Relaties: Oefening in vergeven
18 april 2010 
in Emoties

Relaties: Oefening in vergeven

De moeilijkste keer om te vergeven was toen ik twee dagen na de bevalling van mijn dochter ontdekte dat al mijn (gouden) sieraden (behalve datgene wat ik op dat moment om had) verdwenen was. Verdwenen omdat mijn toenmalige aan de cocaïne verslaafde stiefzoon alles gestolen had.

Emotionele waarde

Dat kwam dubbel hard aan omdat mijn moeder een jaar ervoor overleden was en er diverse sieraden van haar bij zaten die voor mij een belangrijke emotionele waarde hadden. Daarnaast was ik natuurlijk zo labiel als de pest zo vlak na de bevalling. Maar wat misschien nog wel het hardste aankwam waren de woorden van mijn partner: Dan had je die spullen ook maar bij je vader moeten laten. Het was voor hem ook erg moeilijk te geloven dat zijn zoon dat gedaan had. Hij had daarom ook geen enkel woord van begrip.

Onbetaalbaar

Enige tijd later gaf zijn zoon toe wat ik allang wist. De sieraden hadden nauwelijks iets opgebracht vertelde mijn partner me, alsof ik daar troost uit kon halen. Integendeel het deed nog meer zeer, want voor mij hadden ze een onbetaalbare waarde.

Verdrietig en boos

Ik was intens verdrietig en ook boos. Het heeft me dan ook zo’n twee jaar gekost voor ik vergeven kon en het heeft vele keren tussen mij en mijn partner in gestaan. Inmiddels is het zestien jaar geleden en is het een van de vele minder plezierige ervaringen in mijn leven, maar het beheerst mijn leven allang niet meer.

Vergeven lost alle pijn op

Vergeven lost alle pijn op, was een spreuk die ik in die tijd een keer tegenkwam en die ik altijd heb onthouden. Dat wist ik ergens diep van binnen ook wel en ik had ook al wel eerder ervaren dat ik zelf degene was die het meest last had van mijn wantrouwen en boosaardige gevoelens. Toch was ik toen nog niet aan vergeven toe.

Andere mensen helpen vergeven

Inmiddels gaat het vergeven me veel gemakkelijker af. Ik heb een hoop bijgeleerd sinds die tijd. En ja het is heel erg waar. Vergeven lost inderdaad de pijn op. Deze ervaring is nu een ervaring die ik in mijn rugzak heb en die helpt om andere mensen die met dergelijke ervaringen zitten aan te voelen en te kunnen helpen. Dat is de winst van mijn verlies. Om je te helpen met het vergeven van nare ervaringen die jij hebt meegemaakt, vind je hieronder een oefening in vergeven.

Wie heeft jou pijn gedaan?

Aan wie bewaar jij nare herinneringen? Wie of welke situatie houdt jou al misschien wel jaren in de greep? Wees je bewust dat jij zelf daar waarschijnlijk de meeste last en pijn van ervaart. Je bent dan misschien destijds slecht behandeld, maar wanneer je dat na lange tijd nog met je meedraagt heeft het mogelijk steeds minder met de ander te maken. 

In het verleden leven

De wrok, boosheid en frustratie die je voelt zorgen ervoor dat je in het verleden leeft. Het verleden dat je weigert te accepteren. En wat er voor zorgt dat je heden en toekomst ook zwaar zijn. Niemand anders dan jij kunt hier verandering in brengen. Er kan geen nieuw water in je vaas als je niet eerst het oude vieze water er uit gooit.

Negatieve energie

Je ervaart negatieve en wegzuigende energie. Neem hier afscheid van en start opnieuw. Zelfs als je denkt dat je niets meer hebt: Je hebt altijd iets, al is het nog zo klein. Wil je vergeven, doe dan de onderstaande oefening in vergeven:

Wat voel je en waar voel je dat?

Neem de persoon die jou bezeerd heeft in gedachten en concentreer je sterk op hem of haar. Wat ervaar je in je lichaam als je sterk aan die persoon denkt? Wat voel je en waar voel je dat? Als je het gevoel dat je ervaart dermate vervelend vindt en je wilt dit gevoel loslaten, pak dan een schrijfblok en schrijf het volgende op:

Opschrijven

"Ik wil je nog één keer vertellen hoeveel pijn de ervaringen die ik met jou heb gehad mij hebben gedaan." Schrijf nu op welke nare ervaring je met die persoon hebt gehad en schrijf over de pijn die je daarbij ervaren hebt. Eindig je verhaal met: Daardoor kreeg ik een gevoel van ......

Vergeven om los te kunnen laten

Wees je ervan bewust dat als jij deze situatie los wilt kunnen laten dat je zult moeten vergeven. Het is de enige manier om die last niet meer met je mee te dragen. Je verzet je anders (en misschien wel al heel lang) tegen een verleden dat je niet kunt veranderen. Acceptatie van wat er is geweest en wat onveranderbaar is kan helpen tot vergeving te komen.

Schrijf vervolgens op:

"Ik had liever gehad, dat je ........ had gedaan.
"Dit alles deed je niet en daarom geef ik nu al mijn verwachtingen aan jou op."
Zet hier een dikke streep onder.

Adem enkele malen diep in en uit en zeg dan:

"Ik (jouw naam) ..... geef jou (naam van de ander) ..... alle verantwoording voor jouw gedrag, je acties, je handelen en je gedachten."
Zet hier weer een streep onder en vervolg met:
"Ik (jouw naam) ..... , neem alle verantwoording voor mijn gedrag, mijn acties, mijn daden en gedachten."
Zet ook hier weer een streep onder.

Je kunt nu drie dingen doen:

 1. De ander vergeven
  Maak straks een prop van je papier of verscheur het en gooi het in de prullenbak
  Kies een van de onderstaande zinnen en spreek die zin uit tijdens het zetten van de stap naar de prullenbak waar je je papier met volledige aandacht in gooit.
 2. De ander nog niet vergeven
  Stop het papier in je tas en houd het de komende tijd bij je en kijk er van tijd tot tijd naar
 3. Je hebt nog iets te doen (met of naar de ander)
  Het uitspreken naar de ander
  Hem of haar schrijven of ontmoeten of iets dergelijks

Als je besluit te vergeven:

Kies uit deze drie opties degene die jou het beste past. Wanneer je besluit te vergeven loop dan heel bewust naar de prullenbak en zeg hardop één van de volgende zinnen:

 1. Ik vergeef je en laat je los
 2. Bedankt voor de les
 3. Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn gevoel
 4. Ik laat mijn negatieve gevoelens voor jou los
 5. Ik vergeef mezelf

Veel vergeving, succes en liefde gewenst!

Je relatie een oppepper geven?

Wil je beter contact, communicatie en meer begrip voor elkaar in je relatie? Meld je dan nu aan voor Coaching.

Transformatie

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen