Ademen, simpel maar lastig

Bewust ademen. Hoe simpel en tegelijkertijd soms zo lastig. Gewoon je adem volgen met heel je aandacht is een groot cadeau aan jezelf, maar met je opdringerige gedachten altijd in de buurt nog niet altijd zo simpel. En het is ook op een andere manier dubbel. Het in de mindfulness middel en doel tegelijk. Je adem volgen betekent dat je aandacht volledig is gericht op je ademhaling.  

Zaadjes en fruit

Je aandacht volgen zou je ook kunnen vergelijken met zaadjes en fruit. Je aandacht bewust op je ademhaling richten kun je vergelijken met zaadjes als het bijvoorbeeld is bedoeld om je concentratie te vergroten. 

100% leven in het nu

Aan de andere kant is je aandacht richten ook je leven voor de volle 100% in het nu leven. In die zin is het ook fruit. Door je focus op je ademhaling verspil je minder aandacht. Je zult minder afwezig zijn en minder achteloos en juist meer en meer bewust. Het maakt het mogelijk om elke minuut, elke seconde bewust en volledig te leven.

Adem als verbindende schakel

Om echt in je leven aanwezig te zijn, is het nodig dat je weet hoe je moet ademen om dat voor elkaar te krijgen. Je adem is namelijk het meest effectieve instrument om je chaos en verstrooiing te voorkomen. Adem in de verbindende schakel daarin. Je adem verbindt je bewustzijn met het leven in jou. Zonder adem geen leven. En zonder adem geen bewustzijn. Adem verbindt je geest met je lichaam en andersom.

Je denken verleidt je af te dwalen

Je denken zal continu heel erg haar best doen om je daarvan af te laten dwalen. En de uitdaging is om telkens als je je dat bewust bent geworden dat je aandacht in allerlei schijnbaar belangrijke gedachten zit, je haar weer vriendelijk en zonder oordeel terug brengt bij het volgen van je ademhaling. Door dat te doen word je langzamerhand steeds meer meester over je eigen gedachten. En daarmee meester over je geest. Over je denken.

Bewust ademen

Ik wil je dan ook uitnodigen om langzaam en heel bewust te ademen. Je hoeft niet per se diep te ademen. Maar terwijl je inademt houd je je bewustzijn bij het gegeven dat je aan het inademen bent. Daarna adem je uit en houd je je aandacht bij het uitademen. 

Ik adem langzaam en bewust in

Je kunt jezelf daarbij helpen door tegelijkertijd tegen jezelf te zeggen: Ik adem langzaam en bewust in. En op je uitademing: Ik adem langzaam en bewust uit. Als je opmerkt dat je ademhaling niet zo lang is, mag je dat aanpassen in: Ik adem kort en bewust in op de inademing. En: Ik adem kort en bewust uit, op je uitademing. In feite zeg je dan in gedachten tegen jezelf wat je met je bewustzijn waarneemt.

Ik breng mijn lichaam tot rust

Als je merkt dat je onrustig bent, kun je je ademhaling ondersteunen door heel bewust tegen jezelf te zeggen tijdens je ademhaling: Ik adem kalm in en laat mijn lichaam tot rust komen, op je inademing. En op je uitademing zeg je tegen jezelf: Ik adem uit en ik breng mijn lichaam tot rust.

Bewust ademen vergroot je bewustzijn

Door op dagelijkse basis je ademhaling waar te nemen, vergroot je je bewustzijn. Je bewustzijn vergroten is niet iets zweverigs, zoals ik vroeger altijd dacht. Het betekent slechts dat je niet meer het automatische slachtoffer bent van je gedachten. Je leert je gedachten en gevoelens in jezelf waar te nemen en om daar vanuit dat vergrote bewustzijn over jezelf meer keuze te krijgen in hoe je je leven vorm wilt geven.

Dichter bij jezelf

Het was voor mij destijds een enorme eye-opener dat ik niet mijn gedachten ben. Ik heb mezelf heel lang geïdentificeerd met mijn gedachten. Wat ik dacht, dat was ik. Tenminste, zo dacht ik toen. En omdat ik nogal last had van negatieve gedachten, was mijn werkelijkheid ook vooral negatief. Toen ik me onder andere door het leren waarnemen van mijn ademhaling bewust werd dat er een groot verschil was tussen wie ik ben en wat ik denk, veranderde er veel. Vergroten van je bewustzijn geeft je veel meer keuze, brengt je dichter bij jezelf en brengt ook innerlijke rust.

Mijn uitnodiging aan jou

Omdat ik en vele andere mensen met mij daar zoveel baat bij hebben, nodig ik je uit om dit proces met jezelf ook aan te gaan. En begin daarin met het simpel waarnemen van je ademhaling. Dat is een eerste belangrijke stap.

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen