Communicatie: De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje)

Taal heeft een grote invloed op ons bestaan. We gebruiken haar onder andere om ons met andere mensen te verbinden en te communiceren. En niet te vergeten: Onze conditionering verloopt grotendeels via taal. Veel mensen denken in taal, anderen in beelden. Maar ook die beelden geven ze weer betekenis in de vorm van taal. Taal kan maken en taal kan breken. Taal kan verbinden en taal kan afstand veroorzaken. Maar altijd is taal belangrijk. Vooral als er dingen niet soepel lijken te gaan. 

Spiegel van de ziel

Seneca, een Romeins filosoof zei heel lang geleden al: Taal weerspiegelt de ziel. In taal liggen alle betekenissen die je geeft aan alles wat er in je leven gebeurt. Alles wat je in je leven ervaart heb je ooit via taal een betekenis gegeven. En die betekenis ben je je in het dagelijks gebruik meestal niet zo bewust. Je draait als het ware een computerprogramma af, zonder dat je daar zelf erg in hebt. En soms zit er een bug in zo'n programma en doe je iets dat niet of minder functioneel is. Het zijn zo van die alledaagse dingen waar je maar weinig bij stil staat maar die een grote impact kunnen hebben. Sommige woorden hebben meer impact dan andere. Kijk maar naar de onderstaande voorbeelden:

Vies rapport

Je twaalfjarige dochter komt thuis uit school met haar rapport. Zij heeft een dikke lach op haar gezicht terwijl zij het rapport aan je laat zien en de mooie cijfers die er in staan. Je bekijkt het rapport, glimlacht trots en zegt: “Dat is een prachtig rapport, maar er zitten jammer genoeg een paar vieze vingers op.

Je collega heeft je geholpen een rapport op te stellen. Je bladert het door en zegt: “Dat ziet er goed uit, maar ik zie wel dat ik het hier en daar wat zal moeten inkorten.”

Je hebt woorden gehad met je moeder en zegt tegen haar: “Ik hou van je mam, maar we hebben nog wel het een en ander uit te praten.”

Ontkennen en afwijzen

Bijna niet te missen in deze voorbeelden is de invloed van het woordje ‘maar’. Hoe vriendelijk je de woorden die er aan voorafgaan ook hebt uitgesproken, wat blijft hangen is wat er na het woordje maar komt. Maar - zinnen hebben meestal een ontkennend of afdingend effect. Meestal voel je er ook een vorm van weerstand in. Iemand die op jouw verzoek om morgen langs te komen ja, maar zegt roept bij jou geen gevoel op van een overtuigend ja. Eerder van een nee...

Ja maar, of nee?

Ja, maar wordt ook vaak als een indirecte manier gebruikt om nee te zeggen. Dat voelen we ook zo als iemand ja, maar zegt. We voelen dat het ja geen echte ja is, maar een verkapte nee. Als je een ja, maar ontvangt, dan voel je zelf ook dat de ander geen waarachtig ja inbrengt. Je voelt de weerstand, in feite de nee die in ja, maar zit. 

Verkapte nee

Misschien doe je het zelf ook wel. Ik betrap mezelf er ook nog wel eens een enkele keer op. Het is ook zomaar gezegd nietwaar? En op zich is het ook niet zo'n ramp hoor, maar.... Ha, daar is ie weer. Het is beter om je ervan bewust te zijn en als je opmerkt dat de ander moeite heeft om je reactie te ontvangen, ga dan eens bij jezelf na of je misschien in de ja, maar val bent gestapt.... En vraag jezelf dan eens af of je ja echt een ja was of eerder een verkapte nee... En als je ja, maar een nee is, zeg dan gewoon nee!

Hoe wel?

Wil je iemand bijvoorbeeld een compliment maken, laat het woordje maar dan weg. Geef je dochter het volle pond door te zeggen dat het een prachtig rapport is. Punt! Negeer de vingers. Die zijn niet belangrijk. Ook je collega kun je beter op een later tijdstip melden dat je haar werk wat wilt inkorten. Benoem eerst en alleen wat er goed is en tenzij je het echt niet kunt laten om nog iets aan te merken, doe het dan op een later tijdstip. 

Als het dan toch moet...

Mocht je in een bepaalde situatie toch nog iets willen melden let dan op je timing en vervang het woordje maar door ‘en’.  Je 'maar' vervangen door het woord 'en' laat hetgeen voor de 'maar' of 'en' werd gezegd in stand. Het ontkracht het niet, wat het woord maar wel doet. Je kunt je moeder dan bijvoorbeeld zeggen: Ik hou van je mam (‘en’ of stilte) we hebben nog iets uit te praten. Liever nog laat je als het even kan het woordje maar weg uit je gesprek. Vrijwel altijd wordt de erkenning die je wilt geven er door ontkracht.

E-book verbindende communicatie


Verbindende communicatie is de sleutel naar harmonie in je relaties. Als je zou weten en begrijpen wat er allemaal mis kan gaan in de onderlinge communicatie, dan mag het wel haast een wonder heten dat er ook nog zoveel goed gaat. Misschien ben je een natuurtalent in het communiceren en gaat het bij jou als vanzelf. Als dat niet zo is en je wilt begrijpen waarom en wilt weten wat je kunt doen om het beter te maken tussen jou en je partner, collega, kinderen, enzovoorts, download dan dit E-book Verbindende communicatie of een van mijn andere gratis E-books.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?