorgen voor overzicht en een geluksgevoel als je doet wat je met jezelf hebt afgesproken.

Leven bij de dag en toch lijstjes?

Het afstrepen van een aantal wensen op mijn 100 wensenlijst van het afgelopen jaar zorgde bij mij ook voor een blij gevoel. Ik ben heel lang nooit zo’n planner geweest en nog niet zo. Ik leef graag bij de dag en het moment en voel me daar goed bij. Toch heb ik de afgelopen jaren wel geleerd dat juist het op bepaalde momenten nadenken over hoe je je leven wilt vormgeven, wat je wilt creëren in je leven voor een heel bijzonder goed gevoel kan zorgen. Ik ben geen slachtoffer van mijn omstandigheden meer. Ik creëer wat ik wil dat er in mijn leven is. Ik focus daarbij op mijn doel en laat het resultaat los. Want het resultaat heb ik niet altijd in de hand. Maar door consequent mijn aandacht te richten op wat ik wil dat er in mijn leven is, manifesteert het zich min of meer als vanzelf en moeiteloos. Lijstjes helpen mij daarbij.

Hoe doe ik dat dan met die lijstjes?

Als je nog niet zo gewend bent om met dagelijkse todo-lijstjes te werken, dan kun je het best beginnen met de dingen die je leuk vindt op je lijst. Want dan ervaar je als eerste dat het werkt om met lijstjes te werken en voel je het goede gevoel wat daarmee samenhangt. Werk je er al met lijstjes, dan kun je overwegen om juist het tegenovergestelde te doen. Als je begint, met waar je tegenop ziet, dan hoef je je daar de rest van de dag niet meer druk over te maken. Brian Tracy heeft daar een heel boek over geschreven (Eat that frog). Als je je dag begint met je kikker op te eten, dan is dat maar weer klaar en kun je de rest van de dag aan de slag met dingen die je leuker vindt. Je voelt je dan blij met en trots op jezelf omdat je het lastigste eerst hebt gedaan en het toch maar weer even gedaan hebt. De rest is dan alleen nog maar leuker en beter. En ook hier geldt weer dat het je zelfvertrouwen laat groeien. Want je hebt dan ervaren: Ik kan het, ik wil het en ik doe het!

Jij en jouw lijstjes?

Werk jij al met lijstjes? Wat is dan jouw ervaring daarmee? Helpen ze je? Geven ze je overzicht? Of wat levert het jou op? Deel dat onder dit artikel en laten we ook nu weer van elkaar leren!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Karin op maandag 18 februari 2013 om 12:50
Leuk en herkenbaar artikel.
Dat wat het meest belangrijk is om te doen stel je vaak het langste uit. Het helpt je om te bedenken wat het je oplevert als je het WEL doet. Ik heb in een training Persoonlijke Effectiviteit ook het 'Slik die kikker' concept besproken. Als reminder kregen alle deelnemers een kikkersleutelhangertje mee. Grappig en effectief!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen