Overtuigende overtuigingen
Overtuigingen zijn bijzondere dingen, zoals je misschien zelf wel hebt ervaren. Misschien vreemd om te zeggen, maar soms als je een woord op een bepaalde manier leest, lijkt het ineens een raar woord. Heb jij dat ook? Toen ik de titel overtuigende overtuigingen intikte vond ik het ineens heel raar 'klinken'. Woorden en ook het woord overtuiging hebben allemaal een betekenis die soms voor iedereen net een beetje anders kan zijn. Maar goed, wat zijn overtuigingen nu precies?
Wat is een overtuiging?
Een echte overtuiging, dus niet zomaar een mening, maar een echte overtuiging is niets anders dan een gevoel van zekerheid over wat iets betekent. Je zegt bv. Ik geloof dat ik intelligent ben. Eigenlijk zeg je dan: Ik voel me er zeker van dat ik intelligent ben. Als je zegt: Ik geloof dat ik sexy ben en ik heb een mooi lijf, zeg je eigenlijk: ik voel me er zeker van dat ik sexy ben en een mooi lijf heb.
Gevoel van zekerheid
Als een overtuiging dus niets anders is dan een gevoel van zekerheid, dan is de grote vraag: Wat maakt dat we ons zeker voelen over iets? In de praktijk gebruiken we eerdere ervaringen als een referentie/onderbouwing op basis waarvan we tot dat gevoel van zekerheid komen.
Idee of overtuiging
Een idee is als een tafelblad zonder poten. Als je er iets op zet valt het eraf. Een overtuiging is een tafelblad met poten. Er zit een onderbouwing onder. Je zegt: Ik voel me er zeker van, dat…. Het is een gevoel van zekerheid. Ik ben er zeker van dat ik intelligent ben…. Die poten bestaan uit eerdere ervaringen die je sterken in je idee. Je hebt b.v. een psychologische test goed gemaakt. Of je hebt goede diploma’s gehaald. Deze ervaringen zijn een poot onder je tafel, die je gevoel van zekerheid ondersteunen.
Veranderen van gedrag
Wat is nou het probleem met het veranderen van gedrag wat je aan of af wilt leren? Voor veel mensen geldt dat ze niet zoveel goede ondersteunende ervaringen hebben. Integendeel, er is vaak sprake van ervaringen die het gevoel ondermijnen. Ze zeggen: Ik kan niet afvallen/veranderen/sporten/studeren want elke keer als ik er aan begint mislukt het toch. Dat is een referentiekader dat is gesteund door ervaringen van mislukking. Daardoor sta je jezelf toe je zeker te voelen dat je zult mislukken. Maar weet je wat? Je kunt jezelf ook een nieuwe overtuiging aanmeten. Wat dacht je hiervan:
Het doet er namelijk helemaal niet toe wat je eerder deed of niet en of het werkte of niet. Vandaag ben je iemand anders dan wie je gisteren was. Alles wat jij vandaag kiest te zijn en te doen, geeft deze dag vorm.
Definitie volgens de dikke van Dale
In de dikke van Dale staat als betekenis van het woord overtuiging: “Vaststaande mening over iets’. In mijn beleving is een overtuiging een idee dat je ergens over hebt en wat je niet meer ter discussie stelt. Het is jouw waarheid en je bent er zeker van. Je hebt ergens een bepaalde betekenis aan gegeven en je hebt daar allerlei 'bewijzen' voor gevonden op basis waarvan je nu zeker weet: Het is zo! Het bijzondere is echter (in mijn waarheid in ieder geval dan ;-)) dat er niet één waarheid bestaat. We hebben allemaal zo onze eigen waarheid en creëren daarmee onze eigen werkelijkheid.
Mijn waarheid is jouw waarheid niet
Wat in jouw werkelijkheid waar is, hoeft dat in mijn werkelijkheid niet te zijn. Voorbeelden te over. Ben jij net als ik een overtuigd Apple-fan? Of vind je het juist geldklopperij? Ben je ervan overtuigd dat voetbal de mooiste sport die er is? Of hoeft het van jou niet zo? Is het jouw overtuigingen dat een Franse auto comfortabeler is dan een Duitse? Is vlees eten nou gezond of toch niet zo?
Effect van een overtuiging
Wat jij gelooft over je werkelijkheid, wat jouw overtuigingen zijn, bepaalt hoe jouw leven en werkelijkheid eruit ziet. En daarmee bepalen die overtuigingen ook de kwaliteit van je leven. Heb je stimulerende en activerende overtuigingen, dan ziet je leven er geheid anders uit dan wanneer je beperkende en negatieve overtuigingen hebt. Want hoe gek ook: Dat waar we van overtuigd zijn maken we waar. Je hersenen gaan op zoek naar de informatie die past bij wat jouw overtuiging is.
Je dromen waarmaken?
Je overtuigingen kunnen er voor zorgen dat je moeiteloos je dromen tot werkelijkheid maakt. Of je overtuigingen zorgen ervoor dat je blijft zitten waar je zit en je verroert je niet. Of jouw overtuigingen je vooruit helpen of niet hangt samen met de inhoud ervan.
Overtuigingen zijn niet direct zichtbaar
Wat nu het lastige hierin is, is dat overtuigingen niet altijd direct zichtbaar zijn. Overtuigingen heb je vaak onbewust. En meestal heb je er geen idee van dat het maar gedachten zijn die jij voor waar hebt aangenomen. Dat is soms ook het lastige aan overtuigingen. Die onzichtbaarheid. Want door die onzichtbare aannames ontstaan vaak allerlei gedoetjes. Want jij weet zeker dat het zo is, maar de ander is daar niet zo van overtuigd.
Overtuigingen hebben grote gevolgen
Die onbewuste gedachten/overtuigingen hebben wel een groot effect op hoe je carrière, je relaties, je financiën, je lichaam en gezondheid, je zelfbeeld, etc. eruit zien. Als je altijd al zangeres had willen worden, maar je bent ervan overtuigd dat je het niet waard bent of dat je het niet kunt, dan zul je ook niet gaan doen wat nodig is om daar te komen. Als je ervan overtuigd bent dat je te jong of te oud bent voor die baan, ga je dan solliciteren denk je?
Je maakt jezelf iets 'wijs' met je overtuigingen
Je kunt jezelf van alles wijs maken, zowel in positieve als in negatieve zin door waar je van overtuigd bent. Als je van huis uit hebt meegekregen dat geld schaars is en je niet gelukkig maakt, ligt het dan voor de hand dat je veel geld gaat verdienen? Meestal niet... Want het past niet bij wie je (onbewust of bewust) hebt besloten te willen zijn. En als je per ongeluk toch veel geld krijgt, wat gebeurt er dan denk je? Je krijgt stress, want je hebt dan onbewust een negatieve associatie op geld. Je wilt graag gelukkig zijn en je hebt de overtuiging meegekregen dat dat niet samen gaat met geld. De kans is groot dat je als je per ongeluk toch veel geld krijgt, dat je er onbewust alles aan gaat doen om dat geld weer kwijt te raken.
Overtuigingen en relaties
Overtuigingen hebben ook een waanzinnige impact op je relaties. Als je ervan overtuigd bent dat je niet mooi genoeg bent, trek je dan potentiële partners aan, of ga je je als een muurbloempje gedragen? Of misschien is het je overtuiging dat je niet slim genoeg bent, of heb je te weinig gevoel voor humor. Misschien vind je jezelf saai, te dik of te dun. Wat het ook is, het bepaalt hoe jij je zult gedragen in jouw buitenwereld.
Je geloof weerspiegeld
Als je gelooft over jezelf dat je introvert bent, neem je dan het initiatief en het woord op dat feestje? Of geloof je juist dat je heel makkelijk contact maakt en communiceer je moeiteloos met iedereen? Wat jij gelooft over jezelf en je werkelijkheid, wordt in alles wat je in die werkelijkheid ervaart weerspiegeld. Zo jij bent en jouw overtuigingen zijn, zo ziet jouw werkelijkheid en jouw leven eruit. Zo binnen, zo buiten...
Het zit allemaal tussen je oren
Er zijn veel wetenschappers die er van overtuigd zijn (het is hun werkelijkheid, haha) dat het placebo effect alleen maar psychisch is. Omdat je gelooft dat de behandeling zal werken, werkt hij. En die overtuiging deel ik ook. Ik heb het ook letterlijk diverse keren bij mezelf ervaren. De kracht van suggestie is heel groot. En er zijn ook verschillende onderzoeken die dat bevestigen. Ik geloof ook dat helpende overtuigingen net als een placebo effect hebben.
Is dit jouw dag?
We hebben ook allerlei koppelingen in ons hoofd die dat onderschrijven. Als je ’s morgens bij het opstaan meteen een positieve ervaring hebt, dan begin je je dag anders. En is de kans groot dat je gelooft dat het een goede dag gaat worden. Sta je op een koude dag op en doet je cv het niet, dan is de kans groot dat je er van overtuigd zult zijn dat dit niet je beste dag gaat worden. Vervolgens gaan je hersenen sorteren voor informatie die daarbij klopt en voilà, je creëert je eigen dag.
Wat zijn jouw overtuigingen?
De uitnodiging aan jou is nu om eens voor jezelf na te gaan, welke gedachten over jezelf en jouw leven jij voor waar aanneemt die je niet dienen. En welke gedachten over jezelf helpen je in het waarmaken van je doelen en dromen? En dat je je overtuigingen kunt veranderen, weten we allemaal. Het meest sprekende voorbeeld daarvan blijft ons geloof in Sinterklaas. Er was een dag waarop je zeker wist dat Sinterklaas bestond. Tot de dag dat je zelf ontdekte of iemand je vertelde dat het niet zo was.... En ineens was je werkelijkheid anders. Je kunt dus je werkelijkheid veranderen door iets anders voor waar aan te nemen. Of het echt waar is, kun je over veel dingen nooit echt zeker weten. Maar je kunt er wel voor kiezen om die dingen te gaan geloven die voor je werken in plaats van tegen je.
Hoe is het met jouw overtuigingen?
Welke overtuigingen die je ooit over jezelf had heb jij omgezet in iets positievers? En belangrijker: Hoe deed je dat? Deel het en vermenigvuldig. Hoe meer we van elkaar kunnen leren hoe beter!
Overtuigingen leren loslaten?
Heb je bepaalde overtuigingen die je in de weg zitten? Met deze geleide oefening/visualisatie 'Loslaten beperkende overtuigingen' kun je snel en gemakkelijk afscheid nemen van waar je in geloofde. Zit jezelf niet langer in de weg door vast te houden aan overtuigingen die je niet langer dienen. Nu is het moment om voorgoed afscheid te nemen.
Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?
Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?