Voor geluk kun je kiezen

Gelukkig zijn is gek genoeg iets dat je kunt besluiten te zijn. Misschien vlieg je nu meteen al in de gordijnen als ik dat zo zeg, maar het is echt zo. Er was overigens wel een tijd dat ik dat niet geloofd zou hebben. Ik had je dan onmiddellijk verteld hoeveel reden ik had om niet gelukkig te zijn. Misschien had ik je dan verteld over mijn zieke moeder, of over mijn agressieve partner. Misschien over het feit dat ik mijn baan was kwijt geraakt. Wat ik je precies zou vertellen is niet meer te achterhalen. Maar ik weet wel dat ik toen zeker wist dat je niet zomaar kon besluiten gelukkig te zijn.

Jij beslist (al of niet bewust)

Gelukkig weet ik nu dat dat wel zo is. En de clou is net zo simpel als makkelijk. Je leven is wat jij besluit dat het is. Ongeacht de omstandigheden. Ik heb onlangs het boek de duizend schitterende zonnen van Kahleid Hosseini gelezen. Het boek stond al jaren bij ons in de boekenkast, maar ik had het nog nooit gelezen. Mijn man raadde het me aan mee te nemen toen we op vakantie gingen. Indrukwekkend boek over de positie en het leven van vrouwen in Afghanistan.

Nooit meer gelukkig

Als je kijkt naar de omstandigheden waaronder vrouwen daar soms leven dan zou je denken dat je in die omstandigheden nooit meer gelukkig zou kunnen zijn. En dat blijkt dus niet zo te zijn. Ook onder extreem zware en pijnlijke omstandigheden kunnen mensen gelukkig zijn en besluiten dat het verleden voorbij is en ze nu gelukkig zijn.

Wat zielig!

Zo herinner ik me nog hoe ik tijdens een bijeenkomst een keer met iemand in gesprek kwam die vertelde dat ze een relatie had met een Cubaan. Zij had hier in Nederland een goed lopend eigen bedrijf en een eigen grachtenpand van drie etages groot. Zij had hem leren kennen op een vakantie in Cuba en had hem verteld hoe naar en verdrietig ze de omstandigheden vond waaronder hij leefde. Hij leefde namelijk met de hele familie in een klein lemen hutje, zonder enige vorm van privacy. Toen de Cubaan bij haar logeerde in Nederland vertelde hij haar iets vergelijkbaars… Hij werd zo verdrietig toen hij zag hoe zij hier woonde. In haar eentje in dat grote huis. Wat een narigheid.

Perspectief

Het mag duidelijk zijn dat je perspectief voor een belangrijk deel bepaalt hoe je naar je werkelijkheid kijkt. En hoe je naar de werkelijkheid kijkt bepaalt hoe je je voelt. De omstandigheden kunnen en zullen altijd veranderen. Soms zijn helpend, soms heb je er last van. Maar ze hoeven je geluk op geen enkele manier in de weg te staan. Je kunt hier en nu vandaag en op dit moment nog besluiten dat je gelukkig bent.

Er is wat er is

Een van de manieren om om te gaan met omstandigheden waar je niet bewust zelf voor hebt gekozen is ze accepteren voor wat ze zijn. Dat betekent niet dat je ze niet zou kunnen veranderen, maar ze zijn nu zoals ze zijn. Je grootste obstakel voor je geluk zit in je nee tegen wat er nu is. Je weerstand tegen wat er nu is, is een zo grote en sterke energie dat je daarmee versterkt wat er al is. En daar wordt het niet beter van.

Zin geven

Een andere effectieve manier om met die omstandigheden waar je niet als vanzelf blij van wordt om te gaan is ze op een constructieve manier zin geven. Zin geven is niet iets dat vanzelf ontstaat, maar een werkwoord. Het is iets dat je zelf actief moet doen. Jij kunt iets zin geven door wat jij besluit er mee te doen of niet te doen.

Wat is de winst van het verlies?

Voor mij persoonlijk waren deze twee manieren van kijken levens veranderend. Door me niet meer te verzetten, maar te accepteren dat er is wat er is, verloor ik mijn energie niet meer in allerlei dingen die ik niet wilde. Mijn energieniveau en mijn gezondheid verbeterde er sterk door. En door die omstandigheden vervolgens zin te geven veranderde de situatie compleet. Ik deed en doe dat meestal door mezelf de vraag te stellen: Wat kan deze situatie me ook brengen? Wat is er geweldig aan deze situatie? Wat is de winst van het verlies? Misschien schiet je nu weer in de weerstand en wil je me vertellen dat je net je kind hebt verloren. Dat zijn natuurlijk heel verdrietige omstandigheden als ze zich voordoen. Maar als je er bewust of onbewust voor kiest vast te blijven houden aan het feit dat het niet had moeten of mogen gebeuren, dan is het gevolg dat je zelf ook aan het afsterven bent. Je stopt dan te kijken naar de dingen die nog wel mooi zijn. Dat zal je waarschijnlijk niet direct na het overlijden lukken. Dat vraagt wel tijd. En tegelijkertijd weet ik uit de periode dat mijn moeder overleed, dat het ook een heel mooie maar intense periode was. Met heel veel hecht en waardevol contact. Ook met verdriet, maar ook heel mooi. Het bracht ons kinderen dichter bij onszelf en bij elkaar. De keuze daar je aandacht op te richten is een bewuste keuze voor geluk en het leven. Die keuze is als de omstandigheden mee zitten wellicht makkelijker. Maar juist als de omstandigheden tegen zitten komt het erop aan bewust te kiezen voor datgene waar je je gelukkig door voelt.

Ik kies voor geluk

Door mijn aandacht daar op te richten en geen energie meer te steken in wat alle narigheid me kost is mijn leven compleet veranderd. En dat is wat ik jou, als je die levenslessen nog niet hebt geleerd, ook gun. Want dat maakt dat je hier en nu vandaag nog kunt besluiten: Ik ben gewoonweg gelukkig. Ik accepteer dat ik niet overal invloed op heb en ik richt mijn energie en aandacht op datgene wat ik wel kan veranderen. Beter toch?

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Marita op zondag 15 juni 2014 om 22:43
Geluk of gelukkig zijn ze zijn er in veel verschillende soorten.
Maar met een positieven instelling is geluk niet zo moeilijk te vinden, natuurlijk zit het wel eens tegen en denk je waarom gebeurt mij dit of waarom heb ik dat niet of of of of of .......niet doen het helpt niet .
Dikke punt erachter zetten en floep daar komt het geluk weer boven drijven het is er gewoon maar je moet er voor open staan.
Dus positiviteit is gelukkig de geluk-sleutel

Happy op donderdag 12 juni 2014 om 08:01
Inderdaad na een lange strijd ben ik me hier nu echt van bewust. Heeft me jaren gekost, maar Door altijd het positieve te blijven zien word je echt een stuk gelukkiger. En nou weet ik dat kan natuurlijk niet altijd want er gebeuren niet altijd positieve dingen, maar om in je verdriet te blijven hangen, daar wordt je echt niet beter, vrolijker of gelukkiger van. Ik heb geleerd om elke vervelende situatie te analyseren en daar positieve lering uit te halen en daarna gauw weer verder te gaan. Voor mij werkt dit prima!

Paula op dinsdag 10 juni 2014 om 22:10
Ik vergeet het wel eens, als ik pijn heb door allerlei omstandigheden. Toch zijn de mooiste ervaringen in mijn leven mij overkomen op de momenten dat ik het extreem moeilijk had. Juist op die momenten ben ik tot mezelf gekomen. Heb ik de liefde in mijn hart en mijn kracht ontdekt. Dan is het ook net alsof de zon ineens gaat schijnen. of heb ik enorme steun gehad van andere mensen.
Laatst kreeg ik een compliment van iemand dat ik er zo goed uit zie. Ja ik ben wat afgevallen zei ik. Nee zegt ze, dat bedoel ik niet, je straalt iets uit!
En ik weet dat ik die uitstraling heb nu vanwege de pijn waar ik doorheen ben gegaan. Toch zijn er nog steeds momenten dat ik verdriet heb doordat ik me verzet tegen iets wat in mijn beleving niet zo zijn mag. Dan is het leuk dat ik er weer aan herinnert wordt dat pijn en geluk uit mezelf komen en niet uit de omstandigheden!

Mariska op dinsdag 10 juni 2014 om 11:47
Ik was nog heel jong toen ik met mijn moeder bij een winkel was waar ze kleine tegeltjes met spreukjes verkochten. Mijn moeder liet mij er een lezen en zei: kijk Maris, déze is mooi. Maar ik had een andere gezien die ik graag wilde hebben. Daar stond op: Ieder mens is de smid van zijn eigen geluk! Mijn moeder reageerde wat kortaf; nou daar kom je nog wel achter, dat heb je niet zelf in de hand.
Ik kocht het tegeltje toch, van mijn zakgeld, want ik was er toen al van overtuigd dat het aan je eigen instelling ligt. Óf je blijft in je verdriet, narigheid, ongeluk hangen, óf je haalt er het positieve uit en maakt er het beste van. En nu, bijna 50 jaar later heb ik die instelling nog steeds... It makes me happy!

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen