Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze
17 februari 2012 

Assertiviteit: Goed genoeg is de beste keuze

De afgelopen decennia is de keuzevrijheid in onze wereld sterk toegenomen. Mede door de toegenomen welvaart kun je veel en vaak kiezen. Feitelijk valt er in ons huidige en voor sommigen overvloedige bestaan elk moment wel wat te kiezen. Je zou daaruit kunnen concluderen dat het ook een vergelijkbaar plezier oplevert.

Keuze leidt tot keuzestress

Toch is dat niet zo. Meer keuze leidt in de praktijk bij veel mensen juist tot twijfel, angst, onrust, teleurstelling, spijt. spanning, stress en tijdverspilling. Het wordt ook wel eens ‘kiespijn’ genoemd. Is het bijvoorbeeld nou zo leuk om uit duizenden banen te kunnen kiezen? Vrijheid van keuze kan voor veel mensen ook leiden tot keuzestress. De veelheid aan keuzes maken dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Wat zijn de verschillen tussen de keuzes en wat zijn de consequenties van al die keuzes?

Perfectionisme en keuze

Als je dan ook nog een beetje perfectionistisch bent, dan kom je er bijna helemaal niet meer uit. Want hoe kun je nu zeker weten dat de auto die je op het oog hebt ook voor jou de beste auto is? Of hoe weet je welke computer of printer voor jou de beste is? Er zijn tegenwoordig allerlei vergelijkingswebsites die een magere poging doen om wat licht te schijnen op de consequenties van de verschillende keuzes, maar het is ook niet veel meer dan dat. De mogelijkheden zijn zo groot dat het in veel situaties haast ondoenbaar is om alles mee te nemen in je afweging.

De eerste de beste keuze

Grofweg heb je twee soorten kiezers als je er een beetje zwart-wit naar kijkt. Je hebt Perfectionisten, die op ieder moment en in iedere situatie er het beste uit willen halen. Daarnaast heb je de mensen die goed, Goed genoeg vinden, die met de eerste de beste keus tevreden is. Ervaring leert dat de Perfectionist meestal net een betere baan, huis, auto en verzekering heeft. Alleen is hij daar minder blij mee dan degene die goed, goed genoeg vindt.

Keuze is niet bepalend

De Goed genoeg mens is zich ervan bewust dat het niet de keus is die bepalend is voor hoe je je voelt, maar wat je doet met de keus die je hebt gemaakt. De Goed genoeg mens weet dat uiteindelijk al zijn of haar keuzes bijdragen aan zijn of haar gevoel voor geluk. De Goed genoeg mens vraagt zich daarom ook bij iedere keuze af: Waar word ik het meest gelukkig van? En dat afvragen waar je het meest gelukkig van wordt, leidt uiteindelijk tot een groter gevoel van geluk dan het hebben van het mooiste, duurste of beste huis, keuken, auto, et cetera.

Keuze voor meer genieten

Behoor je tot de groep Perfectionisten en wil niet dat keuze voor jou een probleem is of wordt, dan is het belangrijk dat je leert om meer te genieten van Goed genoeg. Zo doe je dat:

  • Houd voor ogen dat er altijd een betere keus zal zijn en weet dat verder zoeken je veel tijd, moeite en energie kost die je ook aan andere dingen kunt besteden.
  • Stel voordat je kiest vast wat je doel is en vermijd zoveel mogelijk impulsaankopen. 
  • Gebruik je hoofd door alle voordelen en nadelen van de keuzes in kaart te brengen.
  • Luister naar je hart door jezelf af te vragen of de keuze ook goed voelt.
  • Ga niet achteraf twijfelen door jezelf voor te houden dat je het ook kunt ruilen. Praat je keuze gewoon goed, want dat leidt uiteindelijk tot een grotere tevredenheid met je keuze.  Alleen als je echt heel zeker voelt en weet dat je keuze toch niet bij je past, kun je terug komen op je beslissing.
  • Geniet vaak en veel van de voordelen van je keuze.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen