Angst nader bekeken

Gastartikel door Tineke

Ik heb onlangs gelezen dat 1 op de 5 mensen op enig moment in zijn of haar leven een angststoornis ontwikkelt. Ik schrok van het aantal. Het woord 'angst' roept vaak negatieve associaties op bij mensen. Zo ook bij mij, als ik bang ben, voel ik me niet fijn. Toch is angst wel degelijk een effectieve emotie. Want zonder angstgevoelens, heb je ook geen grenzen en zou je extreem gevaarlijke dingen kunnen doen. De angst die wij mensen over het algemeen ervaren, is dus toch soms effectief en het weerhoudt je om gevaarlijke dingen te doen. Zo weet je dat het niet handig is om je hand in het vuur te steken of je partner te bedriegen, uit angst dat hij je verlaat.

Weggaan

Ook weet je door angst dat je in sommige situaties maar beter zo snel mogelijk weg kunt gaan. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een agressief persoon, of iemand die niet agressief is maar je een 'angst' gevoel bezorgd. Dit angstige gevoel kan al ontstaan terwijl er nog niks feitelijks is gebeurd.

Lijken onder mijn huis

Iemand vertelde mij zonet dat er allemaal lijken onder mijn huis hebben gelegen. Daar word ik niet erg vrolijk van, sterker nog, ik schrok er heel erg van. Ik ben namelijk als de 'dood' (haha) voor enge dingen als lijken, geesten of de dood. Ik wil daar niks van weten. Maar nu ik er een artikel over schrijf besef ik me dat er waarschijnlijk overal waar je loopt wel iets vervelends kan zijn gebeurd. Daar valt niks meer aan te veranderen. Wel aan hoe ik ermee omga. Als ik zo naar huis ga, zal ik mij beseffen dat het een heel eng idee is, maar dat er bang voor zijn geen zin heeft. Dat ik dit 'feit' nu weet, betekent niet dat mijn huis ineens anders is, of hoeft te voelen.

Angst voor negatieve dingen

Toch is het voor mij en vele anderen soms erg lastig afsluiten voor negatieve dingen die angst oproepen. Hoe vervelend is het om een nacht slecht te slapen door angsten? Angst voor het niet halen van een deadline, angst voor weinig slaap, angst voor de wekker, of angst voor nog veel ergere dingen als de dood of ziekte.

Accepteer je angst

Angst leidt tot stress, en onder stress lijd je. En dat stress ongezond is, weten we allemaal. Ja, er is veel om bang voor te zijn als je tegenwoordig het nieuws volgt, of je bedenkt dat nog geen 70 jaar geleden een wereldoorlog is geweest. Er is zóveel om bang voor te zijn.... Als ik zo naar huis fiets (2:00 's nachts) kan me ook iets overkomen. Het kan altijd.

Laat je angst er zijn

Maar de kwaliteit van het leven gaat sterk omlaag als je je steeds laat leiden door angsten. Angsten mogen er zijn. Door je angst te accepteren, ben je al dichter bij geluk. Hoe meer je in verzet gaat tegen je angst, hoe groter hij wordt en hij zijn eigen weg zal gaan. Net zoals alles waar je energie in steekt: Het wordt groter. Meer weten over hoe dit mechanisme werkt? Lees dan verder in het artikel: Alles is energie en informatie

Van zaadje naar plantje

Baas over je angst

Dus het is niet handig om veel energie in je angst te steken. En vooral ook om er geen weerstand tegen te hebben. Weerstand tegen je angst maakt je angst groter! Daarom: Laat zijn wat er is. Als je bang bent, ben je bang en is dat wat er is. Je hoeft het niet kleiner te maken en niet groter te maken. Het is wat het is. Er zijn angstige gedachten en die geven je een angstig gevoel. Laat jezelf voelen wat die angst is, en laat hem daarna los.

 De invloed van je gedachten

Je gedachten bepalen je gevoelens, en dus ook je angstgevoelens. Wanneer jouw gedachten positief zijn en dus niet angst-gerelateerd, zul je minder gauw angst en stress ervaren. Het is soms erg lastig een gedachtepatroon te doorbreken. Maar toch is er iets aan te doen, en het gaat misschien met kleine stapjes. Betrap jezelf er iedere keer op als je je angstig voelt en doe je best iets te denken waar je rustig van wordt. Maak het allemaal niet zo groot, want soms heb je angst voor iets wat (nog) niet eens is. Je bewust worden van wat je denkt en voelt is heel belangrijk. Zorg ervoor dat de angst jou niet heeft, maar jij de angst hebt! Jij bent de baas over je eigen emoties. En dat kun je dus beïnvloeden door je gedachten zelf te gaan bepalen. Lees meer hierover in het artikel: De kracht van je gedachten.

Laat je angst voorbij drijven

Gedachten komen vanzelf, en je kunt ze zien als wolkjes: Soms komt er een hele donkere wolk in je hoofd voorbij, een hele vervelende gedachte. Daaromheen een aantal kleine witte wolkjes met lichte gedachten. Zie die donkere wolk weer voorbij waaien, zoals iedere wolk uiteindelijk doet. Voordat je iets kunt loslaten, moet je het eerst vastgepakt hebben. Dus: pak die angstgedachte, voel de angst en laat hem daarna weer gaan. Omdat je weet dat de angst niet helpend is. Wil je meer tips over omgaan met angst? Lees dan verder in het artikel: Angst, tips voor als je bang bent

Twee voeten die niet weten of ze links of rechtaf moeten

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen