Assertiviteit: Onzekerheid Tips
Heb je wel eens een onzekere baby gezien? Ik niet in ieder geval. Jonge kinderen staan volkomen onbevangen in de wereld. Ze willen alles ontdekken en alles weten en kennen maar twee aangeboren angsten: De angst om te vallen en de angst voor harde geluiden. Wat je daaruit kunt afleiden is dat angst en onzekerheid iets is dat ergens in je leven wordt aangeleerd en iets is dat dan ook weer afgeleerd kan worden. Ergens in de ontwikkeling van je denken loop je als kind deuken en butsen op. En die deuken butsen zorgen ervoor dat je in bepaalde situaties op je hoede bent. Je bent als je last hebt van bepaalde angsten niet altijd en overal bang. Er zijn bepaalde beelden, geluiden of situaties die je angst triggeren. Je hersens werken associatief, wat zoveel betekent dat je in vergelijkbare situaties vergelijkbaar reageert.
Basis van onzekerheid
Of het nu om je uiterlijk, je intelligentie, je gedrag of iets anders is, ergens is er een gebeurtenis geweest die de basis vormt voor je onzekerheid. Misschien werd je gepest op school, misschien maakte een van je ouders een keer een onhandige opmerking. Of misschien heb je stelselmatig met onveiligheid te maken gehad in je leven. Er kunnen allerlei gebeurtenissen aan je angst ten grondslag liggen. Sommige dingen hakken er bij je in als kind en vormen de basis van je latere onzekerheid. Bekeken door de ogen van een volwassene stelt het vaak niet zo veel voor, maar door de ogen van een kind wel. Een kind is voor zijn overleving lang afhankelijk van zijn omgeving. Om te overleven leert het zich aan te passen of te vluchten in bepaalde situaties. Dat is op het moment dat een situatie zich voordoet functioneel gedrag, maar als volwassene vaak niet meer. Het gevolg: Je onzekerheid neemt toe.
Ook mooie mensen kennen onzekerheid
De maatschappij doet ook een duit in het zakje, want alles moet mooier, beter en sneller. En je hoeft niet te denken dat slimme of mooie mensen er geen last van hebben, want ook zij hebben last van onzekerheid. Ben je meer extravert en van nature duidelijk aanwezig in gezelschap, dan verberg je je onzekerheid lekker achter stoerheid of een grote mond. Ben je meer introvert en van nature rustig dan trek je je meer terug en word je steeds stiller. Er zijn maar weinig mensen die zich niet in bepaalde situaties onzeker voelen. Ook degenen die heel zeker lijken of die heel authentiek zijn, zullen soms momenten van onzekerheid en van angst hebben. Omdat we nu eenmaal allemaal ergens pijnervaringen hebben opgedaan in ons leven.
Niet de moeite waard
Wat meestal samen gaat met onzekerheid is een aangeleerde vorm van negatief denken. Aan de eerder genoemde nare gebeurtenis geef je een negatieve betekenis. En iedere volgende keer dat er iets vergelijkbaars in je leven voorbij komt, scannen je hersens de gebeurtenissen af om te kijken of ze iets dergelijks al een keer eerder hebben meegemaakt. Iedere keer dat er een dergelijke gebeurtenis plaats vindt wordt daarmee de verbinding in je hersens sterker, waardoor je er bijvoorbeeld steeds meer van overtuigd raakt dat je niet de moeite waard bent. Het is daarmee aangeleerd gedrag en kan ook weer afgeleerd worden.
Wat te doen?
Heb je soms of regelmatig last van angst of onzekerheid? De volgende tips kunnen je helpen:
- Accepteer je onzekerheid. Op dit moment is ze een deel van jou en hoort ze erbij.
- Maak gebruik van een voor jou passende affirmatie
- Leer je negatieve denken om te zetten in positief denken
- Ga voor jezelf na wat je wensen voor je leven zijn en visualiseer dat zoveel mogelijk
- Veroordeel de ander die het vervelende gevoel bij je oproept niet. Hij of zij is niet meer dan een spiegel voor je om je te laten zien dat je ergens een gevoelige plek hebt.
- Voel wat gevoeld wil worden, want alles waar je je tegen verzet blijft en wat je accepteert kan worden losgelaten.
- Beloon jezelf voor iedere kleine stap in de goede richting die je hebt gezet.
- Verander waar nodig je innerlijke staat
Ik onzeker? Helemaal niet!
Er was een tijd dat ik wel een soort van gespleten persoonlijkheid leek. Op mijn werk kwam ik heel zeker over, maar thuis was dat heel anders. Er waren destijds wel collega's die zeiden dat ze niet geloofden dat ik thuis onder de plak zat. Maar dat was wel zo. Ik vond mezelf lelijk, niet de moeite waard en zeker niet goed genoeg. Het geeft weer dat hoe je je voelt voor een belangrijk deel afhankelijk kan zijn van de context, van de omgeving waarin je je bevindt. Als je je tenminste nog niet bewust bent van het gegeven dat je zelf je werkelijkheid creëert. En dat was ik destijds in ieder geval nog niet. Nu weet ik dat die onzekerheid ook mijn vriendin met een boodschap is. Ik stuur haar daarom ook niet meer weg. Want ik wil graag van haar leren. Van haar horen wat ze me te zeggen heeft. Want ook al 'weet' mijn denken hoe bepaalde dingen in ons universum in elkaar zitten, het wil nog niet zeggen dat ik niks meer voel en geen lessen meer te leren hebt. Soms doen dingen nog steeds gemeen zeer. Maar er is een verschil. Ik verzet me er niet meer tegen. De weerstand is weg. En daardoor is het allemaal veel beter te verdragen. Ik mag zijn wie ik ben, in alles waar ik leuk in ben, maar ook in de dingen waar ik minder trots op ben, maar die wel bij me horen.
En jij?
Als je eerlijk en oprecht naar jezelf kijkt, wanneer ben jij dan onzeker? Wat heeft die onzekerheid je te zeggen? Wat is haar boodschap? Op welke manier is de ander een spiegel voor je?
Zelfvertrouwen voor vrouwen
Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.
Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?
Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?