Visualiseren. Hoe doe je dat?
Toen ik voor de allereerste keer had gehoord hoe visualisatie werkt, vond ik het best wel zweverig. Ik voelde de nodige weerstand, want ik kon me gewoon niet voorstellen dat het zo simpel zou zijn om mijn eigen werkelijkheid te creëren. Waarom had ik anders zoveel shit in mijn leven meegemaakt? Had ik dat allemaal zelf gedaan dan? Dat wilde er bij mij niet echt in. Toch ben ik al een hele poos ‘om’. Visualiseren is een heel sterke kracht. Samen met affirmaties zijn ze een enorm sterke manier om die werkelijkheid te creëren die je jezelf maar wenst.
Visualisatie werkt altijd
Wat ik, zeker in het begin, vooral verontrustend vond, was dat deze twee dingen altijd werken, of je je er nu van bewust bent of niet. Inmiddels ben ik er ook van overtuigd dat ik de meeste van mijn shit (ja, ik geef toe: Niet alles) zelf heb gecreëerd. Door hoe ik dacht en door mijn angst, waardoor ik negatieve verwachtingen creëerde die vervolgens vrijwel precies zo uitkwamen.
Vier aspecten aan visualisatie
Maar nu ik ervaren heb hoe het werkt, laat ik het voor me werken. Meestal dan, want soms schiet ik nog wel eens in een oud patroon en heb ik weer negatieve verwachtingen en creëer ik weer wat ik niet wil. Er zijn bij dat visualiseren een paar dingen of eigenlijk vier dingen waardoor je dit mechanisme zo goed mogelijk voor je kunt laten werken. En die vier dingen wil ik graag met je delen.
De eerste is: Hoe vaak moet ik visualiseren?
Het eerste aspect aan visualisatie is de frequentie. Het aantal keer dat je een mentaal beeld creëert van jezelf waarin je een topprestatie levert in een bepaalde situatie of bij een bepaalde gelegenheid. Of dat je jezelf een bepaald doel ziet bereiken. Het uitgangspunt hierbij is dat hoe vaker je het in gedachten voor je ziet, hoe sterker en hoe sneller het werkt. En des te eerder je het in je fysieke realiteit zult ervaren.
De tweede is: Hoe lang moet ik visualiseren?
Het tweede aspect aan visualisatie is de duur. De duur van het mentale beeld. De tijd dat je het plaatje in je hoofd vast kunt houden, elke keer dat je er naar kijkt. Meestal is dat namelijk niet zo lang. Het vraagt namelijk best nogal wat concentratie om er je aandacht gefocust op te houden. Je gedachten willen namelijk maar wat graag je aandacht afleiden en weer op iets anders richten. Daarom ook is het handig om jezelf met behulp van bijvoorbeeld meditaties eerst in een zo ontspannen mogelijke toestand te brengen, waardoor het aantal gedachten afneemt en je het mentale beeld beter en langer vast kunt houden. Hoe langer je het beeld vast houdt, des beter is de imprint, de indruk ervan in je hersens en des te meer en beter gaan je hersens op zoek naar informatie die past bij het beeld waarvan je wilt dat het werkelijkheid wordt. Het gevolg ervan is dat je onbewust en min of meer als vanzelf op je doel af gaat.
De derde is: Hoe duidelijk zie ik het beeld voor me?
Het derde aspect aan visualisatie is de helderheid van het beeld. De helderheid van het plaatje. Er is namelijk een directe relatie tussen hoe duidelijk je het beeld voor je ziet in je gedachten en het werkelijkheid worden ervan. Die helderheid is een van de voorwaarden waarover vaak wordt gesproken als het gaat om de wet van de aantrekkingskracht. De helderheid is bepalend voor hoe snel jouw beeld zich materialiseert in de fysieke werkelijkheid. Het interessante daarbij is, dat als je net een nieuw doel voor jezelf hebt gesteld, dat dat doel vaak in het begin nog niet zo helder is. Vaak is het wat vaag of onscherp. Misschien beweegt het beeld ook. Maar hoe vaker je je doel voor je ziet, en hoe vaker je voor jezelf nagaat hoe het er precies uit moet komen te zien, des te helderder het op een gegeven moment wordt. Ineens weet je het en zie je het heel helder. Zo wil je het! En het gekke is dat zodra je het echt heel helder hebt en het vaak en zo lang mogelijk voor je ziet je ineens ontdekt dat het er is. Ineens komt het zomaar naar je toe. Niet dat je er niks voor hoeft te doen natuurlijk, zo niet. Natuurlijk moet je datgene doen wat je ervoor te doen hebt. Het werkt niet om op een stoel te gaan zitten en niks anders te doen dan visualiseren en dan te verwachten dat het naar je toe komt. Want soms komt het net iets anders dan je verwachtte. Er is ook een mooi verhaal over dit fenomeen:
Je stapte niet in
Er was eens een heel gelovige vrouw. Ze bad minstens drie keer per dag en was heel godvruchtig. Ze wist en voelde dat God er voor haar was en ze vertrouwde volledig op Hem, toen op een zekere dag er een overstroming was. Haar huisje kwam langzamerhand onder water te staan toen er een bootje voorbij kwam. De kapitein vroeg haar om in te stappen, maar de vrouw weigerde. Ze wist zeker: De Heer komt mij redden. Ze wachtte dapper verder af, toen er een tweede bootje voorbij kwam. Haar huis stond al bijna helemaal onder water en ze had moeite boven het water uit te blijven komen. De kapitein van dit bootje nodigde haar ook uit aan boord te komen, maar opnieuw weigerde ze. Nee, nee, zei ze. De Heer komt mij redden, ik weet het zeker. Maar na het tweede bootje gebeurde er niets meer. Haar huisje kwam volledig onder water te staan en zij verdronk. Toen ze voor de hemelpoort stond vroeg ze vol teleurstelling: Heer waarom heeft U mij niet gered? Waarop de Heer antwoordde: Ik heb twee keer een bootje voorbij gestuurd, maar je stapte niet in…
De vierde is de mate van intensiteit
Het vierde aspect aan visualisatie is de mate van intensiteit. De mate waarin je er een emotie aan hebt gekoppeld. Hoe sterker de emotie hoe sneller en gemakkelijker je bereikt wat je wilt. De emotie en de helderheid van je doel of beeld zijn het meest bepalend. In ieder veranderingsproces zijn het ook deze twee dingen die bepalen of je gaat bereiken wat je wilt. Als je goed scherp, helder hebt wat je wilt en je wilt het echt graag genoeg, zonder dat er onderliggende dingen zijn die je doel in de weg zitten, dan bereik je wat je wenst en komt het als een speer naar je toe.
Visualisatie is neutraal
Zoals ik eerder al zei, visualisatie werkt in twee richtingen. Het fenomeen op zich is neutraal. Of je nu negatieve doelen stelt en daar veel energie in steekt of je kiest ervoor om positieve doelen te stellen en daar veel energie in te steken, maakt niets uit. Je creëert je eigen succes en je eigen falen. Alleen zolang je je niet bewust bent van dit fenomeen, kun je in die zin niet verantwoordelijkheid worden gehouden voor wat je creëert. Maar jij weet het nu wel. En daarom ook nodig ik je uit om zo vaak en zo veel mogelijk heldere, uitdagende beelden voor jezelf te creëren waar je het meeste verlangen en passie voor voelt. En wees je vooral heel bewust dat jouw beelden van jezelf en je leven de voorbode zijn van wat je in je leven aantrekt.
Geleide meditaties
Misschien vind jij het net als ik lastig om zo van papier dit soort oefeningen te doen. Als dat zo is, dan help ik je graag te leren visualiseren met behulp van mijn pakket unieke begeleide meditaties mp-3’s. Als dat iets voor jou is, dan ontvang je na je bestelling de links van de downloads in je mailbox. Als je daarop klikt kun je er direct naar luisteren op je computer, telefoon of pad of pod. Of je brandt de bestanden op een schijfje en kunt ze daarna afluisteren op een voor mp-3 bestanden geschikt afspeel apparaat.
Rust en vrede in jezelf vinden?
Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.
Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?