Zorgen voor de dag van morgen
31 maart 2014 
in Angst

Zorgen voor de dag van morgen

De route door je leven is over het algemeen geen lange rechte weg zonder hobbels. Allemaal maken we in meer of mindere mate de nodige pijnlijke gebeurtenissen mee. Pijn hoort nu eenmaal onvermijdelijk bij ons leven. Daar kunnen we weinig tegen doen. Integendeel. In de praktijk maken we de pijnlijke situaties in ons leven groter, doordat we er nee tegen zeggen. We willen niet dat het probleem dat zich aandient in ons leven is. En dus gaan we er tegenin met onze weerstand. En juist die weerstand, of bijvoorbeeld de angst die we er in leggen, maakt dat we lijden creëren in ons leven.

Het heeft geen zin....

De dalai lama zegt er heel terecht het volgende over:

  • Als je met een ernstig probleem in je leven hebt, denk er dan eerst eens goed over na.
  • Is er een oplossing, dan heeft het geen zin je er druk over te maken
  • Is er geen oplossing, dan heeft het geen je er druk over te maken.

Invloed of niet?

Wat belangrijk is om je af te vragen is hoeveel invloed je hebt op je probleem. Als op het oplossen van je probleem geen invloed hebt, dan verspil je je energie door je er druk over te maken. Je kunt er immers toch niets aan doen. Accepteren dat er is wat er is, ligt dan veel meer voor de hand. Of weggaan uit de situatie is ook een alternatief.

Kom in actie!

Heb je wel invloed op het probleem? Doe er dan iets aan. Blijf niet in de denk stand waarin je je energie verliest, maar los je probleem zo snel als je kunt op. Kom in actie en maak je geen zorgen voor de dag van morgen. Los je probleem op zodra je kunt. Doe het nu en wacht niet tot morgen. Want je zult je energie verliezen in uitstellen van de oplossing.

Wat is je nee?

Heb je moeite met het accepteren dat er is wat er is? Vraag jezelf dan eens af wat je weerstand  en/of deze situatie je te vertellen heeft? Wat is je nee? Wat wil gevoeld worden? Wat wil geleefd worden? Wat heb je te doen of juist niet te doen in deze situatie als toeval niet bestaat?

Beinvloed jij je omgeving of beinvloedt je omgeving jou?

Loslaten

Op dit moment ervaar ik ook een hobbel in mijn leven. Mijn eerste en enige kind is verhuisd en ik ervaar kennelijk iets als een lege nest syndroom. Allerlei heftige emoties dienen zich aan. Het doet zeer en de eerste morgen nadat ze was verhuisd leek het wel alsof mijn hart uit mijn lijf gerukt werd. Dikke stormen in mijn lichaam. Uiteraard wist ik wel dat me ertegen verzetten geen enkele zin had. Dus heb ik mezelf toegestaan te voelen wat gevoeld wilde worden. Maar het ook begrensd. Het heeft geen enkele zin om mezelf te ‘verdrinken’ in mijn verdriet. Dus na een half uur pak ik mezelf bij kop en kont en kom in de actiestand en ga iets doen, wat mijn aandacht vraagt. En in die storm ontdek ik dan toch telkens weer dat tijd en afleiding veel doen in het acceptatieproces. Daarnaast heb ik mezelf ook de vraag gesteld wat het me te zeggen had, dat het zo stormde in mij. Allerlei oude pijn kwam omhoog en ik realiseerde me dat ik ook daarin kennelijk nog iets los te laten had. Die bewustwording, samen met de affirmatie: Ik vertrouw en ik laat los, helpen me als het af en toe weer spannend wordt. Ik vertrouw erop dat het goed met haar gaat en dat ze goed voor zichzelf zorgt. En ik laat haar los aan het leven. Een andere keuze heb ik niet. In ieder geval geen koninklijke keuze… Ja ik kan doen wat veel mensen doen: Blijven piepen en doorgaan….

De drie koninklijke keuzes zijn:

  1. Je kunt er iets aan doen en je doet wat je eraan kunt doen
  2. Je kunt er niets aan doen en accepteert dat dat zo is
  3. Je kunt er niets aan doen of je wilt er niets aan doen en je wilt het ook niet accepteren; Het enige dat je dan nog koninklijk kunt doen is afscheid nemen. Afscheid van de persoon of de situatie.

Heb jij misschien ook nog een keus te maken? Maak hem vandaag nog en los je lastige situaties op!

En jij?

Waar heb jij nog iets te kiezen, los te laten of te veranderen? Wat is jouw probleem onder het probleem? Let's share!

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen