Jezelf klein houden

Vaak kan ik aan het begin van een training in het kennismakingsrondje al zien wie er goede en grote resultaten gaat behalen en wie daarvoor eerst nog een robbertje met zichzelf heeft uit te vechten. Sommige mensen hebben aan het begin van de training of een coachtraject namelijk nog grote twijfel of de training of de coaching hen wel gaat helpen. En dat zie, hoor en merk ik vrijwel direct aan wat ze laten zien en wat ze zeggen.

Ik hoop dat het gaat helpen

Als dat zo is, geef ik een enkele keer wel eens aan dat ik ze niet kan helpen als zij niet geloven dat het gaat helpen. Vaak komen dan de opmerkingen als: Ik hoop wel dat het gaat helpen hoor. Of: Ik wil wel hoor! En dan vertel ik ze dat willen wel voorwaarde is om iets in je leven te veranderen, maar niet voldoende voorwaarde. Je moet niet alleen willen. Je moet ook geloven dat je het kunt. Maar het belangrijkste is misschien nog wel: Het ferme besluit nemen dat je het gaat doen!

Taalgebruik

Als op een van die drie twijfel zit, merk ik dat meestal vrij snel in het taalgebruik van betrokkene. Die gebruikt daar namelijk ook twijfeltaal bij. Woorden als proberen, misschien, mogelijk, maar ook mitsen en maren vliegen me dan om de oren. Of betrokkene zit in de JE stand en plaatst de dingen buiten zichzelf.

Geloven dat je het kunt

Als je je dat zelf niet bewust bent dat je dat doet, dan is het vaak een pittige uitdaging om de verandering door te voeren. Want wat je niet weet dat je onbekwaam doet, kun je ook niet veranderen. En dan nog… Het willen is een ding, maar je moet ook genoeg last hebben en daarmee genoeg gemotiveerd zijn om dat waar je last van hebt ook daadwerkelijk anders te gaan doen. En dus en vooral: geloven dat je het kunt. Als je ervan overtuigd bent dat het voor jou niet is weggelegd, dan gebeurt er niks. Je gaat jezelf dan ondermijnen. Hoe dat werkt met geloven dat je het kunt kun je heel goed terugzien aan hoe olifanten zijn geconditioneerd. Want zo het bij olifanten werkt, zo werkt het bij ons namelijk ook.

De olifant

Toen ik een hele poos geleden een keer in het circus kwam, was ik verrast te zien dat er een olifant ‘vast’  stond aan een hele kleine ketting. De olifant kan met zijn gewicht als hij wil een hele circustent omver trekken. En hij stond vast met een ketting waarmee je een hond of een geit misschien vast kon zetten. Maar wat mij nog meer verraste was dat de olifant ook geen enkele moeite deed om los te komen. Ik vroeg daarom aan de dompteur hoe dat nou zat. Nou, zei die dompteur, dat zit zo. Als de olifant klein is en wordt vastgezet, zal hij alles doen om zichzelf los te breken. Maar op dat moment is de olifant nog klein en hoe hij ook trekt en duwt, het lukt hem dan niet om zich los te maken. Op een gegeven moment wordt de olifant moe van alle inspanning en geeft hij zijn pogingen om los te komen op. Dit proces herhaalt zich gedurende zijn jonge leven een aantal malen en na een poos is de olifant er van overtuigd dat hij als hij aan de ketting vast zit, niet meer los kan komen. En eenmaal overtuigd van dat feit stopt de olifant met moeite doen om los te komen. En zo komt het dat ook grote olifanten met een kleine ketting kunnen worden vastgezet. Bijzonder toch?

Al zo vaak geprobeerd

En het is ook dat mechanisme wat sommige mensen in de weg zit. Misschien hebben we er bij tijd en wijle allemaal zelfs wel eens last van. We hebben in ons leven dan al zo vaak geprobeerd voor elkaar te krijgen wat we willen, maar het is ons niet gelukt. En op een gegeven moment zijn we ervan overtuigd dat het ons niet meer gaat lukken. En net als de olifant stoppen we dan met moeite doen. Of als we weer eens een poging willen ondernemen geven we niet alles wat we in huis hebben omdat er ergens in ons een stemmetje is dat zegt: Dat gaat je toch niet lukken. Dat heb je al zo vaak geprobeerd…

In de val

En zo houden we onszelf op onze plek. En daarmee wordt ons geloof dan onze grootste belemmering. Ons geloof dat het ons toch niet gaat lukken. Dat we het niet kunnen, dat we niet de moeite waard zijn, dat we niet belangrijk genoeg zijn. Het maakt in feite niet uit wat de onderliggende gedachte of overtuiging is. Als je hem maar vaak genoeg hebt gedacht en vaak genoeg hebt ervaren dat het je niet is gelukt, dan komt er een moment waarop je geneigd zult zijn op te geven. En daar zit je in de val.

Niet de juiste strategie

Het feit dat het je tot nu toe niet is gelukt wil namelijk niet zeggen dat het je niet gaat lukken. Want de kans is groot dat je eerder niet de juiste strategie had. Misschien wist je wel wat je wilde en misschien had je ook wel genoeg motivatie, maar ontbrak het je aan de juiste strategie om te bereiken wat je bereiken wilde. Om hierin verandering aan te brengen is het vaak handig om te kijken hoe andere mensen dat wat jij graag wilt voor elkaar hebben gekregen. Hoe deden zij dat? En wat moesten ze daarvoor laten? Wat moesten ze over zichzelf geloven en wat was nodig om te bereiken wat jij ook wilt? Dikke kans dat als je dat doet, dat jij ook in staat blijkt te zijn om te doen wat zij deden. Ben je al overtuigd of houd je jezelf liever nog klein?

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen