Wat je niet moet doen als je gestrest bent!
07 april 2014 
in Stress

Wat je niet moet doen als je gestrest bent!

Stress ervaren we bij tijd en wijle allemaal in ons leven. De ene keer wat meer en de andere keer wat minder. Maar er zijn dingen die je als je gestrest bent beter kunt laten. Je kunt ze beter niet doen, omdat als je ze wel doet je je spanning alleen maar verder vergroot. Daarom is het ook belangrijk om te weten wat je NIET moet doen als je last van stress of burn-out hebt. Wat je NIET moet doen is minstens zo belangrijk als wat je wel hebt te doen. Ik ga daarom hier tien tips met je delen.

Onbewuste reacties op stress

Sommige stressfactoren in ons leven hebben we nou eenmaal niet onder controle. Je eerste reactie op een sterke uitlokkende factor gebeurt over het algemeen door je centrale zenuwstelsel en vindt onbewust plaats. Maar wat je daarna doet met die uitlokkende factor valt wel binnen je invloed sfeer.

Haal geen oude koeien uit de sloot als je gespannen bent

We maken allemaal dingen mee die ons bij tijd en wijle stress bezorgen. De eerste neiging die we dan vaak hebben is om over de gebeurtenissen na te denken. Op zich is dat een normale menselijke reactie en niks mis mee. Als je het maar op een constructieve manier doet. Vaak gaan we automatisch allerlei andere (vooral negatieve) andere oude gebeurtenissen koppelen aan wat er nu gebeurt. We halen de oude koeien erbij. Meestal gebeurt dat onbewust. Maar als je je bewust wordt dat je het doet, stop er dan liefst meteen mee. Het helpt je echt niks om je situatie te verbeteren en je stress te verminderen.

Blijf weg bij energie vretende ‘vrienden’

Vrienden kunnen je steunen in tijden van nood en stress. Maar ze kunnen ook een bron van stress zijn. Heb je vrienden waar je soms op leegloopt en soms niet, blijf daar dan in tijden van stress bij weg. Sommige contacten met andere mensen roepen conflicten op en zorgen ervoor dat je met hen altijd in een soort van vecht-vlucht verhouding zit. Een vorm van aantrekken en afstoten. Daar kun je behoorlijk op leeglopen. Aan de andere kant kunnen je voedende relaties je ook geweldig helpen bij het loslaten van de spanning. Het kunnen praten over en delen van waar je last van hebt, kan geweldig helpen. Of in bepaalde gevallen is het slechts gewoon bij elkaar aanwezig zijn al heel voedend.

Eet geen junkfood als je je gespannen voelt

Je bent wat je eet. Als je diesel in een benzine auto gooit, stopt ie met rijden. Als jij voedsel in je systeem dat al uit balans (in de stress) is stopt, dan is het een kwestie van tijd voordat je systeem er helemaal mee stopt en je de rekening presenteert in de vorm van ziekte. Juist als je al gestrest bent help je jezelf alleen maar verder van huis als je slecht gaat eten en te weinig water drinkt. Je vervuilt je systeem en je raakt je afvalstoffen niet meer goed kwijt. Het gevolg: meer stress!

Stop met steeds later naar bed te gaan als je gestrest bent

Vaak hebben we de neiging als we stress hebben om allerlei afleidende factoren de regie over te laten nemen. We hangen steeds meer en steeds vaker voor de tv of de computer en gaan steeds later naar bed. Tekort aan slaap is fnuikend voor je energieniveau. Zeker als je al last hebt van stress. Zorg er dus voor dat je niet nog meer slaaptekort krijgt. Zorg ervoor dat het tijdstip waarop je naar bed gaat zo gelijkmatig mogelijk blijft. De kwaliteit van je slaap wordt slechter als je teveel afwisselt in het tijdstip waarop je naar bed gaat. Rust en regelmaat helpen je. De afwisseling zorgt voor nog meer spanning.

Neem niet teveel hooi op je vork als je gestrest bent

Als je het al druk hebt en daar stress van ervaart, zorg dan dat je agenda niet barstensvol met allerlei afspraken staat. Ook niet als het om allerlei leuke dingen gaat. Teveel is altijd minder dan genoeg. Zorg voor voldoende afwisseling tussen rust en activiteit. Teveel rust is niet goed, maar te weinig uiteraard ook niet. Nee leren zeggen is een vaardigheid die je helpt daarin de regie weer terug te pakken, als je agenda vol staat vol overbodige activiteiten. Of als bepaalde activiteiten je gewoon teveel stress opleveren.

Zeg nee tegen de mentale vervormingen van je gedachten

De meeste van je gedachtepatronen zijn ingesleten gewoontepatronen. Maar die patronen bepalen wel welke kleur jouw parachute heeft. Kijk je vooral door een negatieve bril, dan vergroot je je stressniveau. Dat komt omdat je je dan gefocust bent op een eventueel naderend onheil. Je gedachten verwachten dan gewoon dat er iets mis gaat en daar krijg je dan weer stress van. Vervolgens creëer je met die gedachten je werkelijkheid en dat vergroot de stress en de negativiteit nog meer. Verdiep je eens in hoe je gedachtepatronen werken en wat je kunt doen om de manier waarop jij naar de werkelijkheid kijkt effectiever te maken.

Als je gespannen bent, stel je beweging dan niet langer uit

Beweging in wat voor vorm dan ook helpt je op de korte termijn om je minder gestrest te voelen. Op de lange termijn helpt het je om beter bestand te zijn tegen stress en spanning. Waarschijnlijk weet je dat ook al wel, net als de meeste andere mensen. Maar de vraag is: doe je ook wat je weet dat je doen moet. We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Maar doe je het ook? Als we het druk hebben en gespannen zijn, hebben we de neiging om beweging als een van de eerste dingen te schrappen. We hebben er dan ‘geen tijd’ voor. We willen eerst dat rapport of die klus afmaken, want dan hebben we rust en kunnen we wel weer gaan sporten. In de praktijk komt van uitstel meestal afstel. Want als je het druk hebt gehad met het afmaken van dat rapport, dan wil je daarna alleen nog maar op de bank liggen en niks meer doen. Stap niet in die valkuil!

Stop te denken dat je het niet kunt als je gestrest bent

Vaak als we last hebben van stress hebben we het idee dat we geen controle meer hebben over onze situatie. We gaan dan in de ‘slachtoffer stand’ Ik kan er toch niks aan doen. Is dan een houding die we vaak aannemen. Maar hij helpt je niet. Sterker nog: je raakt alleen maar verder van huis. Door in de onmacht te stappen, maak je jezelf en hoe je je voelt alleen maar meer afhankelijk van de situatie en de omstandigheden. En daar krijg je dan nog weer meer stress van. Je hebt hoe dan ook altijd de regie over hoe je omgaat met wat er in je leven is. Zeg zo vaak je kunt de volgende affirmaties op:

  • Wat er ook gebeurt: Ik kan alles aan
  • Ik kan het, ik wil het, ik doe het
  • Ik ben rustig geduldig en ontspannen

Wat nog meer niet?

Er zijn vast nog allerlei andere dingen te bedenken die je niet moet doen als je gestrest bent. Vul jij ze verder aan? Daar hebben we allemaal baat bij!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen