De enige manier om echt goed te leren solliciteren is door het veel en vaak te doen. Zoals met alles: oefening baart kunst. Toch zijn er wel algemene tips die ervoor kunnen zorgen dat je de meest bekende valkuilen vermijdt. En stap je er toch in, weet dan dat je een leerervaring had en misschien leergeld hebt betaald. Er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken, zoals een goede voorbereiding van het gesprek, jouw presentatie en hoe je je voorstelt. Die eerste indruk is allesbepalend. In een paar seconden kan bij alleen al het geven van een slappe handdruk je lot bezegeld zijn. Weet daarom dat bij sollicitatiegesprekken, net als bij andere gesprekken, een goede voorbereiding het halve werk is.
Hoe bereid je je voor en wat neem je mee?
Handig om mee te nemen naar het gesprek:
- De advertentie en de uitnodiging.
- Jouw sollicitatiebrief en je curriculum vitae.
- Eventuele artikelen, presentaties, verslagen of andere producten om te laten zien wat je hebt gedaan en wat je kunt.
- Een opgevraagd jaarverslag of artikelen uit de krant of van internet over de organisatie en/of voor de organisatie relevante informatie.
- Je agenda voor een eventuele vervolgafspraak.
- De routebeschrijving (ook als je een navigatiesysteem in je auto hebt, want soms gaat het mis).
Doen en niet doen:
- Wees altijd op tijd!
- Wees niet veel te vroeg. Het gevolg kan zijn dat de selectiecommissie zich opgejaagd voelt als ze nog niet klaar is.
- De eerste klap is een daalder waard. Je eerste indruk is allesbepalend. Hoe kom je binnen? Kijk je de selecteurs aan of niet? Maak je een zelfverzekerde indruk of niet?
- Geef een stevige maar niet knijpende handdruk. Kijk de persoon wiens hand je schudt aan en glimlach daarbij.
- Wees je ervan bewust dat de selectie al kan beginnen vanaf het moment dat je de deur inloopt. In sommige gevallen word je vanaf dat moment al geobserveerd. Het oordeel van de receptioniste of secretaresse kan soms net de doorslag geven.
Je behangetje.
En dan het gesprek zelf.
- Kijk zoveel mogelijk degene die tegen je praat aan. Door aankijken maak je contact en wegkijken zorgt ervoor dat het contact niet tot stand kan komen.
- Kijk in ieder geval iedereen die bij het gesprek aanwezig is een aantal keer aan. Anders kan iemand het idee hebben genegeerd te worden.
- Let ook op en geef extra aandacht aan de beslissingsbevoegde persoon, meestal de manager of leidinggevende. Als je je daar vertrouwt in voelt, kun je er voor kiezen zijn of haar gedrag zo onopvallend mogelijk te spiegelen.
- Zit zoveel mogelijk rechtop, maar wel ontspannen.
- Als je vragen hebt, stel die dan zoveel mogelijk in een open variant, wat de ander de gelegenheid geeft om uitgebreider te antwoorden dan op gesloten vragen waarop alleen een ja of een nee of iets dergelijks geantwoord kan worden. Het gesprek loopt dan makkelijker en vloeiender.
- Wanneer er suggestieve vragen gesteld worden (Wat zou je doen als...) ,vertel dan vanuit je ervaring wat je eerder in een vergelijkbare situatie hebt gedaan.
- Laat uit die ervaringen je kwaliteiten blijken. Schrijf hiertoe van te voren minimaal tien succesverhalen in je werk op. En werk die uitgebreid uit.
- Vraag of je antwoord aansluit bij wat er werd gevraagd.
- Vraag altijd om verduidelijking als je iets niet begrijpt. Niet vragen komt onnozel over als je vervolgens met je antwoord niet aansluit bij waar de ander naar op zoek is.
- Neem de tijd om, waar dat nodig is, na te denken over je antwoorden.
- Zorg dat jouw eigen vragen ook beantwoord worden.
- Wees gewoon wie je bent!
Jouw tips!
Wat zijn jouw tips en ervaringen met solliciteren? Deel ze met ons, door hieronder jouw reactie achter te laten.
Toe aan een volgende stap in je loopbaan?
Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?