Mindfulness: Stress, stress, stress
03 januari 2012 
in Stress

Mindfulness: Stress, stress, stress

Hoeveel stress je hebben kunt is voor iedereen verschillend. Maar er zijn een aantal zaken die door vrijwel iedereen als dreigend worden ervaren en die wanneer je ze ervaart stress veroorzaken:

  • Als er sprake is van onvoorspelbaarheid ervaar je stress
  • Als sprake is dat je geen controle over de situatie hebt ervaar je stress
  • Als je niet in de mogelijkheid bent er over te praten verhoog je de stress

Extreme stress

Deze drie factoren kunnen er voor zorgen dat een willekeurige op zich niet heel spannende situatie toch voor extreme stress zorgt. Als je bv. ernstige klachten ervaart en je wilt een afspraak maken met een specialist die niet snel tijd voor je heeft, dan schiet je al gauw in de stress. Als je op een drukke tweebaansweg tussen twee vrachtauto’s rijdt waarbij de achterste vrachtauto dicht op je gaat rijden, dan neemt de stress ook toe. Als je trein plotseling zonder enige aanleiding vertraging heeft en je weet niet voor hoe lang en waarom, dan voel je de onrust en stress ook toenemen.  Als je de deur van je huis per ongeluk dichtgooit en er niet meer in kunt, dan ervaar je ook een behoorlijke mate van stress.

Automatische stressreactie

Dit soort dingen kunnen regelmatig voorkomen in je leven. Je ervaart er stress door. Die stress conditioneer je weer voor de volgende keer en onwillekeurig creëer je op die manier je automatische stressreactie. Onderzoek laat zien dat alleen al het idee van onvoorspelbaarheid en gebrek aan controle in combinatie met het ontbreken van de mogelijkheid dit te delen met iemand anders reden genoeg is om in de stress te schieten. Het is dan op dat moment ook niet meer de situatie zelf, als wel de betekenis die je er aan geeft (of juist al eerder hebt gegeven) die er voor zorgt dat je stress ervaart.

Doorbreken automatische stressconditionering

Meditatie en mindfulness zijn bij uitstek de manier om deze stressconditionering te doorbreken. Daarnaast is er een duidelijk verband aangetoond tussen stresshormonen en veroudering. De stressreactie vindt meestal volautomatisch en onmiddellijk plaats. Met meditatie echter kan je dit patroon doorbreken. Voordelen van meditatie en mindfulness:

  • Bij mensen die al lange tijd mediteren of mindfulness beoefenen is de stress hormoonspiegel meestal lager
  • Ze zijn over het algemeen veel beter in staat om spannende en stressvolle situaties het hoofd bieden dan de gemiddelde mens.
  • Meditatie-mindfulness verlaagt je biologische leeftijd. Onderzoek heeft laten zien dat mensen die langer dan vijf jaar meditatie/mindfulness beoefenen gemiddeld een twaalf jaar jongere biologische leeftijd hadden dan mensen die niet aan meditatie/mindfulness doen.

Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Geleide meditaties - visualisaties

Hoe kun je leren mediteren?

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen