Mindfulness: Mildheid

Jezelf oefenen in mildheid kan de kwaliteit van je leven sterk verbeteren. Veel vrouwen die voor coaching of training bij mij komen hebben zich in de loop van hun leven een zelfvernietigend denkpatroon eigengemaakt. Niet zo verwonderlijk in de Calvinistische maatschappij waarin we leven. Een rapport met drie tienen, twee negens, een zeven en een vier, levert vooral aandacht voor die vier op. Want die moet een zes worden, anders is het niet goed….

Vastlopen in je oude patroon

Je kunt ervoor kiezen dat patroon te doorbreken, maar er bestaat een grote kans, dat je snel vastloopt omdat dat niet in een keer lukt. En daardoor versterk je weer je oude patroon, want je zegt bewust of onbewust tegen jezelf: "Zie je wel, het lukt me toch niet. Ik kan het niet. Ik ben niet goed genoeg…." Je merkt dat je patroon van zelfverwijt diepgeworteld zit.

Oordelen en zelfverwijt

Het lukt je gewoon niet om daar zomaar mee te stoppen; de oordelen en verwijten komen vanzelf omhoog. Op het moment dat je jezelf dat bewust wordt, komt het eropaan lief en aardig voor jezelf te zijn. Mildheid naar jezelf is de sleutel om dit patroon van zelfverwijt te veranderen. Jezelf weer veroordelen als je niet aardig voor jezelf bent is meer van je oude patroon.

Hoe wel?

Door naar jezelf te kijken zoals je kijkt naar een kind dat leert fietsen en van zijn fiets valt. Met mildheid kijken naar jouw patroon van vallen en opstaan. Kijken naar het ingesleten patroon van jezelf veroordelen en kijken naar je verlangen om je patroon te veranderen. Ook kijken naar hoe het voor je voelt, dat het je nog niet lukt om je patroon te veranderen. Je ongeduld met jezelf waarnemen en je verlangen naar hoe het ook kan zijn.

Bewustwording

Is dat een instant oplossing? Nee, patronen veranderen vraagt in veel gevallen vooral eerst veel bewustwording. En de periode van bewustwording, dat sommige dingen in je leven niet gaan zoals je graag zou willen, is een eerste stap in het anders ermee omgaan. Bewust kiezen voor mildheid naar jezelf en naar hoe je ermee bezig bent, is de belangrijkste verandering die er zeker voor gaat zorgen dat het anders zal gaan. En vooral hierin volharden.

Acceptatie

Net als dat kind dat niet zal rusten voordat het het fietsen onder de knie heeft. Dus vraag jezelf eens af: waarin mag en kan ik milder en liever voor mezelf zijn? Ook de beslissing nemen dat je accepteert dat je die kritische kant in jezelf hebt, kan een daad van mildheid zijn. Net als je kritische kant bedanken voor zijn advies. In plaats van dat deel te veroordelen. Door te accepteren dat je alles in je hebt, inclusief de dingen waar je niet zo blij mee bent, ontstaat er een verandering in je patroon.

Hoe doe jij dat?

Laat je me weten hoe jij je patroon van zelfverwijt doorbroken hebt of van welk patroon je het doorbreken nog lastig vindt?

Rust en vrede in jezelf vinden?

Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Jacolien op vrijdag 14 september 2012 om 08:11
Goedemorgen.
Fijn stukje, geeft me weer een extra duwtje om de weg die ik ingeslagen ben te blijven volgen. Het oude patroon"lijkt steeds verder weg! Althans denk ik geen eens meer aan!!
Probeer zo dicht mogelijk bij mijn gevoel te blijven en als er obstakels zijn even terug te gaan naar mezelf om daar van uit weer op weg te gaan. Het geeft je een fijn gevoel om zo vanuit je zelf te kunnen en mogen leven. ook al is niet alles prettig in je leven. Verdriet en moeilijke dingen horen er ook bij maar door terug te keren naar je zelf komen ze in een andere licht te staan.Geeft mijzelf rust en raak niet zo snel meer in paniek!
Fijn weekend.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen