Relaties: Verwachtingen

Moet je nou wel of geen verwachtingen hebben? Eigenlijk maakt het niet uit of je vindt dat je ze wel of geen verwachtingen moet hebben. De praktijk laat je vaak genoeg zien dat je wel verwachtingen hebt. Wat gebeurt er als je verwachtingen hebt? En vooral wat gebeurt er als je onbewust verwachtingen hebt?

Allerlei soorten verwachtingen

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je je teleurgesteld of misschien verongelijkt of verdrietig voelt omdat de ander niet doet of niet reageert zoals jij graag gewild had? Het gebeurt ons allemaal in meer of mindere mate dat we verwachtingen hebben. Hoge, normale, lage of idiote verwachtingen. Het maakt niet uit. Je mag en zult bij tijd en wijle verwachtingen hebben.

Verantwoordelijk voor je verwachtingen

Wat daar wel belangrijk bij is, is dat je je realiseert dat jij verantwoordelijk bent voor jouw verwachtingen. En dat de ander niet perse aan jouw verwachtingen hoeft te voldoen. Want jij kijkt door jouw bril naar jouw werkelijkheid en de ander kijkt door zijn of haar bril naar zijn of haar eigen werkelijkheid. En daar kunnen best verschillen tussen zitten.

Projectie of overdracht bij verwachtingen

Het komt best vaak voor dat verwachtingen te maken hebben met 'projectie of overdracht'. Je weerkaatst bewust of onbewust wat jij denkt en voelt op de ander, in plaats van dat je de ander accepteert zoals die is. Als je de ander kunt laten zijn wie hij of zij is, zul je minder moeite hebben om jezelf ook te accepteren zoals je bent en omgekeerd. Hoe hoger je verwachtingen zijn en hoe meer je vast houdt aan die verwachtingen, des meer heb je waarschijnlijk nog aan zelfontdekking en aan zelfwaardering te doen.

Je goed voelen bij je verwachtingen

Want als je jezelf accepteert zoals je bent en volmondig kunt zeggen dat je van jezelf houdt, dan zul je veel minder moeite hebben met het gegeven dat een ander er andere idee├źn op nahoudt en er voor kiest om niet aan jouw verwachtingen te voldoen. Je hebt het dan niet nodig dat de ander er voor jou voor zorgt dat jij je goed voelt. Daar zorg je dan zelf wel voor. Het raakt je dan ook niet of minder.

Je relatie een oppepper geven?

Wil je beter contact, communicatie en meer begrip voor elkaar in je relatie? Meld je dan nu aan voor Coaching.

Transformatie

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen